– Mange nyopprykkede lag bommer på at de ikke takler tempoet som kommer med å spille på et høyere nivå. HamKam har erfarne kulturbærere som Truls Jevne Hagen, John Anders Rise og Petter Vaagan Moen, men må ha spillere med mer fart og forflytningsevne, sier Joachim Jonsson.

Også Lars Tjærnås påpeker viktigheten av å hente riktige spillere.

– Det er helt avgjørende at klubben treffer på spillermarkedet. Slik jeg ser det så trenger HamKam mer tempo med en driblesterk kantspiller. Også bør de hente en boks til boks midtbanespiller, sier Tjærnås.

Spiss med scoringsgaRanti

Jonsson blogger om norsk fotball og sitter ofte i Eurosports sendinger rundt Eliteserien. Han har vært sportsdirektør I Fredrikstad og har god oversikt på de øverste nivåene i norsk fotball.

Tjærnås jobber som fotballekspert i Aftenposten og er samtidig speider for Brann. Som en del av jobben har han sett en Kamma-kamper denne sesongen. I en periode mens Ståle Solbakken var trener, jobbet Tjærnås som sportssjef.

Begge påpeker at forskjellene i 1. divisjon ikke er store, og at veien fra en trygg plass midt på tabellen og opp til en kvalikplass ikke er lang.

– Klubben sier de vil være på øvre halvdel. Det kan høres ut som en måte å kamuflere at de ønsker å kjempe om kvalikplass. Dersom de får på plass en spiller som leverer 15 scoringer så tror jeg HamKam kan være i stand til å oppnå det. Investorgruppa rundt klubben samler ikke på 6.-plasser, sier Jonsson.

Avgjørende kultur

Ekspertene er enige i at kulturen og rammen rundt klubben vil være avgjørende.

– HamKam har, med all respekt for Elverum, en annen kultur og historie. Dessuten har de en ressurs i form av mange flinke folk som gjerne bidrar i miljøet på ulike måter, sier Tjærnås.

– Stadion, ressursene og kulturen gir HamKam et bedre grunnlag enn for eksempel Levanger og Jerv, som har etablert seg i 1. divisjon.

Kevin Knappen har lagt vekt på struktur og at den defensive organiseringen til enhver tid skal ligge i bunn. Det kommer Kamma til å dra nytte av i 1. divisjon, mener Jonsson.

– En romantisk tanke om at man skal spille rundt motstandere fungerer sjeldent godt. Bare se på hvor innviklet Kongsvinger spiller. HamKam har gjort det rett ved å basere spillet på trygg, robust og solid defensiv organisering, sier han.

Tror på unggutta

Tjærnås tror klubbens talenter kommer til å takle overgangen til 1. divisjon på en god måte.

– Spesielt Mickelson og Solbakken tror jeg vil ta nivået greit. Bolkan Nordli vil kanskje trenge litt mer tid. Jeg tror alle tre er i stand til å bidra i en del kamper i 1. divisjon og vil dra god nytte av tilliten de har fått i 2. divisjon, sier han.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00