HA-sporten møter HamKams gatelag på deres jomfruturnering i Hankø og Fredrikstad – som avholdes tirsdag og onsdag.

Og det er en glad gjeng som er på tur.

– Jeg har gledet meg til denne turen i flere uker nå. Jeg forsøkte å sove noen timer i natt, men jeg ble liggende våken, forteller Morten Johansen til HA-sporten.

Selv om Johansen er glad og stolt over å være med på tur med resten av gatelaget, er ikke historien til 42-åringen like lystbetonet.

Ridabu-gutten har levd et hardt og tøft liv – som har hatt noen oppturer, men som har vært preget av mange nedturer.

– Jeg har alltid vært glad i å spille fotball. Og jeg begynte som 6-åring i Ridabu, før jeg gikk videre til HamKam som 6.-klassing, forteller Johansen.

hasj og amfetamin

Men ungdomsårene til Johansen var tøffe, og da han gikk på ungdomsskolen, sluttet han å spille fotball.

– Jeg begynte å skate, og så begynte jeg med andre ting ...

– Dette var på starten av 90-tallet, og jeg begynte å drikke litt i helgene, pluss at jeg begynte å røyke. I starten røyket jeg hasj, men det utviklet seg senere til andre ting. Det ble amfetamin og senere ecstasy, og så tok det ene det andre, forteller Johansen åpenhjertig til HA-sporten.

Til tross for sin kjærlighet til fotball og miljøet rundt, klarte han ikke lenger å holde fast i det han var glad i.

Og han flyttet ut av byen.

– Da jeg var i midten av 20-årene, flyttet jeg til Oslo, der jeg fort ble kjent med heroin.

42-åringen forteller om et krevende liv, der hver dag er en kamp for å få tak i stoff.

– Det er forferdelig slitsomt å gå på heroin. Du ønsker gjerne en dose om morgenen, en dose på dagen og en på kvelden. Når hver dose koster rundt 400 kroner, må du ha mye penger for å finansiere det.

Fengsel og rehabilitering

Og dersom du sliter med et så tungt rusproblem som heroin, er veien kort til å begynne med kriminalitet, sier han.

– Jeg gjorde noen kriminelle ting, og jeg fikk et par korte fengselsdommer.

Selv om han føler at heroinproblemet tok fra ham store deler av friheten, kostet disse forbrytelesene ham muligheten til å være ute i samfunnet.

– Jeg ble tatt flere ganger av politiet. Men jeg ble stort sett bare tatt for småting, som de la sammen. Dette ga meg kun én soning i fengsel, mens de andre gangene har jeg sonet mens jeg har vært på rehabilitering, på noe som heter paragraf 12, forteller han.

Men Johansen har også hatt lengre perioder der han ikke har brukt rus.

– Da jeg fikk Subutex (reseptbelagt medisin for opiumavhengige), klarte jeg å holde meg rusfri i ti år, før jeg gikk på en nedtur igjen for tre år siden.

Han forteller om en hard kamp for å holde seg rusfri.

– Jeg har vært ut og inn av flere institusjoner, og jeg har også forsøkt å avruse meg selv hjemme. Det har gjerne fungert i to til fire uker, men så har jeg alltid møtt på noe som har gjort at jeg har havnet tilbake på kjøret, forteller han.

takker foreldrene

HamKam-kapteinen forteller at han alltid har fått støtte hjemmefra.

– De har aldri kappet hendene av meg. De har vært der for meg hver eneste dag, forteller Johansen, før han snakker ut om alle påkjenningene ruslivet hans har påført foreldrene.

– Det er ingenting som er verre enn å skuffe dem. Moren min har pushet på for å få meg inn på rehabiliteringer, hun har hjulpet meg mye. Og da er det vondt å tenke på at det har gått så mange år, at det har tatt så langt tid for meg å klarte det prosjektet jeg er i gang med nå. Jeg ser at det har tatt på dem. Og det er vondt. Det er jævlig vondt.

Nå er han er klar for å komme tilbake til samfunnet.

– Dette hjelper meg til å få bedre selvtillit. Dette er viktig for oss. Og jeg er glad for at tilbudet finnes her, for det hjelper oss alle, sier han

stolthet

21. april trente HamKams gatelag for første gang sammen.

Og Johansen elsker treningene med kameratene på Briskeby.

– Hver gang jeg skal på trening med laget, gleder jeg meg i forkant. Det er godt å bli kjent med andre folk på denne måten. Det er en bra ting å kunne være med hverandre, bygge opp hverandre, forteller han.

Kai Kristiansen mener laget har utviklet seg stort siden deres første økt sammen.

– Spillerne har det morsomt når de er sammen, og de har alle blitt langt bedre i løpet av den tiden de har vært med. Det er morsomt å se gleden deres, at de har et tilbud å gå til – og det er selvfølgelig gøy å se hvordan de har forbedret seg, sier han.

HamKam tapte 4–0 for Fredrikstad, før Haugesund ble slått 2–1 senere på dagen. Daniel Jansen og Bjørn Inge Morstad scoret lagets mål.

Onsdag venter det tre nye kamper.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00