HAMAR: Langrennsinteresserte Tjærnås sier at han i 20-25 år har vært ydmyk og åpen i forhold til diskusjoner og kritikk fra langrennsutøvere.

- Jeg har lyttet og aldri tatt til motmæle. Nå er jeg provosert, og skjønner ikke vitsen med utspillet. Kanskje langrennsmiljøet har godt av å fokusere på seg selv. Det har ikke vært lysende det de har holdt på med i vinter, så muligens hadde det vært en idé å fokusere på hvordan de skal holde i mer enn 15 kilometer og å lære seg padleteknikk så de ikke blir fragått i motbakkene, sier Tjærnås.
Han inviterer gjerne Søbak Gundersen og andre til å følge HamKams treninger, for å se hvordan de gjør det. Men først og fremst mener Tjærnås at HamKam bør lære mest av internasjonal toppfotball.

Tre viktige punkter
- Jeg henter heller impulser fra Arsène Wenger (manager i Arsenal) enn fra Morten Aa. Djupbvik (landslagstrener i langrenn). Det viktigste læringsprinsippet for oss er spesifisitet. Vi vil bli den beste utgaven av oss selv, ikke en bleik kopi av andre og andre idretter.

Tjærnås forklarer at for HamKams del er tre punkter viktigst i treningsarbeidet. Han stiller seg tvilende til om de er så langt bak på disse punktene som det kommer fram her.
- Vi er opptatt av å trene nok, tøft nok og først og fremst riktig nok., og ha en dosert belastning. Ingen i HamKam føler seg utlærte, men våre trenere er dyktige på dette. I oppkjøringsperiodene, hvor vi har to økter daglig, er dette med tiden mellom øktene selvsagt noe vi diskuterer. Men tiden må måles i intensitet. Vi kjører først en høyintensitetsøkt, og etterpå en ren restitusjonsøkt. Fysiologisk sett kan det være en fordel med ren restitusjon kort tid etter en intensiv økt, men dette er vi også gjerne med og diskuterer.

Forskjellige kriterier
Han mener det blir feil å generalisere, også når det gjelder 24-timersutøveren.

- Tar man de rundt 300 fotballspillerne i Tippeligaen, er det sikkert noen som kommer innenfor Olympiatoppens kriterier for toppidrettsutøvere, de fleste blir toppfotballutøvere, målt ut fra fotballens kriterier, mens noen kanskje ikke er noen av delene. Det samme vil nok gjelde de 300 beste langrennsløperne i Norge, mener Tjærnås.
- Ja, takk til impulser, og jeg tar Søbak Gundersen på alvor. Men jeg opplever det ikke på samme måte som ham, og kjenner meg ikke igjen sett med HamKam-øyne. Vår gruppe er meget godt forberedt og mottakelige for læring.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.