• FØLGER MED: Terje Kojedal gleder seg over HamKams framgang.

Ruben Alegre (26) fra Spania og Francoise Yabre (26) fra Burkina Faso storspiller i HamKams midtforsvar. De grønne og hvite har sluppet inn bare ett mål, og med fire poengs ledelse ned til neste lag, begynner det å se ut som HamKam endelig kan innfri forventningene til omgivelsene – og ikke minst til seg selv.

På tribunen er den gamle landslagskjempen og midtstopperen Terje Kojedal (59) en av dem som har fulgt laget mer eller mindre trofast enten det har gått bra eller dårlig helt siden han la opp for godt etter et lite comeback på høsten 1992.

Da hadde han spilt nærmere 130 obligatoriske kamper for HamKam og nesten like mange kamper i Frankrike for Mulhouse og Valenciennes i tillegg til 23 U-landskamper og 66 A-landskamper.

– En fryd

Kojedal gleder seg naturlig nok spesielt over det gode forsvarsspillet til HamKam, og han mener midtstopperne gjør en god jobb med å temme spissene som prøver seg.

– Det har vært fryd og en glede å følge dem. Det ser ut til at de har fått til et bra samarbeid. De fungerer godt sammen. Det er noe med den store kunsten – når du spiller midtstopper – å få den mekanismen som gjør at det fungerer. Det behøver ikke være verdens beste spillere for å være et godt stopperpar, hvis de får kjemien til å stemme, sier Kojedal.

Det er lett å tenke tilbake til den kjemien Kojedal hadde med stoppermakker Tom «Dooley» Stensrud på 70- og 80-tallet.

– Vi var sikkert ikke landets beste midtstoppere, men som par var vi det i hvert fall en sesong der, smiler Kojedal.

Alegre har det meste

59-åringen skryter av både Alegre og Yabre, men den nye spanjolen er kanskje den som har imponert aller mest i sesongåpningen.

– Alegre er god med ballen i beina. Den defensive jobben gjør han godt. Samtidig er han god offensivt. Han er en rolig og smittende type. Jeg er litt usikker på hvor rask han er, men det ser ut som han har god fart også, sier Kojedal.

Som mener Yabre også fortjener sin porsjon med skryt.

– Begge gjør en god jobb, men det er litt mer armer og bein med Yabre. Han er litt brutal og setter en støkk i spissene. Det er viktig. De utfyller hverandre, sier han.

Minner om Elverum i fjor

Med 13–1 i målforskjell på sju kamper og 19 av 21 poeng, mener Kojedal at HamKam har lagt et solid grunnlag for resten av sesongen. Men han mener også at det er rom for forbedringer.

– Jeg synes HamKam fortsatt har en del å gå på offensivt. Særlig på overganger, hvor det fortsatt går litt for sakte. Men å få forankret forsvarsspillet er viktig. Og så har vi jo også keeperen (Jarosinski) som har vært strålende, sier han.

HamKam-legenden mener også at han drar kjensel på et typisk opprykkslag.

– Jeg ser mye av det samme som vi så med Elverum i fjor. Jeg synes heller ikke de var så veldig gode at de spilte ut alle de andre, men de holdt tett bakover og fikk ei scoring eller to framover.

Men det har vært øyeblikk han virkelig har latt seg imponere av også.

– Den andre omgangen mot Asker... Det er lenge siden jeg har sett en slik omgang av et HamKam-lag. Da kløp jeg meg i armen, sier Kojedal, som mener Kevin Knappen har gjort gode prioriteringer så langt.

– Jeg synes det er riktig av Kevin at han satser så seriøst og tungt på det defensive, så får vi få mer trøkk framover etter hvert.

Fornøyd med unggutta

Og så er det en ting til som gleder den gamle stopperkjempen.

– Unggutta har jo fått mange sjanser også. Og de klarer seg godt begge to. Markus (Solbakken) har veldig mye fotball i seg. Han var god i første omgang mot Raufoss, men ble litt borte i andre omgang mot en litt fysisk motstander. Han vil bare utvikle seg videre når han spiller så mye. Det vil jo både han og Nico (Mickelson) gjøre sammen med dette HamKam-laget, sier Terje Kojedal til HA-sporte.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00