Drillo må ha tatt seg en konjakk onsdag kveld og humret i skjegget da Athletico Madrid minnet mer og mer om hans eget landslag fra 90-årene.

Og i København mimret nok Ståle Solbakken tilbake til kveldene i det dunkle flomlyset på grusbanen ved Åkershagan, da han så hva slags mannskap han hadde til rådighet, og han forsto hvor ekstremt kynisk planen hans med HamKam måtte være.

Drillo og Solbakken ble hyllet for genistrekene sine. Som Diego Simeone blir nå for den det han får til med sitt Athletico Madrid.

Selv en avskiltet Fernando Torres stråler igjen – med de samme stripene i håret som da han herjet i den samme klubben på begynnelsen av 2000-tallet og etter hvert gikk til Liverpool i 2007 og banket inn 86 mål på 102 kamper.

Min påstand: Om ikke Simeone ikke er verdens beste fotballtrener, så er han i hvert fall den som er flinkest til å ta ut toppotensialet av laget sitt i kamp etter kamp. For selv om Athletico er en stor klubb, kan de ikke måle seg med Real Madrid, Barcelona eller Bayern München.

Likevel er de der altså.

Med den samme fotballen som de fleste fotballtrenere i Norge nå ler av eller huffer seg over.

Og som skapte våre stolteste øyeblikk for rundt 20 år siden.

Begravde langpasningen

Fotballsynet i Norge har endret seg radikalt av flere årsaker. En skyldes erkjennelsen av at Norge må bli flinkere til å utvikle fotballspillere. Og et problem med Drillo-stilen, var at mange overivrige fotballfedre valgte langpasningen som sitt viktigste våpen i jakten på suksess i smågutteserien.

Nå trilles det ball stort sett over hele landet – fra keeper og helt fram til motstanderens mål – hvis de da ikke allerede har mistet ballen godt inn på egen banehalvdel og fått et mål imot i stedet.

Der mange norske trenere feiler i dag – er at de støtter naive klubbledere som også er frelst av de romantiske tankene om «at i vår klubb skal alle spille samme type fotball fra de er sju år til de er 40».

At mange klubber kunne fått mye bedre resultater med sine seniorlag om de hadde spilt en enklere og mindre risikofylt fotball som er mer tilpasset ferdighetene de besitter, er det svært få som tenker på i dag.

Jo kortere pasninger, desto bedre. Og gjerne på tvers på egen banehalvdel. Ballbesittelse er kvalitet.

Det handler om å vinne

Rune Bratseth slaktet underholdningsverdien til Athletico Madrid, selv om over 50.000 elleville supportere opplevde et av sine stolteste øyeblikk.

Jeg husker heller ingen som klagde da HamKam slo Vålerenga på Briskeby, eller da Norge slo Brasil i Marseilles.

Underholdning er bra, men i bunn og grunn handler fotball om å vinne på seniornivå.

Og spørsmålet Kent Bergersen må stille seg før sesongens viktigste kamp borte mot Elverum er: Hvordan skal vi opptre for å ha best forutsetninger for ikke å tape, eller aller helst ta tre poeng?Det handler ikke om å utvikle en eneste spiller i denne kampen.

Det handler om å være best i 90 minutter mot din argeste rival som allerede har fått et forsprang som i hvert fall ikke kan bli større.

Spør du Diego Simeone, så svarer han at du i hvert fall ikke starter med å kaste ballen ut til backen eller midtstopperen som blir presset til å slå en feilpasning og som i verste fall ender med et farlig brudd imot.

Men kanskje bruker du den utskjelte langpasningen litt oftere opp mot hodesterke Ivar Sollie Rønning og sørger for at Emil Dahle, Marius Hagen og Christopher Mbamba er i nærheten av andreballen.

Oppskriften er enkel.

Og effektiv.

Bergersen har også verktøyene – hvis han vil bruke dem. Foten til Truls Jevne Hagen er som skapt for en slik anledning.

Og han har spissen som vil elske serveringen. I tillegg må balltempoet opp flere hakk. Mot Tynset gikk det fryktelig sakte.

Kan ikke tape

At HamKam og Elverum er uenige om hvem som er favoritt, spiller liten rolle, men det vil være pinlig for HamKam å tape en slik kamp. Både etter hva som er sagt og etter ressursene som er brukt.

Men det verste er at grønnbuksene ikke har råd til å tape kampen.

Presset ligger helt klart på HamKam.

De må levere her.

Mot et lag som har sett enda bedre ut enn den 2.-plassen HA-sporten tippet dem på før sesongen.

Det brygger opp til krig.

Fotballkrig.

Da tror jeg Kent Bergersen gjør lurest i å la silkehanskene ligge igjen i Hamar.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.