Etter ei uke i Spania tett på Kevin Knappen, Chris Twiddy, resten av støtteapparatet og ikke minst spillerne i HamKam, har jeg i hvert fall dannet meg et godt bilde av hvilke muligheter den spennende sammensetningen av 2017-utgaven av HamKam gir.

Og det er som mange føler, men ikke helt våger å si i frykt for å jinxe eller bare å oppleve nedturen som i fjor, at årets lag har et enormt potensial og gode utviklingsmuligheter.

Lykkes HamKam i år, vil klubben sitte på ei veldig spennende spillergruppe som det er mulig å utvikle videre.

Presset er på Knappen

Det er lenge siden det har vært så mange talenter på vei opp samtidig, og det er en stund siden det har vært såpass mange gode delvis etablerte spillere på Briskeby.

Presset legges naturligvis på skuldrene til Kevin Knappen som har fått midler av klubbens ressurspersoner til å bygge et lag som skal være godt nok til å rykke opp. Når vi går inn i påskehøytiden lever den ambisiøse treneren godt med det. Han ser resultater av det han har jobbet med i fjor og i vinter. Det er lenge siden vi har sett et så bra trent HamKam-lag.

I tillegg begynner det å sitte defensivt. Og det er kvalitet nok framover til å være seriens giftigste lag.

Har flere svakheter

Det er likevel lurt å være klar over at heller ikke denne utgaven av HamKam er perfekt, selv om den skal dominere på nivå tre.

Slik jeg ser det får HamKam og Knappen tre hovedutfordringer de må løse.

1. Bryte ned etablert forsvarsspill.

2. Stå imot på defensive dødballer.

3. Fysikken sentralt på midtbanen.

Det siste er det Knappen frykter minst. Han stoler hundre prosent på midtbanesjefen og klubbens kaptein Franck Semou. Dansken har hatt en svært oppløftende formkurve etter at han kom tilbake til Briskeby for å trene seg opp etter det brutale overfallet i høst.

Det var flere som lurte på om slagene i hodet hadde ødelagt karrieren til Semou, men gradvis har han kommet tilbake, og nå virker han sterkere enn noen gang.

Ankepunktet mot Semou i sjefsrollen på midten, er at han ikke ruver så mye terrenget. Og så spørs det hvordan det slår ut når han parres med enten Markus Solbakken eller Truls Jevne Hagen. Det kan bli mange tapte hodedueller der. Så er det opp til HamKam å løse den utfordringen.

Den sentrale midtbanen

Et annet spørsmål er hvor god Markus Solbakken blir allerede i år. Han har til tider sett strålende ut, og så har han innimellom blitt borte i midtbanekrigen som han delvis ble da HamKam møtte Fana i Spania.

I hjemmekampene på Briskeby vil 16-åringen være et godt alternativ, for der vil de fleste lagene legge seg lavt. Det gir Solbakken befriende rom og tid. Og i slike kamper kan han dominere allerede nå med kreativiteten sin.

Jevne Hagen er alternativet i tillegg til anvendelige Petter Vaagan Moen. Modølen ser nå sjansen til endelig å spille i drømmerollen sin. Niko Mickelson er nemlig i ferd med å utvikle seg til HamKams kanskje heteste salgsobjekt. Da er det også gode sjanser for at han blir et lite førstevalg på høyrebacken.

I det hele tatt er det en ny hverdag for Jevne Hagen og John Anders Rise at konkurransen er så stor at de ikke lenger er like opplagte førstevalg.

Det er også et veldig godt tegn for HamKam.

Må score nok mål

Hovedutfordringen blir uansett å bryte ned motstanderens etablerte og lave forsvar. HamKam har ikke tapt på 23 kamper, men de må bli enda giftigere. Et av spørsmålene er hvordan det blir for hurtige Kevin Beugre å score like mange mål for HamKam som for Hønefoss i fjor. I Hønefoss kom mange av målene på kontringer. Det vil det bli mindre av i HamKam. I treningskampene har det heller ikke bare sett lett ut for lille kvikke Beugre.

