• EKSPERT: Fotballekspert Petter Veland i Viasat mener det er er et smart trekk å hente spanske spillere.Foto: MTG Sport/Øystein Klock

Påstanden kommer fra Norges fremste ekspert på spansk fotball – Petter Veland – som har kommentert, blogget og fulgt spansk fotball på nært hold i en årrekke.

Veland jobber nå for Viasat som deres ekspert på spansk fotball, og selv om han ikke selv har sett Alegre eller Cordero live da de spilte i Spania, er han ikke overrasket over at de gjør det bra i HamKam.

Godt skolerte

– Når det gjelder henting av spanske spillere i Norge, er det neppe overraskende at jeg synes det er en fin vei å gå for norske klubber. Rubén Alegre og Juan Manuel Cordero er to av flere eksempler på at man får et veldig godt utbytte av det så lenge man klarer å integrere dem inn i spillergruppa og lokalmiljøet utenfor gresset og så videre. Det er jo også Pau Morer i Sandefjord, José Ángel i Glimt, Mateo López i Levanger og Maikel i Kongsvinger – de fire på de to øverste nivåene – gode eksempler på, sier Veland.

Viasat-eksperten mener de spanske spillerne er generelt bedre skolert enn de fleste andre utenlandske spillerne som blir hentet til Norge.

– Spanske spillere holder på generelt grunnlag et veldig høyt nivå teknisk og taktisk, og de har også en måte å se og leve fotball på som jeg absolutt tror vi her i Norge kan lære av, og hente inspirasjon fra. Trener Toni Ordinas i Stabæk er et godt eksempel på det, sier Veland.

Alegre med god statistikk

Når det gjelder de to HamKam-spillerne, forteller Veland at det er litt begrenset kunnskap han sitter på, men noe har han plukket opp.

Og spesielt Alegre har spilt på et bra nivå mot gode spillere.

– Da Alegre spilte i La Roda var det i Segunda B, avdeling 4 – mens jeg hadde mest fokus på avdeling 2, hvor Real Madrids Castilla befant seg. I løpet av høstsesongen 2016 med La Roda spilte han en kamp mot fire spillere som senere i sesongen debuterte i La Liga for (tabelljumbo) Granada; Martin Hongla, Jean Carlos, Juan Manuel Entrena og Pervis Estupiñán.

– La Roda bokførte fem seirer, åtte uavgjort og ni tap i de kampene Alegre spilte, mens de ikke maktet å vinne noen av de 15 kampene de spilte etter at han forlot dem. Ellers har jeg nøstet opp i at han i Coria (nivå fire) var kjent som en målfarlig venstreback, sier Veland.

Spilt med gode spillere

Han mener Alegre allerede som ung gutt ble satt under svært god skolering i Spania.

– Jeg har registrert at han er flasket opp i ungdomsavdelingen til Valladolid, og da kan det godt hende at han har spilt sammen med Sergio Asenjo (Villareal). I sin tid i Cacereño spilte han sammen med nåværende Real Betis-spiss Álex Alegría, forteller Veland.

Flere på eliteserienivå

Da HA-sporten ber ham om å sammenligne nivået i Segunda B med norsk fotball, synes han det er vanskelig, men han legger ikke skjul på at det er mange gode spillere som er innom der.

– Det er veldig vanskelig å sammenligne nivå på generelt grunnlag, men spansk nivå 3 (Segunda B) har garantert mange spillere som er mer enn gode nok for Eliteserien med klaff også utenfor banen.

– Noen av lagene der hadde også hevdet seg greit kollektivt, men samtidig er det en enorm spredning av kvalitet på lagene ettersom divisjonen er delt opp i fire avdelinger à 20 lag. Det er altså hele 80 lag på nivå 3, og da sier det seg selv at det blir en voldsom forskjell på det beste og dårligste laget, sier Veland.

Han mener de aller beste lagene på dette nivået i Spania ville utfordret de beste norske lagene over en hel sesong også.

Det er også så mange gode fotballspillere i Spania nå at mange av dem må komme seg ut av landet for å leve ut fotballdrømmen.

– Ser man eksempelvis på Cultural Leonesa og Lorca, som spiller finale i opprykksplayoffen i Segunda B kommende helg, er jeg helt overbevist om de hadde vært gode nok for midten/øvre halvdel av tabellen i Eliteserien – om man ser bort fra de åpenbare forskjellene som det tar tid å utligne som fysikk, underlag, reisevei/måte og slike ting, sier Petter Veland til HA-sporten.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00