HAMAR: Emil Søbak Gundersen var en svært lovende fotballkeeper. Jeg husker skuffelsen i HamKam over at han valgte langrenn framfor fotball. De kunne ikke begripe det.

Hvorfor velge å bli nummer 47 i langrenn, når han kunne stå i mål på A-laget i HamKam, var den litt flåsete kommentaren fra Briskeby.
Nå har Emil Søbak Gundersen ikke slått helt gjennom som senior-langrennsløper ennå, men han er på vei mot norgestoppen - først og fremst som sprinter.
Jeg synes det er spenstig at han våger å mene noe om toppidrettskulturen i fotball. Det krever guts å slakte både holdninger og treningsmetoder, men samtidig er jeg også skeptisk til hvor godt innblikk han har i dagens HamKam.

Vanskeligere i fotball
Det er også lett å gå i fella og sammenligne idretter.

Det er ikke til å komme fra at det er vanskeligere å legge opp trening for ei prestasjonsgruppe på 26 fotballspillere enn for en langrennsløper.
I en ideell verden er jeg enig i at HamKam kunne ha utnyttet dagen bedre, med kanskje lengre tid mellom øktene hvis det var rom for det - slik de gjerne gjør på treningsleirene om vinteren.
Men jeg tror også at hvis Søbak Gundersen samlet sammen 25 langrennskompiser, så ville de fått problemer med å kjøre det samme opplegget for alle med en trening på morgenen og en seint på ettermiddagen hver eneste dag.

Det er ikke første gangen at fotballspillere får refs for holdninger og treningskvalitet av individuelle utøvere. Det har skjedd så ofte, og det har også vært en del å ta tak i, at fotball har blitt tvunget til å ta det på alvor.
Treningsmessig er inntrykket mitt at fotballen har tatt det steget man ønsket de skulle, men det er klart det fortsatt er ting som kan gjøres bedre.
Slik vil det alltid være.
Og det er umulig å si at hele HamKam har en sunn og fornuftig toppidrettskultur, rett og slett fordi de har 26 individuelle utøvere som gjør sine egne valg i sin fritid.
Jeg vet det fortsatt finnes dem som gjør feil eller burde visst bedre i HamKam, men som gruppe, er inntrykket mitt at profesjonaliseringen har kommet langt. Også i forhold til kosthold - som Søbak Gundersen nevner i sin kritiske omtale på sprintlandslagets nettside.

Flere trenere
For øvrig er fotball en mye mer sammensatt idrett enn for eksempel langrenn, hvor det handler om å gå fortest mulig fra A til B.

Det betyr at det er vanskeligere å trene seg til maks yteevne fordi det er flere ting å trene på, men samtidig er det også flere muligheter til å trene.
Og jeg mener fortsatt det er mulig å bruke mer tid på detaljer, som ikke gir fysisk slitasje. Det gjelder også A-laget i HamKam.
Men det vil også kreve flere trenere til å ta seg av detaljtrening. Og vi ser allerede nå flere eksempler på at lagene med mest ressurser, er på vei i den retningen.

Misunnelse
Fotballspillerne må regne med at det er en del andre idrettsutøvere som er misunnelig på dem, og at det kan komme en del kritikk som følge av det. Fotballen får jo mesteparten av medieoppmerksomheten.

Og en middels tippeligaspiller tjener ganske mye mer enn en langrennsløper som er tett oppunder landslagsnivå.
Det forklarer kanskje også noe hvorfor kritikken aldri kommer andre veien, for vi hører aldri Markus Ringberg uffe seg over de elendige resultatene til de svenske langrennsløperne.
Han gir vel mest sannsynlig blanke i dem.
Det er lettere for langrennsløperne å kritisere fotballspillerne, som hele tiden blir profilert.
Noen av kritikerne har jo til og med spilt selv på et brukbart nivå.
Som Emil Søbak Gundersen.
Så er det jo opp til fotballspillerne selv om de føler seg truffet av kritikken.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.