• STÅA: Dette er de nakne fakta for HamKam og Kongsvinger.

HA-sporten har vurdert de to lagene og kastet terning. Dommen er like tydelig som den er lite oppsiktsvekkende: Kongsvinger er bedre enn HamKam på de fleste områder.

– Jeg er enig i at Kongsvinger er bedre enn oss akkurat nå, og de 10 første kampene kan ha avgjort opprykkskampen. Vi kommer helt sikkert til å bli bedre utover i sesongen, men det er lite trolig at Kongsvinger søler vekk den ledelsen de har nå, medgir styreleder i HamKam, Truls Nordby Johansen.

Vanskelig også statistisk

Før lokaloppgjøret ligger det suverene topplaget 12 poeng foran HamKam, og et opprykkslag taper statistisk sett mellom tre og fem kamper i løpet av en hel sesong.

Om det kompliserte regnestykket som fører til HamKam-opprykk skal gå opp, forutsetter det også at Kamma vinner resten av sine seriekamper. Så langt har HamKam vunnet tre av 10 kamper og de fleste Kamma-supporterne har for lengst lagt vekk kalkulatoren som regner ut lagets sjanser til opprykk til nivå to i norsk fotball.

Nå handler det om stolthet og ære. Både på banen og på tribunen. Kampen kan vinnes på søndag, selv om opprykkskampen virker tapt.

Stram økonomi

Styret i HamKam har tidligere uttalt at det er naturlig å gjøre opp en sportslig status etter kampen mot Kongsvinger.

Sportslig leder i klubben, Stein Arne Ingelstad sa følgende til HA-sporten 20. mai.: «Har vi tatt godt med poeng og henger med helt i toppen, kan det hende vi ser etter forsterkninger. Er vi for langt bak, leter vi ikke etter kortsiktige og dyre løsninger.»

Styreleder Truls Nordby Johansen understreker at ledelsen i klubben vil høre på hva trener Kent Bergersen har av meninger og ønsker, men at økonomien ikke tillater store endringer i dagens spillerstall.

– 2015 vil bli et stabiliseringsår for klubben. Økonomisk blir året som forventet tøft, men vi har kontroll og det kommer ingen store overraskelser, sier styrelederen.

Vondt å ligge bak KIL

Historisk har HamKam og Kongsvinger kjempet en lang og intens kamp om å være det beste laget i Hedmark. Knivingen til tross, begge lagene har gått på skikkelige sportslige nedturer de siste årene, men HamKams styreleder synes det svir ekstra at KIL er det beste laget i fylket akkurat nå.

– Kongsvinger er på jo på ingen måte favorittlaget mitt, og jeg liker ikke at vi ligger såpass langt bak laget fra Gjemselund. Derfor ville en seier søndag smakt veldig godt, forteller Nordby Johansen som gleder seg over at laget tross alt utvikler seg positivt.

Bygge for framtida

– Vi jobbet hardt for å få på plass en ny spiss og det er derfor gledelig at Bajram Ajeti leverer for oss. I tillegg har unge Valentin Blaka begynt å vise seg fram. Og det er slik HamKam tålmodig må jobbe framover. Først i 2016 og 2017 håper vi for alvor å se resultatene av vår valgte strategi, forteller mannen som ble valgt som klubbens nye leder på årsmøtet i februar.

Sportslig er det ingen tvil om at tallene forteller en tøff sannhet for laget fra Briskeby.

Defensivt er laget i rute. Ni baklengsmål på 10 kamper er det kun Kongsvinger som kan match (fire baklengsmål).

Offensivt lugger det kraftig for Kent Bergersens menn. Hele 10 (!) lag i 2. divisjon avdeling 4 har scoret flere mål enn grønnbuksene (13 seriemål).

Kongsvinger er best også på antall scoringer (25).

HA-sportens vurdering av lagene gir klar fordel for Kongsvinger over en hel sesong, men søndag kan forskjellene bli hvisket ut av et akkurat passe desperat og klokt HamKam-lag. For nå handler det om det aller viktigste; stolthet og ære.

HamKam:

Keeper (4): Unge Emil Holst (18) har fram til nå vært lagets mest stabile. Stort potensial, men har fortsatt mye å lære før han er moden for enda større oppgaver.

Forsvar (4): Lagets sterkeste lagdel, selv om store skadeproblemer har ført til hyppige endringer. Forsvarssjef Kristoffer Hagen leder en lagdel med tempoutfordringer. Jevne Hagen og Rise har vært stabilt gode både bak og på midten.

Midtbane (3): Lagdelen burde vært ligaens beste, men har vært langt unna så langt. Sjølstad ute med gule kort svekker laget. Toppkamp bør vekke kaptein Idris skikkelig. Frankmo og Aasand Pedersen har overrasket positivt.

Angrep: (3)Ajeti og Blaka har funnet veien til mål sammen. Svært begrenset spilletid sammen og mot gjerrige KIL skal de opp til eksamen.

Trener: (4) Kent Bergersen er fotballfaglig sterk og god med unge spillere på feltet. Ikke bevist at han er knallsterk på kampledelse.

Økonomi: (2) Lever på grunn av ekstern økonomisk hjelp. Har svært lav økonomisk troverdighet og må unngå røde regnskapstall.

Publikum:(3) Stort potensial når laget presterer. P

Poeng totalt: 23

Publikumssnitt på 1.159.

Kongsvinger:

Keeper (5): Otto Fredriksson (33) har erfaring fra eliteserien med LSK og har 13 landskamper for Finland. Ligaens beste målvakt.

Forsvar: (5) Arrogante og gode Espen Nystuen sjef i et robust midtforsvar. Se spesielt opp for høyreback Fredrik Pålerud, som holder høy klasse. Ligaens mest gjerrige forsvar, men som i perioder kan bli jålete.

Midtbane: (3) Lagets svakeste lagdel. Tommy Edvardsen synes ikke så mye, men er viktigste mann på midten. Ellingsen den mest spennende, men lagdelen er svekket på grunn av skade på Dadjo. Røyrane kan rekke kampen.

Angrep:(5) Den mest spennende lagdelen i ligaen. Moldskred kvikk og målfarlig, Solum sterkt oppspillspunkt og Nieves uforutsigbar driblefant.

Trener: (4) Luis Berkemeier Pimenta (33) er faglig sterk uten spillerbakgrunn. Har ei høy stjerne i KIL og har gode resultater som sjef så langt.Økonomi:(3) I ferd med å bygge noe som kan bli bærekraftig, men er avhengig av å bruke pengene smartere enn de fleste.

Publikum: (2) Fortsatt en klubb for spesielt interesserte. Potensialet på Gjemselund er stusslig.

Totalt poeng: 27

Snitt på 1.183 tilskuere.

Les også
SPORT HATV: Se Corner der ordkrigen er i gang...
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00