Samtidig har HamKam mer å spille på med kreativiteten til Petter Vaagan Moen og luftstyrken til Ivar Sollie Rønning. Sistnevnte er også en «fox in the box». Han har en evne til å sette sjansene når de kommer.

Valentin Blaka er også et ålreit alternativ på dette nivået, og en Simen Nordli kan fort få sitt store gjennombrudd denne sesongen.

Når det gjelder Vaagan Moen kan vi ikke ha sett det beste av ham i treningskampene. Det er avgjørende for HamKams opprykksplaner at han dominerer mer når serien kommer i gang.

Vi skal heller ikke la oss blende av Hamkams kamprekke uten tap. Flere av kampene har kommet mot høyst ordinær motstand. Og selv om de har slått lag som Elverum, Raufoss og Hødd, har kampbildet ikke vært like solid som resultatet.

Kevin Knappen er avhengig av å få det offensive til å sitte enda bedre for å sikre et smertefritt opprykk.

Se opp for Cordero

Bakover ser HamKam vesentlig sterkere ut enn i fjor. Ruben Alegre Guerra er en uvanlig ballsikker midtstopper. Og venstrebacken Juan Manuel Cordero Santana er det bare å glede seg til når man tar plass på Briskeby. En robust, offensiv turboback som løper både mye og raskt.

Helt bakerst ser Lukasz Jarosinski ut som den keeperen HamKam har manglet de siste årene. Han er tøff både fysisk og i hodet, flink til å dirigere og så er han en god skuddstopper, selv om han også hadde en stygg tabbe i generalprøven mot Hødd.

HamKams største utfordring defensivt er dødballer imot. Det er mye kvalitet i HamKam 2017, men fysisk kan de utfordres. Stopperne er ok i lufta, men de er ikke storvokste. Det er bare Cordero og Sollie Rønning av de antatt beste spillerne som har noe ekstra her i tillegg til at Jarosinski ser sterk ut i feltet også. Det kan gjøre at tynsetingen Ole Erik Midtskogen får mer spilletid enn mange kanskje har trodd. Han er stor nok til å gjøre en viktig jobb for laget her.

Flere lag i toppen

Så er det også alltid andre lag som jobber bra. HamKam vil bli utfordret, og det blir viktig å være med fra start. Starten borte mot robuste Asker er en stor utfordring. Raufoss har sett bra ut. Skeid, KFUM og Finnsnes kan alle bli skumle. Men HamKam ser sterkest ut. Sesongoppkjøringen har vært god treningsmessig. Skadene har de også stort sett holdt på avstand.

Det er egentlig ingenting å skylde på denne sesongen.

Når det gjelder HamKam kan det være skummelt nok.

Blandingen av unge landslagsaktuelle talenter og gode spillere som Jarosinski, Alegre, Cordero, Semou, Vaagan Moen, Sollie Rønning og Beugre høres ut som en vinneroppskrift når du mikser det med Knappens fornuftige defensive organisering med langt mindre risiko i spillet på egen banehalvdel.

Romantikken er avsluttet på Briskeby rent spillestilmessig.

Det var tvingende nødvendig.

HamKam kommer aldri til hæppe seg til fotballtoppen igjen.

Det er de gode gamle midlene med hardt arbeid i bånn som gjør susen.

Men Kevin Knappen har faktisk litt ekstra krydder å piffe det hele opp med.

Det kan gi oss både opprykk og god underholdning. Selv om det holder lenge med bare opprykk.

En ny skuffelse vil være ekstremt ødeleggende for hele klubben.

HamKam er favoritter. Ingen tvil om det. Men de er nok ikke så store favoritter som vi kunne ønsket og håpet på.

Det kan fort bli en jevn og tøff sesong. Men vi setter pengene på HamKam. Og opprykk.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00