Morten Kristiansen (46) ble ikke skutt i stykker, men HamKam-lederen sier han sitter med en guffen følelse av å ha vært en del av en ledelse som har sviktet en hel fotball-by.

Han ble oppfordret til å gå av som leder, og det har haglet med kritikk.

- Hadde jeg ikke hatt noe med klubben å gjøre, ville jeg ha følt samme frustrasjon. Det store spørsmålet jeg sitter med, er hvordan en klubb som spilte om opprykk til Tippeligaen i 2013 kunne stå med sju poeng etter seriespillet året etter. Det er nesten et mysterium, mener Kristiansen, som ikke kommer til å ta gjenvalg som leder på årsmøtet i februar.

Ingen kø for ledervervet

- Jeg har sagt jeg kan gjøre en jobb for klubben. Koke buljong eller sitte i styret for at det skal være en viss kontinuitet. Men ikke som leder. Jeg ble valgt til leder i 2013, og lot meg overtale til å sitte en periode til i 2014, men jeg sa til valgkomiteen da som tidligere at den som er leder i HamKam, må være bosatt i Hamar, sier Oslo-baserte Kristiansen, som har fått erfare geografiens utfordringer med enda større tyngde i 2014.

- HamKams styreleder må være mye tettere på alt som skjer i byen, mener han etter et knalltøft år.

- Du kunne ha gått sist sommer da det nærmest kom krav om at du burde trekke deg. Hvordan opplevde du det?

- Hvis medlemmer i HamKam Fotball hadde hatt noen alternativer og bedt om ekstraordinært årsmøte, hadde jeg ikke tviholdt på taburetten. De som tror det står folk i kø for et slikt verv, tar feil. Da jeg tok det andre året som styreleder, advarte jeg også valgkomiteen om ulempen ved å bo i Oslo. Det går i utgangspunktet greit, men når det begynner å lugge, blir det med ett en for stor avstand.

Sendte ut sjokkbølger

Når problemene startet for HamKam, er ikke godt å si, men Emil Sildnes fatale skade etter sju minutters spill i årets første seriekamp på Briskeby mandag 7. april ble ganske så symptomatisk for det som skulle skje.

24. april valgte en sliten Vegard Skogheim å slutte som trener. Peter Sørensen ble hentet fra Danmark for å redde stumpene, men vi husker jo også hvordan den sagaen endte.

26. juni innkalte Morten Kristiansen til pressekonferanse og sendte sjokkbølger ut i Fotball-Norge:

- Det er ikke grunnlag for videre drift, sa han og la til at HamKam var på vei mot konkurs.

- Har du tenkt på hva som kunne ha vært gjort annerledes i 2014?

- Det tenker jeg på fortløpende. Sannsynligvis burde både daglig leder og jeg hatt en tettere kommunikasjon med treneren. Vi må lære å snakke godt sammen for å avstemme ambisjoner og muligheter. Ha et bedre samsyn, sier Kristiansen, som ikke ønsker å fordele noen skyld, men slår fast at:

- Det har vært en fundamental svikt i alle ledd. Resultatene viser det. Styret har uansett totalansvaret, og så kan en lete etter parametere på årsaker.

- Ikke dårligere enn Ajax

Kristiansen synes veien framover i 2015 ser langt hyggeligere ut enn 2014.

- Enhver krise byr på muligheter, og de må vi gripe nå. Jeg har stor tro på prosessen vi startet sist høst i samvirke med yngres avdeling. Styret i HamKam yngres med styreleder Anders Hoel i spissen og daglig leder Anders Langset har åpnet opp og vært med på å løse en vanskelig situasjon. HamKam Fotball og HamKam Yngres har inngått en samarbeidsavtale, og nå skal vi kjøpe tjenester av Anders Langset, som vil fungere som daglig leder. Forskjellen fra 2014 er at vi skal betale for det nå.

- Også Chris Twiddy vil få en ny rolle som spillerutvikler i 50 prosent jobb for oss og 50 prosent yngres. Ved å dele på en sånn ressurs, vil vi også få en grønn sportslig tråd fra seksåringer og opp til seniorfotball. For oss blir det også viktig å benytte oss av de sportslige ressurser som er i Hamar, sier Kristiansen og nevner i fleng Wang, Altiusklinikken, Input Region Hamar. Og ikke å forglemme de personene klubben har selv.

- Jeg tror HamKam vil komme tilbake til Tippeligaen igjen, og jeg tror HamKam skal bli en produsent av gode fotballspillere. Innen tre til seks år vil HamKam være en veldig attraktiv utviklingsarena. Vi skal ikke være dårligere til det enn Ajax.

- Er ikke det vel ambisiøst?

- Vi må tåle å sette oss hårete mål, og vi må tåle at folk ler litt av oss for å komme dit vi ønsker, mener HamKam-lederen.

Må ikke rykke opp

HamKam starter 2015 uten noen faste lønnsposter bortsett fra trenere, da. Det meste skal skje på dugnad, for hele tiden å vurdere om klubben skal ansette noen eller bruke pengene på spillere. Det vil si; stillingen som selger vil bli besatt for å dra i land åtte til ti millioner sponsorkroner.

- Vi har kommet veldig tidlig og godt i gang med salget, og budsjettene for 2015 skal basere seg på salg eller sikre penger.

- Er HamKam i 1. divisjon i 2016?

- Det kan jeg verken svare ja eller nei på, men 2. divisjonsavdelingen vår ser ut til å være av det hyggelige slaget. Jeg tror vi skal ha en spillerstall til å være med og slåss om opprykk. MEN: Vi lager ikke et økonomisk opplegg som gjør at vi påtar oss et kostnadsbilde som gjør at vi må rykke opp, sier lederen og vil gjerne understreke det:

- HamKam må ikke rykke opp, men HamKam vil alltid rykke opp, sier Kristiansen som vil overlate lederjobben til nestemann på årsmøtet i februar. Først da får vi se hvem det blir.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.