Okbay kommer fra Eritrea og har vært en del av det eritreiske militæret i 13 år.

Hiika Yambo er fra Etiopia og har også en bakgrunn fra militæret.

Disse landene har vært i krig mot hverandre i flere tiår og hundre tusener med menneskeliv har gått tapt.

I stedet for å vokte hver sin landegrense med gevær, har de to heller blitt kamerater gjennom fotballgruppa i Storhamar.

– Jeg har fått noen venner gjennom fotballen, og Hiika Yambo er en av dem. I Afrika ville vi kriget mot hverandre. Nå gir jeg ham heller en klem når vi møtes, sier Okbay.

Begge har sønner i yngres lag i klubben og er engasjert selv gjennom dugnadsarbeid.

Sultet og tørstet

Mahari har bodd på Storhamar i åtte måneder med kona Aster og barna Kebrom og Essey.

Han forteller om en lang og vond vei til Norge, der livet opptil flere ganger hang i en tynn tråd.

Etter å ha vært låst til militæret og kriget i 13 år med et liv preget av tung fattigdom, hadde han omsider spart nok penger til å flykte.

Derfra gikk veien videre til Sudan, hvor han befant seg i en flyktningleir ett år uten klær.

Veien fra Sudan til Libya var et tolv dagers langt helvete uten mat, vann og klær. Bilen som fraktet ham var fylt til randen, og han var tidvis i tvil om at han noen gang ville få se familien sin igjen.

Fra Libya tok han båten videre til Europa og Italia, før tilfeldighetene tok ham til Norge.

Han forteller at mennene måtte flykte til fots, bil og båt mens kvinner og barn fikk ta fly. Etter hvert ble Mahari gjenforent med kona og barna på et mottak i Flisa.

Etter ett år der fikk han leilighet på Storhamar, der familien nå har bodd i åtte måneder.

Barn i Afrika

Mahari har fremdeles barn og søsken i Eritrea som han ønsker kunne komme til Norge. Usikkerheten fører til dårlig søvn og mange vonde tanker.

Han er naturligvis veldig glad for å ha kommet til Norge. Nå går han og kona på skole for å lære norsk. Når Storhamar arrangerer turneringer blir Mahari engasjert gjennom dugnad, slik at barna får være gratis i klubben.

Her har han bygget et nettverk av folk med lik – og annerledes bakgrunn.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.