Fallet fra gul til rød sone innebærer at Vålerenga må lage en økonomisk handlingsplan og vise hvordan økonomien skal forbedres. Klubben vil også bli pålagt delmål som skal oppfylles.

Blant eliteserielagene er Lillestrøm fortsatt i rød kategori, men klubben har oppfylt sine delmål og får ikke ytterligere reaksjoner.

Start har på sin side tatt seg ut av handlingsplan etter to perioder i gul sone, mens Stabæk fortsetter i handlingsplan inntil klubben har to perioder i gul eller grønn kategori.

– Samlet er klubbene omtrent der de var i fjor. Noen gjør det bedre, mens andre har møtt større utfordringer. Det negative er at HamKam mister lisensen, og at Vålerenga faller ned i rød sone, sa fotballpresident Yngve Hallén.

– Tallene viser at toppklubbene samlet sett går mot en mer bærekraftig økonomi.

For lenge i rød sone

HA-sporten har tidligere omtalt en pressemelding fra HamKam der klubben selv slo fast at HamKam ikke fikk fornyet lisens, men at det ikke har noen praktisk betydning for klubben, som skal spille i 2. divisjon neste sesong.

HamKam mister lisensen som følge av at klubben har vært i rød sone i det finansielle oppfølgingssystemet (FOS) lenger enn makstiden. I systemet plasseres klubbene i grønn, gul og rød sone.

I 1. divisjon er Ullensaker-Kisa og Tromsdalen begge i rød sone, mens Kristiansund og Hønefoss trer ut av handlingsplan etter å ha rapportert to perioder på rad utenfor rød kategori.

I toppserien kvinner har ikke Arna-Bjørnar og Røa klart å følge opp sine økonomiske handlingsplaner. Det innebærer en reaksjon i form av irettesettelse. Ved neste gangs brudd blir det poengtrekk.

Medkila og Klepp fortsetter i handlingsplan, mens Avaldsnes trer ut etter to perioder i grønt.

Flatet ut

– Siden vi startet rapporteringen i 2010 har det stadig gått i riktig retning. Det gjør det også i år, selv om det kanskje har flatet ut noe, sa Yngve Hallén.

Han gleder seg over at klubbene i eliteserien og 1. divisjon menn samlet gikk med 25 millioner kroner i overskudd i rapporteringsperioden, riktig nok etter at spillersalg og salg av driftsmidler er regnet inn.

– Det er gledelig at lisensen virker. Klubbene er mye mer disiplinerte enn de har vært. Det har vært en god utvikling de siste årene, og det er særlig gledelig at inntektene har økt, sa han.

Det er for lengst klart at HamKam ender sist i 1. divisjon og rykker ned, men tapet av lisensen betyr at laget ikke kunne fortsatt i divisjonen dersom det hadde berget plassen sportslig.

Hallén roste kvinneklubbene for ryddig økonomi. Samlet går de med overskudd.

– Men det er en liten økonomi. Vi kunne tenkt oss en mer økonomisk robust liga, og vi håper VM i Canada kan bidra til økte inntekter, sa han. (©NTB)

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.