Vi håpet og trodde på en opptur for HamKam da Kevin Knappen tok over etter Kent Bergersen. Foreløpig lar den vente på seg. Det er drøyt å gi Knappen skylda for det, men den nye HamKam-treneren må innse at for å lykkes i denne jobben må han være enda mer på alerten.

Hver eneste dag.

Spørsmålene til HamKam og Knappen kommer selvsagt etter at to nye poeng ble igjen på Gjøvik, etter det som var en bra bortekamp til det gjensto ti minutter.

Men er du trener for akkurat dette laget, er det i slike situasjoner du må vente at det kan komme til å gå galt.

For mest sannsynlig gjør det nettopp det.

Mot Gjøvik-Lyn, det nest beste laget på feil side av Mjøsa, slapp HamKam til alt overmål inn to mål på 40 sekunder da det nærmet seg tilleggstiden.

Dessverre er dette blitt typisk HamKam. Og du får nesten følelsen av at det hviler en forbannelse over klubben, men går vi HamKam etter sømmene, finner vi flere fornuftige forklaringer på hvorfor de kaver og strever.

Min påstand er at HamKam er en klubb som mangler disiplin og skikkelige ledertyper som sørger for at ingen sluntrer unna. Og da snakker vi om alle de detaljene i hverdagen som teller, og som betyr noe for sluttresultatet.

Som å trene godt, som å leve som toppidrettsutøvere, som å være gode rollemodeller for de unge som kommer opp, som å planlegge sesongen, som å hente de riktige spillerne, som å spille minst like mye for klubben som for egen framgang og som å ha den mentale innstillingen som sørger for at du ikke går på slike blemmer som HamKam gjorde på Gjøvik lørdag.

Som de har gjort en rekke ganger de siste årene.

For dårlig form?

Denne uka kan også ses på som en kraftig påminnelse for Kevin Knappen om at han må stramme grepet rundt laget.

Hvis formen er OK minus, er det neppe så smart å være det laget som tar lengst sommerferie. OK minus var nemlig dommen HamKams fysioterapeut Magnus Nilsen felte over HamKam-spillerne som ble testet da de kom hjem fra en to ukers sommerferie. I tillegg kom Knappen selv på trening igjen bare to dager før lørdagens kamp.

Til sammenligning hadde Hønefoss og Nybergsund åtte dager ferie, mens Elverum hadde 12 dager fri, men de la også inn en internkamp.

Det mest vanlige er nok ti dagers sommerferie, men mistanken om at HamKam har vært dårlig trent har vært festet ved laget en god stund, siden de både i fjor og i år har hatt en tendens til å gi bort poeng mot slutten av kampene.

Når en i støtteapparatet går så langt som å si OK minus, er det trolig det nærmeste vi kommer en innrømmelse på at den fysiske formen er et stykke unna det vi bør forvente av at lag som har ambisjoner om å være en toppfotballklubb.

Må ha riktige spillertyper

En annen ting Knappen må ta tak i, er rutinene rundt det å hente riktige spillere til klubben. HamKam har ikke råd til å bomme på overgangsmarkedet med de ambisjonene de har.

Og det er åpenbart at HamKam igjen har bommet her. Det er bare Ivar Sollie Rønning som kan kalles en hundre prosent suksess av dem som ble hentet før denne sesongen. Francois Yabré og Franck Semou får også godkjent, men det handler også litt om at de er typer som har et høyt minstenivå.

Da er det verre med Emil Dahle og Marius Hagen. De er kreative spillertyper, som det er naturlig at svinger mer i prestasjonene, og ingen er nok mer skuffet enn dem selv når de ikke lykkes, men skal HamKam ta de stegene klubben ønsker, må disse spillerne lykkes mye oftere enn de mislykkes.

Samtidig må CH Jagne spille og score mål. Og for å gjøre det må han være skadefri og spilleklar.

