Årsregnskapet ble lagt fram på klubbens årsmøte onsdag kveld, og det viste en underbalanse på 932.735 kroner. I en sesong hvor opprykket glapp før St.hans og treneren fikk sparken, er det kanskje ikke så overraskende.

Trenerskiftet kostet

Underskuddet kan forklares med en tredeling:

• Lavere sponsorinntekter siden HamKam ikke nådde målet om en bonusorientert avtale klubben har.

• Lavere publikumsinntekter som følge av at de ble tidlig hektet av i kampen om opprykk. I tillegg gjorde HamKam kampen mot Dala til et gratisarrangement. Mer enn 3.000 tilskuere gikk inn gratis på Briskeby.

• Trenerskiftet. Etter det HA-sporten erfarer hadde Kent Bergersen en oppsigelsestid uten arbeidsplikt som kostet klubben rundt 300.000 kroner. Det er noe som er kontraktsfestet for slike situasjoner.

Når det gjelder egenkapitalsituasjonen per 31.12 2016 så er den negativ med 3.069.737 kroner. Den dekkes opp med summen av langsiktig lån (2.168.500) og kortsiktige lån (1.419 866) og utgjør 3.588.366 kroner. Likviditetsmessig har klubben dermed et «overskudd» på i overkant av 500.000 kroner.

– Helt avgjørende

Begge disse lånepostene er summen av lån gitt av venner av klubben. Etter det HA-sporten erfarer er Ståle Solbakken, Hage-familien og Haakonsen-brødrene blant disse vennene, sammen med andre sentrale folk som styreleder Truls Nordby Johansen og Audun Mathisen.

– For en 2. divisjonsklubb med ambisjoner er disse vennene helt avgjørende. Det handler om sportslig satsing. Det er en samstemt gjeng. Noen bidrar mer enn andre, sier styreleder Truls Nordby Johansen, som ble gjenvalgt på onsdagens årsmøte.

HamKam har i flere år nå dratt med seg gjeldsposter som følge av noen leie- og leasingavtaler, men disse er nå helt oppgjort. Det betyr at gjelda nå bare er til klubbens nærmeste venner.

I budsjettet for neste år legges det opp til en inntektsøkning på rundt 900.000 kroner sammenlignet med regnskapet for 2016. Totalbudsjettet er på 10.270.000 kroner. Her er det tatt høyde for en total lønnsøkning i klubben på rundt 550.000 kroner og en dobling av publikumsinntektene som utgjør rundt 700.000 kroner.

I budsjettet framgår det at HamKams eksterne bidragsytere vil bidra med inntil 1,2 millioner kroner i 2017. Det har gjort at klubben har hatt mulighet til å være offensive i satsingen sin.

Må bedre egenkapitalen

Truls Nordby Johansen er klar på at det er opprykk som gjelder kommende sesong.

– Vi tror det kommer flere tilskuere til Briskeby hvis HamKam er nummer en eller to på tabellen.

Hvis HamKam skulle rykke opp til 1. divisjon kommer lisenskravene fra fotballforbundet sigende inn igjen etter hvert. Der er egenkapital et vesentlig punkt.

– Vi jobber med å bedre egenkapitalen, og ser på økonomiplanlegging. Vi jobber også med konkrete prosjekter, men jeg vil ikke gå i detalj på disse nå. Det er andre ting enn tradisjonelle sponsorkontrakter. Jeg føler at vi har bra kontroll nå, og jeg føler at vi har veldig gode venner, sier Truls Nordby Johansen, som ser muligheter for større sponsorinntekter hvis de skulle klare opprykk.

Her er styret som ble valgt: Truls Nordby Johansen (leder), Rune Strand (nestleder), Kai Kristiansen, Audun Mathisen, Anniken Solbakken (alle styremedlemmer).

Truls Jevne Hagen ble tildelt bragdmerket på årsmøtet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.