Felles for klubbene er at de har god kontroll på de økonomiske og praktiske kravene som venter i toppfotballen.

Mens Kongsvinger var helt overlegen i sin avdeling, ble KFUM og Raufoss klare for opprykk for henholdsvis én og to uker siden. Ull/Kisa leder sin avdeling med tre poeng. De møter Fana borte i siste kamp og er sikret opprykk med ett poeng.

Flere peker på spranget mellom 2.- og 1. divisjon som det største i norsk fotball. For klubber som KFUM, som ikke har betalt en krone i lønn i år, blir det en ny hverdag. Men de tror og håper det er en hverdag de er klare for å møte.

– Vi har rykket opp på null kroner. Neste år er det minimumslønninger på et gitt antall spillere. Slik er det, og da må vi følge reglene, sier KFUM-trener Ståle Andersen til NTB.

Kommer i mål

Også i Raufoss har de god kontroll, både på og utenfor banen. En større intern opprenskning etter 2014-sesongen har båret frukter.

– Hele klubben følger en gul tråd som gjør at alt ser bra ut. Vi gjorde en intern opprydning etter 2014-sesongen. Da hadde vi kanskje bedre spillere enn nå, men de hadde muligens ikke riktige ambisjoner ut ifra sine kvaliteter, sier Raufoss-trener Espen Haug til NTB.

Opplandslaget har også nylig åpnet et nytt stadionanlegg.

– Vi driver og jobber med hovedtribunen nå. Flomlys er kjøpt, men ikke montert. Vi har et godt utgangspunkt og kommer i mål, fastslår Haug.

– Attraktiv KIL-fotball

Det er fremdeles usikkert om Haug fortsetter som trener i Raufoss. Han har fått et tilbud av klubben, men har ikke takket ja ennå.

– Det er helt i det blå. Det er så mye som har skjedd etter at vi ble klare for 1. divisjon. Det er mange tråder som skal nøstes opp, men vi er i god dialog, sier han.

I Kongsvinger har opprykket vært sikret i lang tid. Hedmarkslaget har vært fullstendig overlegne i sin avdeling, og nå håper de å ta med seg den gode følelsen og det solide spillet ett steg opp.

– Ambisjonen vår er å vise vår måte å spille fotball på. Vi har vært dominerende i år, og også spilt bra mot Follo og Sandefjord i cupen, sier lagets portugisiske trener, Luis Berkemeier Pimenta.

Vil holde seg

Alle klubbene har et uttalt mål om å holde seg på nest øverste nivå. I år ser det ut til at to av fire klubber (Jerv og Åsane) som rykket opp, holder seg i divisjonen.

– Målet er å vise vår type fotball og hva vi kan gjøre til Norge. Det er ikke så lett å få vist fram i 2. divisjon. Vi mener vår type fotball er moderne og attraktiv, og det vil vi gjerne vise, sier Berkemeier Pimenta.

– Vi bør sette et mål om å minst holde oss. Det er ofte mye entusiasme det første året i 1. divisjon. Man må sette lista høyt og lage hårete mål, sier KFUMs Andersen.

– Umiddelbart blir målet å holde seg. Raufoss Fotball er 100 år i 2018, så vi ønsker å være en stabil 1. divisjonsklubb innen den tid, istemmer Haug. (©NTB)

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00