HAMAR: Tor-Kristian Karlsen er tidligere speider for blant annet Bayer Leverkusen, Hannover 96 og Watford.

Han har blant annet hentet Brasils midtstopperpar Lucio og Juan til Leverkusen og argentinske Diego Placente til Hannover.
I sin blogg på tv2sporten.no lister han opp det han mener er vinterens fem beste og verste overganger gjort av norske Eliteserielag.
HamKams Srdjan Urosevic og Sebino Plaku topper den minst hyggelige listen.

- Nei, nei, nei
Karlsen mener alarmbjellene burde begynt å kime når HamKam registrerte adressen til Urosevic sin klubb, nemlig iranske Esteghal.

- Det jeg reagerer på er at man henter utlendinger som for det første har merkelig cv, som i tilfellet Urosevic. Han har vært med på nedrykk etter nedrykk, og har ingen framtid i toppligaen i Serbia, som holder et svakt nivå. Man kan sikkert finne en unnskyldning for at han spilte der, som at det er mange serbiske trenere i ligaen, eller at han fikk en god dollarbunke for det. Skal jeg hente kjøpe noen, spiller det ingen rolle om jeg har 100.000 norske kroner eller 100 millioner. Med en sånn cv er det bare nei, nei, nei, sier Karlsen til HA-sporten.
- Til sammenligning var det en slovener i Sandefjord i 2006, som hadde seks år på Costa Rica bak seg. Det er en logisk forklaring på at han havnet på Costa Rica, og ikke i en bedre liga, sier Karlsen.

Ikke kjøp hvis i tvil
Også kjøpet av albanske Sebino Plaku får unngjelde. Karlsen mener det bør ringe bjeller også her, ettersom Plaku allerede var vraket av både Vålerenga og Brann.

«Er man i tvil, kjøper man ikke», skriver Karlsen i sin blogg.
- HamKam - og andre små klubber - har få ressurser. Desto færre ressurser man har, desto mer oppmerksom på å forvalte dem bør man være. Da har man ingen penger å kaste bort, og klubben er ikke i posisjon til å sjanse på spillere, sier Karlsen.

Ingen enkel løsning
Han understreker at det ikke finnes noen enkel løsning når man skal ut på spillermarkedet.

- Hva bør en klubb som HamKam, som har begrensede ressurser, gjøre, Karlsen?
- Det handler om å sette av en brøkdel av midlene til kartlegging. Bare kontinuerlig arbeid hjelper. De bør sikte seg inn på tre-fire europeiske ligaer, i tillegg til de skandinaviske. For eksempel Polen, Tsjekkia og Slovenia er mulige land. HamKam har ikke mulighet til å hente de aller beste spillerne, for de forsvinner til Tyskland og andre større ligaer, men under disse finnes det et bra marked. Spillere med gode tekniske kvaliteter, og som er lettere å integrere enn afrikanere og søramerikanere, både i den norske spillestilen og den norske livsstilen, sier Karlsen, og fortsetter:
- Og det er viktig å jobbe med tre-fire spillere i hver posisjon samtidig. Sånn at man ikke står der rådvill i januar etter å ha mistet den man ønsket.

Se spillerne live
Han mener det ikke er mulig å komme utenom å reise ut og se spillerne live.

- Å ta en avgjørelse ut fra dvd, eller tv, er jeg ikke med på. Da må man akseptere at det man driver med er et sjansespill. Jeg reiser ut og treffer spillere, og ser de på trening, der man ofte får se hvilken type de er. Forhold som hvordan medspillere agerer når spiller x har ballen, ser man ikke på tv. Det gir veldig mange signaler.
Karlsen er heller ikke særlig tilhenger av prøvespill. Spesielt ikke når de kommer på agenters initiativ.
- Da jeg var i Hannover hadde vi mye av det. Da sa jeg til agentene at de måtte dekke hotell- og reiseutgifter og at de ville bli refundert om spilleren fikk kontrakt. Da var det ikke så mange som var gode nok likevel, sier Karlsen.
- Det handler om å se spillerne selv. Ikke gå til agenter, for da får man gjerne en liste over spillere, som man ikke vet noe om. Kartlegg hvem du ønsker, og ta kontakt med den agenten som representerer ham. Det er i alle fall trygt, så får du heller tåle et nei.

Hent U21-spillere
Speideren mener også det er en selvfølge at klubben har fullstendig oversikt over det lokale markedet, og at det så langt det går an bør være lokale spillere på laget.

- Og yngre landslagsspillere er også en vei å gå. Spesielt på U21. Førsund er et eksempel på det. Aleksander Mathisen i Aalesund et annet. Det er mulig å plukke opp disse spillerne, det handler om å gjøre seg attraktiv overfor dem.
- Og for å kvalitetssikre investeringen og gjøre den mest mulig fruktbar, bør det være en plan for hva som skal skje når spilleren er på plass i klubben. Hvordan dette foregår spesifikt i HamKam, vet jeg ikke, sier Karlsen.
Han har som nevnt stått bak noen store signeringer i tysk fotball.
- Vi hadde store ressurser. Men det er for så vidt det samme likevel. Prinsippene er de samme, men perspektivet er annerledes.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00