HamKam har kommet fint i gang. I hvert fall hvis vi ser utelukkende på poengfangsten.

Bare det lille glipptaket mot Kjelsås sørget for at grønnbuksene ikke har full pott etter fem serierunder.

Spillemessig kan vi skrelle det ned til to strålende omganger på fem kamper. Andre omgang mot Asker. Og første omgang mot Grorud. I de to omgangene har HamKam vist en annen klasse enn noen av de andre lagene i divisjonen har kapasitet til.

I tillegg har HamKam vært solide defensivt. Og så har Lukasz Jarosinski vært meget god mellom stengene og hatt flere matchvinnerredninger.

Men Skeid og Alta følger fortsatt HamKam i toppen av tabellen. Det betyr at det ikke rom for mange feilskjær.

Mangler offensiv struktur

Kevin Knappen har en solid posisjon i spillergruppa. Spillerne jeg har snakket med roser hans pedagogiske evner, men det er det defensive alle trekker fram.

Knappen har sin klare styrke i defensiv organisering. Med erfaring fra Dala og Elverum har han slåss med ryggen mot veggen. I HamKam må han første og fremst styre kampene.

Det ser ut som de ikke har fått brukt vinteren godt nok på offensiv samhandling. Det eneste markante gjenkjennelige er langpasningen. Den er jeg mer glad i enn de fleste, men nå brukes den så ofte i HamKam at det blir forutsigbart. Det skyldes nok delvis at både Ivar Sollie Rønning og Ole Erik Midtskogen, som spiller foran, har spisskompetanse i lufta.

I tillegg havner Franck Semou veldig ofte dypt i banen. For ofte blir han liggende helt nede i forsvarsleddet. Det gjør at HamKam taper for mange andreballer når det slås ut igjen.

Når vi ser hvor god Ruben Alegre er med ballen, bør Semou bruke mer av sin arbeidskapasitet i midtbaneleddet. Og der må det stresses at det skal jobbes enda hardere.

Både Alegre og midtstoppermakker François Yabré har vært strålende. De er begge så gode at de heller ikke skal trenge hjelp av Semou til å spille seg ut. Moderne stoppere fikser den jobben greit selv. Og nå kommer heldigvis Juanma Cordero tilbake etter karantenen. Det vil også heve HamKam offensivt.

Vaagan Moen og Beugre

Men Kevin Knappen har flere utfordringer. Akkurat nå har han to nøkkelspillere som ikke fungerer. Verken Petter Vaagan Moen eller spissen Kevin Beugre er på det nivået vi forventer. For Vaagan Moens del handler det mye om at den fysiske kapasiteten er satt tilbake på grunn av akillesproblemene. Han har ikke trent hundre prosent og klarer ikke å gå inn i banen og avslutte, slik planen er. Og han kommer ikke til innlegg så lenge han spiller på høyresiden.

Da står han igjen med dødballene som sin spisskompetanse.

Beugre skal være i form, men der går det mer på spilleforståelse og litt på at HamKam spiller annerledes enn Hønefoss. Her er det bare terping som gjelder.

Når eller hvis HamKam får maks ut av Beugre og Vaagan Moen, vil selvsagt det offensive spillet også blomstre. Og når det skjer, vil de andre lagene bli parkert i løpet av en lang sesong.

Satt på spissen kan vi si at HamKam har fått mye ut av lite når de har tatt 13 av 15 poeng uten å briljere i mer enn to omganger. De har et fortsatt et stort forbedringspotensial med ball, men utgangspunktet er så utrolig mye mer komfortabelt enn det har vært på samme tid de siste årene, at det fortsatt ikke er noen grunn til å miste troen på opprykk.

På plussiden har unggutta Nicholas Mickelson og Markus Solbakken fått mye verdifull spilletid. Begge utvikler seg positivt. Og interessen rundt laget vokser så lengeHamKam holder seg i toppen. Det er ingen grunn til at det skal endre seg etter kampen mot KFUM lørdag.

Tungt for Dala

Halvannen mil nordover har Fred Leo Nysæter langt flere bekymringer enn Kevin Knappen. HA-sportens spådom om at det blir en kamp for å overleve, er forsterket.

Dala sliter med å score mål. Sigurd Ertsås er ikke den samme naturlige målscoreren i år. Nivået på ligaen er høyere. Og steget til Ertsås er ikke like lekent nå.

Det er likevel et større problem at Dala taper viktige nærkamper i nærheten av eget mål. Baklengsmålene mot Skeid bar preg av at de ble for veike i duellene og for ubesluttsomme. Det fortsatte med grove personlige feil av sentrale spillere mot Follo, i tillegg til at de heller ikke ser komfortable ut med tre midtstoppere bakerst.

Min erfaring er at lag som sliter, må spille enklest mulig. 4-4-2 med en spiss som faller ned i midtbaneleddet defensivt, bør være det opplagte valget.

Og så må enkle feil selvsagt lukes bort.

Det er ingen krise ennå for Dala, men de må vise mye mer enn de har gjort til nå.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.