«Du må gi tydeligere beskjeder! Kom igjen nå».

Stemmen til Kjetil Rekdal er like klar og tydelig som den var da han trente lag i Eliteserien. Men nå er det ikke seniorer han dirigerer ute på feltet. Det er 14-årslaget til HamKam.

Intervjuet dagen etter begynner med at HA-sporten påpeker hvor tydelig han var mot de unge og håpefulle.

– Ja, men jeg tror at hvis de skal lære, så må vi begynne en plass, og da må begynne med de enkle tingene. Så må de selv reflektere, tenke og så bygge på etter hvert. Unger liker å høre sannheten og hvordan det er, sier Rekdal.

Han mener han ikke er streng med ungene, men han kan forstå at andre oppfatter ham som det. Han mener selv han gir spillerne tips som de selv må tenke og reflektere over.

– De får ikke kjeft. Jeg utfordrer dem til å tenke selv, og det er min måte å gjøre det på, forteller han.

Vil endre kulturen

Og det er kanskje det som gjør at Rekdal skiller seg ut fra veldig mange andre fotballtrenere. Han gjør ting på sin helt egne måte. Han er ikke redd for å ta et oppgjør med ting han mener er feil.

– Kulturen fra vi begynner med fotball må endres kraftig, sier han.

Og det er det han nå han ønsker å gjøre ved å bidra med spillerutvikling av unge spillere.

Han bruker Joshua King som et eksempel. Bournemouth-spissen har bøttet inn mål i Premier League denne sesongen, og har blomstret i en alder av 25, ni år etter at han gikk til Manchester United som en talentfull unggutt. Ifølge Rekdal kastet King vekk mange år fordi han ikke ble satt harde nok krav til av de rundt ham.

Han mener det finnes utallige eksempler på akkurat det samme også her hjemme i Norge.

På spørsmål om det ikke finnes trenere også i Norge som forsøker å fortelle hva som kreves til norske spillere, svarer Rekdal:

– Vi må få lov.

– Får dere ikke lov?

– Jo, men det er sånn at alle skal være like, vi skal ikke konkurrere, og vi syr puter under armene på ungene.

Vil ha aksept til å stille krav

Rekdal er klar på at trenere må fortelle hva som kreves mye tidligere enn det gjøres nå.

– Ungene vil ha oppmerksomhet, og de digger det. De vil bli best mulig, men de må ha hjelp til å forstå hva som skal til. Vi gjør dem for mange bjørnetjenester. Vi må få aksept for at det skal kunne stilles krav, og at det må kunne forventes at ungene ikke sitter i fanget på foreldrene sine og klager fordi de har fått, jeg vil ikke kalle det kjeft, men blitt coachet, sier han.

Rekdal er med elitelagene i HamKam Yngres, fra de er 13 til 19 år, og han kommer med innspill både til spillere og trenere i de klassene. Her er han opptatt av å finne ting som hver og en kan bli bedre på.

– Si at du har 15 13-åringer, så er det kanskje én som blir god nok til å spille på HamKam eller komme seg videre. Men hvis vi klarer å få alle de til å bli litt bedre hele tiden, så har du gjort en bra jobb. Det er sånn jeg tenker på det her, at hver og en, hvis du gir dem muligheten, så har du begynt på en vei som gjør at du får optimalisert mulighetene til flest mulig. Da handler det om miljø, kultur og hverdagen hele tiden.

Og gjennom dette arbeidet kommer vi til slutt fram til noe Rekdal i en årrekke har påpekt er mangelvare i norsk fotball: Vinnertyper.

– Vi skaper ikke dem lenger.

Han mener dette arbeidet bør begynne fra ungene begynner med fotball fra de er fem eller seks år gamle, og at det handler om hvordan hverdagen blir lagt opp for den enkelte.

Vil kreve og ha det gøy

– Det er der du skaper vinnertyper. Du kan ikke trene i 13 år, fram til du er 19 år, og så bestemme at du skal bli en vinner. Du utvikler personligheten, fotballintelligensen, relasjonelle ferdigheter og hele mennesker fra du begynner å spille fotball. Vi må ikke være redde for å kunne kommunisere ting, kreve noe, men gjøre det på en måte som gjør at det er gøy og utviklende. Ikke kjedelig og nedbrytende.

Rekdal liker å dele spillerutvikling inn i en pyramide. I bunnen kommer 25 prosent som du nærmest gjør i blinde ute på banen, i midten er rundt 50 prosent som er vanlige elementer i fotball, før du har 25 prosent med utfordringer. Hvis du er innom alt i trening eller i kamp, så har du en bra miks. Nå er det for snilt, og man er for glade i å holde på i den nederste bolken hvor alt er trygt og fint, mener Rekdal.

– Nå er det sånn at man skal ha det lettest mulig. vi skal gjøre minst mulig, og bli best mulig. Men det er jo ikke mulig.

– Hvis gapet fra du er seks til du er 19 år blir større og større til du skal være god nok rundt 20, så blir det sjanseløst. Der er jeg oppriktig bekymret for norsk fotball, fordi vi har en naiv inngang til det. Vi har folk i forbundet som mener vi er verdens beste på talentutvikling. Men fakta viser at vi siger lenger og lenger bak det internasjonale nivået. Så jeg greier ikke å «catche» det at vi er så gode, er Rekdals klare mening.

Spillerne: – Rekdal pusher oss ekstra

De unge og håpefulle i HamKam er glade for at Kjetil Rekdal innimellom er med på treningsfeltet for å hjelpe dem til å bli bedre fotballspillere. Og tror du de synes at strenge Rekdal kan bli for mye?

Theo Sveen, Arne Westgaard og Vetle Bakke er tre av unggutta som den siste tiden har hatt Rekdal på feltet. De er ikke i tvil om at det hjelper deres egen utvikling.

– Det er bra, og han er en god spillerutvikler. Han er litt streng, men det er bra. Vi trenger det, sier Sveen, som mener det er viktig at de blir pushet litt ekstra.

– Er Rekdal tøffere enn du er vant til?

– Ja, det er han. Mildt sagt, ler han.

Westgaard er enig med lagkameraet Sveen.

– Det er bra å ha med han som trener, og det er veldig fint å få en ordentlig god trener som stiller litt krav og som er litt streng, sier han.

Westgaard trro det viktigste Rekdal ønsker å lære dem er disiplin, og at han har mye å lære bort der.

Også Vetle Bakke, som er keeper, føler han har hatt godt utbytte av å ha Rekdal på feltet de siste ukene.

– Det er veldig lærerikt. Han forteller litt mer detaljert hva vi skal gjøre, og går litt nærmere på bevegelser og alt sånn, sier han.

– Er han tydelig?

– Ja, og det er veldig greit. Det er greit å bli pushet ekstra hardt. Vi må bli det skal vi bli gode.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.