Hamar
Julaften brakte HA-sporten et intervju med Knut Hage som har brukt rundt 50 millioner kroner på HamKam i løpet av 40 år. I intervjuet ga Hage uttrykk for at han hadde fått igjen for lite i forhold til det han hadde satset, og mente blant annet at spillerne burde jobbe hardere. Han etterlyser at spillerne står igjen på feltet og trener for seg selv og forventer at de blir bedre fotballspillere og mer stabile. Og til slutt er det Vegard Skogheim som har ansvaret for det sportslige.

- Jobber knallhardt

Vegard Skogheim er glad for at mange er opptatt av HamKam, men ofte forundres han over at mange mener mye uten å vite hva HamKam egentlig driver med.
- Mange har meninger om HamKam som vi ikke kjenner oss igjen i. Det jobbes knallhardt i treningshverdagen vår. Spillerne står opp klokka 06.00 for å trene på Espern klokka 06.30 to, tre ganger i uka. Så drar de på skole eller jobb og er tilbake på trening klokka 14.00. Og mange står igjen og terper etter treningstid, men det er også en grense for hvor mye en kan trene i forhold til restitusjon og hvile når vi ikke er proffer. De to lagene som rykket opp, Bodø/Glimt og Stabæk, er det, og de trener på dagtid, sier HamKam-trener Vegard Skogheim, som gjerne skulle ha hatt bedre treningsforhold vinterstid.
- Vi har topp forhold i ni og en halv måned, men den resterende periode må vi kjøre en halvtimes tur til Løten hver dag for å trene. Løten står på og gjør en kjempejobb for oss, men det er ikke optimalt for oss at vi ikke kan trene på Briskeby i den perioden.

Så mange meninger

Skogheim mener målsettingene må stå i stil med de mulighetene som finnes, og han minner om at ingen HamKam-trener har vunnet mer enn en femteplass i eliteserien etter bronsen i 1970.
- Peter Engelbrektsson, Ståle Solbakken og Tom Jacobsen har greid femteplasser med HamKam etter 1970, men mange oppfører seg som om HamKam er en toppklubb med mange pokaler i skapet. Toppklubb har vi aldri vært, men sammen må vi jobbe knallhardt for å prøve å bli det. Jeg er på jakt etter det optimale, men ofte føler jeg at det er like store krav til oss som til Rosenborg.
I sesongen som nå er historie, sier Skogheim at han opplevde å få mye ros av trenerkolleger for måten HamKam spilte fotball på.
- Vi skal evaluere hardt, men må heller ikke glemme det som er bra, sier han, og synes at det er ei fjær i hatten at de har greid å produsere spillere som er attraktive for eliteserieklubber. Og selvsagt skulle han gjerne ha beholdt Emil Dahle og Oddbjørn Lie.

Første trening mandag

Mandag samles HamKam-spillerne igjen.
- Fra nå av jobber vi så å si hver eneste dag de neste 11 måneder framover, og jeg går inn i 2014 med optimisme.
- I langtidsplanen står det at den sesongen skal ende med opprykk til eliteserien. Er du klar for det?
- Ser vi på langtidsplanen, så må vi spørre oss om vi har fått til alt som vi skulle på veien. Jeg synes det er mye mat i langtidsplanen, og ja, jeg jobber for å få et opprykkslag. Jeg er heller ikke redd for å sette meg store mål, men poenget er at hele klubben må ha det samme målet. Det hjelper lite om bare spillerne setter seg opprykk som mål hvis ikke resten av klubben gjør det. I HamKam har det skjedd veldig mye positivt siden 2010. Vi har tatt steg for steg hele veien, og det vi gjorde i fjor, var det beste siden 2007. I år jobber vi for å bli enda bedre, sier Vegard Skogheim.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00