Du behøver ikke være rakettforsker for å forstå hva som er galt med jærlaget. I flere uker hadde trener Gaute Larsens utvalgte strak kurs for andreplass og direkte opprykk til eliteserien.

Det ville ganske sikkert vært i overkant av hva som er mulig for dette noe ujevne og samtidig lovende laget, men blir det to og tre baklengs per kamp framover, er det over og ut også med sjetteplassen og kvalifisering som er spillerne og klubbens felles mål.

Per dato lever Bryne akkurat på grensen med Sandefjord, Hamkam og Mjøndalen hakk i hæl.

- Vi merker at de andre lagene tar oss på alvor nå. I første del av sesongen kom vi med stempel som et bunnlag etter mange år i bunnstriden. Nå er vi å regne med på øverste halvdel, og da møter vi skjerpet motstand, mener trener Larsen.

Kampen på Briskeby i går var Brynes åttende etter ferien og det femte tapet. De 90 minuttene mot Hamkam illustrerte problemet på en utmerket måte:

Etter at Aram Khalili truet en vanligvis usikker Lars Øvernes i hjemmelagets mål alt etter 30 sekunder, var det Hamkam opp og i mente den neste halvtimen.

Svak samhandling

Sjansene formelig haglet, midtbaneduoen Urstad/Hopen fant aldri sammen, Hamkam tredde seg gjennom gang etter gang, og en ukomfortabel og usikker Krister Wemberg lot seg overspille i to mot en situasjoner.

Det samme gjorde Vegard Landro og Tommy Eide Møster da Bryne-aktuelle Emil Dahle avsluttet glimrende Hamkam-spill med fortjent scoring og ledelse i det 16. minutt.

Hamkam kunne og burde ledet mer enn 1-0 ved pause, men med Henrik Breimyr inn for Håvard Urstad fra avspark etter pause, ble det fasong, samhandling og kollektivt press fra Brynes side.

Litt tilfeldig havnet en pasning fra Andreas Ulland Andersen plutselig hos hardtarbeidende Jon-Helge Tveita som scoret sikkert.

- Der og da skulle vi klart å sikre inn uavgjort eller til og med vinne, mener trener Gaute Larsen.

I stedet fikk han se at Hamkam og banens beste, Ole Amund Sveen, bare to minutter etter utligningen smelte inn et nytt ledermål ganske fritt fra 16-18 meters hold.

Ti minutter etter scoret Hamkam sitt tredje, igjen med Emil Dahle sentral og Sveen, nykommer fra Strømsgodset, som avslutter.

Det hjelper lite for Bryne at det luktet offside fra Briskeby til månen, akkurat like lite som det hjelper at Tveita, Landro og Khalili avsluttet dagens flotteste angrep med redusering til 2-3.

Lærer hvem som står opp

- Energien er ikke som når vi er på vårt beste, vi har ikke rytmen, vi har ikke de rette avstandene i laget. I dag møtte vi et godt og bevegelig Hamkam, mens vi ikke klarte å få til et kollektivt press. Scoring nummer to var dessuten et slag i trynet, sier Larsen.

Han er ikke bare overrasket over de mange baklengsmålene.

- I vår prioriterte vi trygghet. Nå har vi sluppet opp for å utvikle oss som lag, men møter motstand. Heller ikke det er uten verdi. Nå lærer jeg hvem som står opp og vil noe, mener treneren.

Kaptein Vegard Landro er mest skuffet over at Bryne ble tatt på innsatsen.

- To scoringer på bortebane skal være nok til poeng, men vi slipper dem altfor lett til, særlig da de scoret for andre gang.

Kapteinen vil ikke høre snakk om noen høstsprekk.

- Tvert imot er det slik at vi har vært best på høsten de siste årene. Det er grunnen til at vi har berget plassen, minner han om.

Og selv om det har buttet og Bryne akkurat nå sliter på kvalikgrensen, er det svært kort vei fram, og betryggende langt unna utsatt posisjon.

PS: Emil Dahle sier til Aftenbladet at han tar opp igjen samtalene med Bryne når sesongen er over.

Brynes lag: Anders Kristiansen – Vegard Landro, Tommy Eide Møster, Krister Wemberg, Aleksander Midtsian – Andreas Ulland Andersen, Håvard Urstad (Henrik Breimyr fra 46.), Ørjan Hopen (Sabri Khattab fra 73.), Jon-Helge Tveita – Aram Khalili, Oddbjørn Skartun

 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00