HA-sporten har fått Norsk Regnesentral til å se på HamKams muligheter for eliteseriespill neste sesong. Sjefsforsker Anders Løland har basert beregningene på en statistisk modell der hvert lag har fått et styrketall ut fra årets resultater. Fordelene av hjemmekamper teller, målscoren og en seier mot et godt lag betyr mer enn over et dårligere lag.

Når dette er tallfestet, spilles resten av kampene 10.000 ganger på datamaskinen, og tabellsituasjonen gjøres opp tilsvarende 10.000 ganger.

Deretter har Norsk Regnesentral spilt kvalifiseringsrunden mellom førstedivisjonslagene 10.000 ganger.

HamKams sjanser

Ut fra denne modellen har Norsk Regnesentral kommet fram til følgende sannsynlighetstall for HamKam:

Direkte opprykk: 7,4 prosent

Kvalikplass: 92,6 prosent

Vinne kvalikrunden med førstedivisjonslagene: 22,1 prosent

Rykke opp til eliteserien: 18,5 prosent

Det laget som til slutt skal møte lag nummer 14 i eliteserien har 50 prosents sjanse til å rykke opp til neste års eliteserie.

Noen vil kanskje stusse over at HamKams sjanse til kvalikplass bare er 92,6 prosent all den tid laget ikke kan bli dårligere enn nummer seks uansett resultat i morgen. Det skyldes at HamKams sjanse for direkte opprykk på 7,4 prosent er trukket fra.

Direkte opprykk

Norsk Regnesentral får fram at Stabæk har størst sjanse til direkte opprykk av de tre aktuelle lagene.

Prosentberegningene er slik:

Stabæk: 59,7 prosent

Hødd: 32,9 prosent

HamKam: 7,4 prosent

Kvalifiseringsplass

I og med at Stabæk og Hødd har størst sjanser til å rykke direkte opp, faller de også ned prosentvis i sannsynlighetsberegningen av hvilke fire lag som kommer på kvalikplass.

Dermed er beregningene slik:

HamKam: 92,6 prosent

Bryne: 91,2 prosent

Ranheim: 85,7 prosent

Hødd: 67,1 prosent

Stabæk: 40,3 prosent

Mjøndalen: 22,8 prosent

Sandefjord: 0,3 prosent

Vinne kvaliken

Når det gjelder mulighetene til å vinne kvalikrunden blant førstedivisjonslagene, har HamKam et høyere prosenttall enn både Stabæk og Hødd. Det skyldes igjen at de to lagene i beregningene har større sjanse til direkte opprykk en HamKam.

Beregningene er slik:

HamKam: 22,1 prosent

Hødd: 21,6 prosent

Bryne: 19,3 prosent

Ranheim: 18,6 prosent

Stabæk: 13,6 prosent

Mjøndalen: 4,6 prosent

Sandefjord: 0,1 prosent

Opprykkssjansene

Når Norsk Regnesentral har tatt med alle eventualiteter, regnet på sjansene for direkte opprykk, muligheter for kvalikspill, sjansene til å vinne kvalifiseringsspillet og til slutt slå ut lag nummer 14 i eliteserien, er rangeringen for eliteseriespill neste år slik for førstedivisjonslagene. Her er som kjent Bodø/Glimt for lengst klar.

Bodø/Glimt: 100 prosent

Stabæk: 66,5 prosent

Hødd: 43,7 prosent

HamKam: 18,5 prosent

Bryne: 9,7 prosent

Ranheim: 9,3 prosent

Mjøndalen: 2,3 prosent

Her er det også verdt å merke seg at Norsk Regnesentral basert på de siste årenes kvalifiseringsrunder, har antatt at utfallet av denne siste kampen er som mynt og kron; 50 % sannsynlighet for at førstedivisjonslaget slår ut eliteserielaget.

Siste serierunde

Til slutt er det regnet på resultatene i siste serierundene, og de tre tallene er sannsynlighetsberegninger i prosent for hjemme-, uavgjort og borteseier.

HamKam-Ranheim 44- 25- 31

Stabæk-Bodø/Glimt 35- 24- 31

Mjøndalen-Hødd 38- 25- 37

Follo-Sandefjord 32- 25- 43

Bryne-Vard 50- 23- 27

FFK-Strømmen 44- 25- 31

KIL - Elverum 51- 24- 25

Kr.sund - Ull/Kisa 48- 24- 28

- Forholder oss ikke til statistikk

Om HamKams sjanser til å rykke direkte opp er 7,4 prosent, er Vegard Skogheim klar på hva HamKams prosentberegning dreier seg om foran morgendagens kamp.

- Vi er 100 prosent til stede på trening, 100 prosent innstilte på å prestere og slå Ranheim. Det er der vi kan legge prosentene våre.

HamKam-treneren ser at slike beregninger er interessante for Drillo, journalister og leserne, men det er ikke noe han og spillerne forholder seg til.

- Når det gjelder direkte opprykk, er det bare én ting som gjelder for oss, og det er å slå Ranheim. Gjør vi ikke det, er den prosentvise sjansen lik null. Og det er bare vår kamp vi kan gjøre noe med. De andre kan vi ikke påvirke, sier Skogheim.

For dersom både Stabæk og Hødd vinner sine kamper, så blir HamKam nummer fire på tabellen med seier mot Ranheim. Men før denne runden er både Ranheim og Bryne to poeng bak. og det verste som kan skje er at HamKam blir nummer seks. Men også det gir kvalik.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00