Kevin Knappen husker det siste tapet mot Hønefoss på Briskeby. Han rister på hodet når vi spør om det. Og gremmes.

Les også: Vaagan Moen slet med virus

– Det var idioti, men på det stadiet var vi ikke godt nok samspilte. Vi var ikke et lag. Det var ei spillergruppe, men ikke et lag som jobbet for hverandre. Du kjenner det når du går inn i garderoben. Det er noe helt annet nå, sier Knappen, og forteller om den gode stemningen han kjente på da laget hans gikk opp fra stranden her om dagen etter å ha spilt volleyball i Albir.

Han følte harmoni.

– Nå har vi et lag som gjør som de får beskjed om. Når de får beskjed om å kline til på trening, så gjør de det. Da må vi nesten holde dem igjen så ingen blir skadet. Og alle de nye er solide karer som bidrar både på og utenfor banen, forteller Knappen.

Fire uavgjort og 18 seirer

Ikke alle av dem har vært med på hele oppturen under Knappen, men alle har kommet raskt inn i måten han ønsker å spille på.

Siden tapet mot Hønefoss 12. juni 2016 har HamKam spilt 22 kamper uten tap. De elleve siste er også bare seirer. Fire av kampene har endt uavgjort. Den siste var mot Strindheim borte 17. september.

Les også: HamKams Topgun

Knappen legger ikke skjul på at han er både stolt og fornøyd med måten laget hans tar til seg instruksene. Han mener rekken uten tap bygger opp selvtilliten til laget.

– Det gir trygghet.

– Når begynte det å sitte?

– Jeg følte det på slutten av fjorårssesongen. Ikke sånn at nå vinner vi uansett, men at det var et godt fundament. Likevel følte jeg det var litt shaky noen ganger. Det føler jeg er borte nå. Nå er vi trygge på det vi gjør.

– Hva har dere gjort?

– I mye større grad vurderer vi risiko og gevinst. Hva vinner vi på å spille ut bakfra med press godt inne på egen halvdel?

– Foruten det har vi hatt ekstremt fokus på gjenvinnings- biten. Vi stresser motstanden såpass at det ikke blir noe ut av det når vi mister ballen. Ofte er vi i overtall der vi mister ballen. Da er det bare å kjempe den tilbake, sier Knappen.

Litt som Klopp

Han forteller at det ikke har vært like lett for alle spillerne å lære seg «The Knappen way». Kevin Beugre er vant til å ligge lavere og kontre. Nå kreves det en enorm jobb som førsteforsvarer av ham som spiss.

Vi har sett det på treningene i Spania nå. Knappen stresser spillerne i gjenvinningsfasen. Ballen skal vinnes tilbake for nesten enhver pris.

Det lukter i det hele tatt litt Klopp av det hele.

Overført til norsk nivå tre.

– Tester viser at vi har stor framgang på det fysiske. Vi løper mye mer nå. Og sånn må det være. Det blir litt som Klopp sier når han får spørsmål fra spillerne som sier de ikke klarer å være på A og B like etter hverandre. Da må du ikke snakke med meg. Da må du snakke med den fysiske treneren, for det skal du. Du skal være der og der. Det må du bare klare.

– Er de i god nok form?

– Vi ønsker stadig at de skal bli bedre, men det som er bra, er at vi har holdt oss unna skader i vinter. Vi har et mye bedre fundament nå til å øke treningsmengden ytterligere, sier Knappen fornøyd.

Sammenligningen med Ståle

Han har selvsagt hatt fotballfaglige diskusjoner med Ståle Solbakken. Likhetene er der også i hvordan de tenker, men Knappen er ydmyk når vi kommer inn på sammenligningen.

– Han er en trener jeg er nysgjerrig på med de resultatene han har oppnådd. Med sin erfaring er nok han enda mer detaljert enn vi er, men det er jo noe vi også jobber med. Vi får håpe at vi rekker ham til anklene etter hvert, men vi er ikke nærheten ennå, smiler han.

De unge talentene

En av utfordringene til Knappen blir både å rykke opp og utvikle de unge talentene. Spørsmålet er om han klarer begge deler. Vil de unge få nok spilletid?

– Vi brukte ni juniorer i fjor. De høstet godt av den ballasten. Stegene de unge har tatt i vinter er enorme. Markus Solbakken og Simen Nordli er som to nye spillere for oss. Og Niko Mickelson, som hadde en trøblete sesong i fjor, har tatt store steg. De er spennende. Og så er det å ta det videre. De møter voksenfotball, og vi kan ikke spille med alle de unge samtidig. Kampbildet må avgjøre, sier Knappen, som varsler at det blir en viss form for rullering denne sesongen.

– Jeg er ikke typen som spiller etter «never change a winning team». Jeg tror det er viktig at alle spillerne kjenner seg viktige. Det kommer tider hvor du trenger alle. Da håper jeg vi har håndtert dem slik at de er klare når tiden kommer, sier Kevin Knappen.

Mot Fana torsdag klokka 14.00 vil uansett alle få rikelig sjanse til å vise seg fram.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.