At han kom så seint som han gjorde i vinter samtidig som formen var mye dårligere enn ok minus, var bare uprofesjonelt. Hvem som hadde skylden for det, spiller mindre rolle, men det er også en grunn til at HamKam taper poeng mot Gjøvik-Lyn og ikke er nærheten av å true Elverum, som igjen ga bort to poeng mot Tynset.

Kunne tatt igjen Elverum

Det ble sett på som nesten umulig å ta igjen Elverum da Knappen tok over HamKam, men det er greit å ta med seg følgende fakta: Siden da har grønnbuksene avgitt ni poeng. Med full pott hadde de vært bare to poeng bak og hatt muligheten til å sikre opprykket på hjemmebane i høst.

Som klubbleder ville jeg tatt dette sterkt innover meg og krevd redegjørelser, analyser og tiltak.

Umiddelbart.

For det de holder på med på Briskeby nå er ikke godt nok hvis målet er opprykk. Å vente på en evaluering etter sesongen vil være fullstendig meningsløst når det fortsatt feiles daglig.

At Francoise Yabré klikker og skjeller ut Marius Hagen der og da på Gjøvik fordi ballen ikke ble sparket til helvete, er faktisk det mest positive å dra ut av kampen lørdag. Det forteller oss i hvert fall at det er en spiller på laget som blir skikkelig forbannet på vegne av HamKam når poeng glipper unødvendig.

Som trener er det slike spillere du vil ha med deg videre.

Det er langt verre at Marius Hagen svarer til HA-sporten at det er greit å klage på andre hvis man er veldig fornøyd med egen innsats. Det framstår som sutrete. Og det sår tvil om hvor samlet spillerne er som gruppe. Han burde jo bare lagt seg flat og beklaget feilen.

Savner en Sørensen

Der HamKam for ti år siden hadde Peter Sørensen som politimester, Frode Birkeland som vaktbikkje og Vegar Bjerke som alltids hadde ei grisetakling på lur hvis noen prøvde seg, er det få – om noen – i dag som holder tak i selvjustisen på samme måten.

Det vanket en reprimande som ikke var til å misforstå til dem som ikke innrettet seg. Jeg vet det ble markert i overkant tydelig en gang da, men så gikk det stort sett på skinner etter det. Og alle forsto hvilke roller de hadde i laget.

Her må Kevin Knappen ta tak umiddelbart. Han må sørge for at ledertypene vokser fram og tar rollene sine. Det vil også gjøre jobben hans mye lettere. Yabré er tydeligvis en potensiell leder, men han må stå fram enda mer i rollen sin. På og utenfor banen.

HamKam trenger det nå.

Når Kevin Knappen er ansatt for å få HamKam på rett kjøl igjen, må klubben også innse at den jobben er enorm. Mye større enn at det kan fikses i en deltidsstilling. Knappen bør jobbe hundre prosent med HamKam – seinest fra neste sesong.

Det handler om å profesjonalisere absolutt alt.

Har talentene

Når alt dette er sagt, har det vært moro å følge interkretslaget i år. Der blomstrer talentene, og de har imponert med seriens yngste lag. Uten å ta i snakker vi om fem-seks-sju gode A-lagskandidater. Ikke alle vil lykkes, men jeg føler meg trygg på at flere av dem vil gjøre det – i riktig miljø.

Simen Nordli har allerede tatt steget inn i A-laget med stor entusiasme, men unggutta trenger gode rollemodeller som gjør dem enda bedre. Og HamKam må sørge for at de ikke forsvinner til andre klubber.

Det betyr at disse rollemodellene må på plass, mens de som sinker utviklingen til klubben må ut.

De unge store talentene må også få kontrakter som sikrer at HamKam får glede av dem i årene som kommer.

Det verste som kan skje nå er at de forsvinner til andre klubber.

Dette er spillere som igjen skal få folk til å gå på Briskeby.

En fotballstadion som er bygget for langt større anledninger enn 2. divisjonsfotball.

Les også
SPORT HATV: Derfor samlet han spillerne på kunstgresset etter fiasko-avslutningen.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00