Med karene på lagbildet startet HamKam-eventyret. Flere var med på å vinne 4. divisjon i 1961, de aller fleste var med på å rykke opp fra 3. divisjon i 1966 og Edgar Malman var den eneste tilbake på laget som debuterte i eliteserien med bronse (daværende 1. divisjon) i 1969.

Men det var for 50 år siden, i 1964, de var med på et HamKam-eventyr som klubben aldri hadde opplevd maken til tidligere. Kristian «Kakken» Finborud var trener for en gjeng unggutter og noen veteraner. Ja, selve veteranen var 36-årige Edvard Sterud, som i sin A-lagskarriere fra 1954 til 1968 var innom samtlige plasser på laget. I sju sesonger var han sågar keeper før han ble senterhalf.

For første gang i historien greide HamKam i 1964 å kvalifisere seg til 4. runde i cupen, og motstander var Brann med Roald «Kniksen» Jensen i bresjen for fem, seks landslagsspillere.

Men før grønnbuksene kom så langt, skulle det spilles 3. rundekamp mot Østsiden i Fredrikstad.

- Som 3. divisjonslag var vi skikkelig underdogs mot Østsiden, som kjempet i toppen i 2. divisjon, forteller keeper Georg Larsen, som ifølge HA anno 1964 leverte målvaktspill av beste klasse.

Det gikk vegen for ungguttene fra Hamar. Terje Myhre gjorde 1-0 før tidenes toppscorer i HamKam, Knut «Kula» Eriksen, la på til 2-0. Så punkterte Odd Grimsrud kampen med sin 3-0-scoring mot et Østsiden-lag der Egil «Drillo» Olsen var en gryende stjerne og driblekonge. Han fikk da også spesialoppvartning.

Fra HA 3. august 1964 leser vi:

«Jørgen Lunde hadde til oppgave å skygge Østsidens gode centerløper Egil Olsen, og han klarte fullstendig å holde ham i sjakk, og rakk også en god del ellers.»

- I ei kaffepause på vei til Fredrikstad, fikk jeg beskjed om å være oppasser på Drillo. Edvard var ikke helt enig i taktikken, men slik ble det. Jeg hadde bra tak på Drillo, som bare var Egil Olsen den gang, erindrer Jørgen.

Arvid Wahl har helt andre minner fra kampen.

- Jeg måtte dra på konfirmasjon i Trøndelag og var ikke med til Østsiden, men jeg var stadig innom radioen for å høre hvordan det gikk.

Det gikk overraskende bra.

Og ikke lite overrasket ble spillerne da de etter kampen fikk utbetalt 100 kroner hver for innsatsen.

- Det var virkelig noe annet enn premien vi fikk etter opprykket fra 4. divisjon på Lena i 1961. Da fikk vi hver vår pinup-is med sjokolade til 55 øre. Men det var starten på HamKams opptur, sier veteranene.

Etter 3. rundeseieren mot Østsiden var det over 7.000 tilskuere som omkranset Briskeby da Brann var motstander i 4. runde søndag 23. august. En rekke lastebiler ble kjørt inn på Briskeby som bruk til alternative tribuner. HamKam-tilhengeren, Evald Syverinsen, sto på sin vante plass på kumlokket ved klubbhuset, og Arvid Wahl var tilbake fra Trøndelag.

Han gikk inn som indre venstre og overtok plassen til en skadd Terje Myhre.

Og trener «Kakken» Finborud hadde igjen gitt Jørgen Lunde et spesialoppdrag: Frimerke på «Kniksen».

- «Kniksen» var litt verre en «Drillo», erindrer Jørgen, som etter 2-1-tapet fikk rosende omtale av Branns stjernespiller:

«Og for et frimerke jeg hadde. Jeg skulle ønske alle var som Jørgen Lunde. Effektiv og hard var han, men han var aldri rå mot meg slik som de fleste andre jeg har hatt,» uttalte Kniksen til HA, som også slo fast i en tittel at «Uten Kniksen» ville Brann vært et lett bytte for Hamarkameratene.»

- Vi fikk også et mål feilaktig annullert. Egil Håkonsen driblet av to, tre Brann-spillere og scoret, men så vinket linjemannen Rolf Bjerkvoll for offside på en annen spiller, forteller Edgar Malman (71 år i går), backen som spilte 364 A-kamper for HamKam fra 1961 til 1976. Således kan han også skilte med semifinalespill i 1969, 1970, 1971 og 1973 samt kvartfinale i 1975.

Men så var det Erik Grimsrud, da. 20-åringen som om våren hadde finlest terminlista for å finne en ledig dato da han og Bjørg kunne gifte seg.

- Vi fant ut at 22. august passet bra. Den helga var det spillefri for oss etter som det var 4. runde i cupen, forteller Erik.

Slik gikk det ikke. Det ble ikke kampfri, men bryllup ble det likevel.

- Jeg fikk et telegram fra Kakken med beskjed om å holde meg på matta og sløyfe bryllupsnatta.

- Og?

- Det gikk bra, sier Grimsrud lurt. Han er fortsatt gift med sin Bjørg, og tar vi ikke mye feil, er det 50-årsjubileum der også i august.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00