HAMAR: Marcus Pedersen bøtter inn mål på HamKam-treningene.

Som han alltid har gjort.
Men selv om han ble helten mot Rosenborg, starter han på benken mot Tromsø.
- Det er ikke nok med ti gullminutter. Det skal mer til for å starte, det er jeg klar over, sier Marcus Pedersen til HA-sporten.

Opp til Marcus
HamKam har vært ute og sagt at de skal matche 18-åringen forsiktig.

- Han spiller hvis vi mener han er god nok. Men det er ikke nok å komme innpå og gjøre en god jobb i ti minutter mot Rosenborg, sier spillerutvikler Vegard Skogheim.
Han mener det er opp til Marcus selv å bevise når han er klar for å starte.
- Det er som Arne Erlandsen sier, det er ikke han som tar ut laget. Det er spillerne selv, som gjennom sine prestasjoner bestemmer hvem som spiller. Marcus er ikke helt der ennå.

Annerledes spiss
For Pedersen har lagt halvannet år med problemer bak seg. Forhåpentlig kan han nå begynne å få ut sitt uforløste potensial.

- I halvannet år han gått mye skadet, ikke fått trent over tid eller spilt kamper regelmessig. I tillegg har han ikke vært noen 24-timersutøver. Det må alt ligge til grunn, sier Skogheim.
En ting som taler til Pedersens fordel, er at han er litt ulik de andre spisstypene i HamKam.
- Det er hans force. Han er annerledes. Marcus er veldig aggressiv og truer bakrommet mer enn de andre. Men på den andre siden har han ikke den roen de mer rutinerte har. Derfor egner han seg muligens best som innbytter foreløpig, fordi det kanskje er best å ha noen med bedre taktiske egenskaper på banen mens kampen setter seg.

Har en plan
Og det er nettopp på det taktiske og i valgene Skogheim mener Pedersen har lengst vei å gå.

- Unggutter mister som regel ikke fysikken av å være ute en stund. Men på det taktiske er det lettere for at ting faller tilbake. Dette er sånn han får igjen ved å trene over tid og ved å spille kamper.
- Dere sier dere vil matche ham forsiktig, har dere en plan for hvordan dere skal løse det?
- Vi har hatt en plan med Marcus i halvannet år, vi. Han skal selvfølgelig spille når han er god nok, det henger ikke sammen med alder. Men det er hele tiden et hakk opp for ham, og det er nå han skal suge inntrykk og lære. Marcus kan ikke dra lasset for oss. Når vi kommer til å bruke ham, henger sammen med flere ting, som kamputvikling, hvem vi møter og hvordan vi ønsker å spille. Marcus sin tid kommer. Gjør han ting riktig, kan han nå så langt han vil. Men han har det ikke travelt.

Ro i avslutningene
Pedersen er - som alle andre - klar på at han gjerne vil spille. Men innrømmer at han har en bit igjen før han føler seg klar for å starte kamper.

- Det er som Vegard sier, det fysiske med styrke og hurtighet sitter igjen. Men det er det taktiske, med valgene og instinktene som faller bort. Jeg mangler matchtrening, sier Marcus Pedersen.
- Men du banker inn desidert flest mål på treningene?
- Jo da, jeg gjør kanskje det. Men det er noe annet enn i kamp, sier Marcus, som innrømmer at han ikke så opp da han satte inn vinnermålet mot Rosenborg.
- He, he, jeg gjorde ikke det. Jeg tenkte ikke. Bare sendte ballen av gårde. Det er kanskje en av styrkene mine. Instinktet foran mål.
- Han kommer seg til mange sjanser. Han må bare lære seg å sette dem, skyter juniorkeeper Dyre Ekeberg Schjerve inn, og gliser:
- Han skyter utrolig hardt. Men kanskje burde han prøve å plassere litt oftere.
- Du slipper da inn mål uansett hva jeg gjør, kontrer Marcus, før han blir mer alvorlig.
- Jeg har muligens litt å hente der. På å bli litt roligere i avslutningene. Selv om det er litt min måte å kline til, kan det ofte lønne seg å pirke ballen i mål.
Sier Marcus Pedersen.
Som gjerne vil pirke ballen i mål mot Tromsø søndag også.
Eller kanskje aller helst klinke den i vinkelen.
- Det kan bli tøft å følge opp Rosenborg-kampen for min del. Men jeg skal gjøre så godt jeg kan hvis jeg får sjansen.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00