• GOD PLANLEGGER: Simen Sveen (t.h.) la en femårsplan da han ble seniorløper. Nå er han på landslaget.FOTO: Arve Hovelstuen Blystad

Langrenn er stort i Norge, nivået er kjempehøyt, og det er mange som satser hardt i håp om å bli den nye Martin Johnsrud Sundby. Trolig er det nærmere 200 herreløpere i Norge som satser 100 prosent, og som trener opp mot 900 timer i året.

Under Tour de Ski ble det sagt at Sundby trolig aldri har vært bedre.

Han er 31 år.

Og trener 1.100 timer i året.

De tidligere skistjernene Odd- Bjørn Hjelmeset, Jens Arne Svartedal og Anders Aukland mesterskapsdebuterte da de var 27 og 28 år.

To klare planer

Kristian Græsli er førsteårs senior. 20-åringen har NM-gull som junior. Hamar Skiklubb-løperen er forberedt på at tålmodighet trolig blir den viktigste egenskapen nå.

– For meg handler det om å ha to planer: En plan for denne sesongen. Hva jeg kan forbedre, og hvilke konkurranser skal jeg prioritere? Samtidig handler det om å ha en langsiktig, overordnet plan. Jeg er forberedt på å ta steg for steg for å nå toppen. Det er mye trening over lang tid som gjelder, sier Kristian Græsli.

Den langsiktige planen 20-åringen har inne nå gjelder denne sesongen og to til. Det er de sesongene Hamar Skiklubb-løperen kan konkurrere i U23-klassen, hvor det er egne mesterskap.

800 timer i året

– Se på Martin Johnsrud Sundby. Han er på sitt beste nå som 31-åring. Det er mange løpere som trener mye, og mange har trent mye over lang tid. Jeg kjører en gradvis økning i antall treningstimer. Nå trener jeg 800 timer i året. Det er en økning på 50 timer fra forrige sesong. Kroppen tåler litt mer trening for hver sesong, sier Kristian Græsli, som bor og studerer på Lillehammer nå.

– Jeg studerer fullt, og det fungerer veldig bra for meg. Det er veldig gode treningsforhold på Lillehammer.

20-åringen er som nevnt førsteårs senior. Overgangen fra junior til senior er en utfordring for mange, spesielt i langrenn.

Plutselig er løperne på samme startliste som Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug.

– Nivået er mye tøffere enn i juniorklassene. Det merkes godt.

Sist helg ble Græsli nummer 21 i et renn i Skandinavisk cup i Sverige. Skandinavisk cup er nivået under verdenscup i langrenn.

– Jeg lærer litt hele tida, sier Græsli, som var veldig godt fornøyd med 21.-plassen.

– Når jeg legger ned så mye trening er det godt med noen gode plasseringer, gode opplevelser. Det gjør alt lettere, sier Hamar Skiklubb-løperen.

Langsiktig plan

Simen Sveen (26), som er inne i sin andre sesong på landslaget, er kjent som en god planlegger.

– Det er viktig å lage en langsiktig plan. Da jeg var førsteårs senior la jeg en femårsplan. På vegen er det viktig å ikke bli vippet av pinnen på grunn av sjukdom og skader. Det er viktig å være godt forberedt. For de aller fleste tar det lang tid å bli god, og snarveger slår ofte negativt ut, sier 26-åringen.

Ring-løperen mener det er viktig å ta steg for steg treningsmessig.

– Det er viktig å ikke ta jafs i overgangen til senior. Det er flere eksempler på løpere som har trent seg i senk, sier Simen Sveen, som trente mye sammen med Kristian Græsli i Team Sjusjøen.

– Det at Kristian blir topp 30 i Skandinavisk cup er kjempebra, sier Simen Sveen, som håper å være frisk igjen til verdenscuprennene i Nove Mesto.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00