• STYRELEDER: Dette bildet ble tatt da Sigbjørn Johnsen ble valgt som styreleder i fjor.FOTO: Terje Midttun

Tidligere finansminister, nå fylkesmann i Hedmark og styreleder i Brumunddal Fotball sliter med økonomien om dagen. Han måtte gå i banken for å be om kassakreditt. 

Det blåser en kraftig vind på Sveum for tiden. Brumunddal Fotball er i økonomisk uføre, og klarer ikke å betale regningene sine. Det hele startet for alvor i fjor da klubben sluttet å betale baneleie til Brumunddal allianseidrettslag, som eier og driver Sveum.

Gjelden hopet seg opp utover 2015 og endte opp med et avtale og et gjeldsbrev på 850.000 kroner som skal betales rentefritt over 10 år.

Etter nyttår har den manglende betalingen av baneleie fortsatt.

– Vi har ikke mottatt penger på mange, mange måneder, sier Morten Engebakken, som er leder i allianseidrettslaget.

Han forteller at den manglende betalingen skaper frustrasjon.

– Vi er jo veldig glade i klubben, men det kan ikke fortsette slik. Også vi er helt avhengig av faste inntekter. Vi har ikke mulighet for å låne penger til gass for å holde Sveum spilleklar om vinteren, for å si det slik.

Engebakken forteller også at de har bedt om en detaljert oversikt over hva Brumunddal fotball egentlig bruker penger på, uten at de har fått den.

Går til A-laget

Situasjonen skaper også stor frustrasjon i fotballklubben. Spesielt blant mange av barnas foreldre, og blant dem som trener de aller minste er det i ferd med å bli opprørsstemning.

Brumunddal er en stor breddeklubb, og har 700 barn som spiller for klubben. Alle disse betaler treningsavgift og kontingenter som skal være mer enn nok til å betale baneleien. Frustrasjonen er ekstra stor ettersom man betaler differensiert avgift etter hvor mye man trener. De som trener om vinteren, betaler ekstra, uten at de pengene har gått til å betale leie av banen, samtidig som spillere og trenere på A-laget har fått sine lønninger og satsingen på elitedelen har blitt opprettholdt.

HA har opplysninger om at Brumunddal fotball skal ha brukt mellom 1,5 og 2 millioner kroner på lønninger/godtgjørelse til spillere og trenere på A- laget i 2015.

Ikke peeng på bok

Styreleder Sigbjørn Johnsen vil ikke kommentere dette tallet, og viser til det kommende årsmøtet i slutten av måneden.

Johnsen vedgår imidlertid at penger de får inn i treningsavgift fra barna, går inn i felleskassen som blant annet brukes til å lønne spillere og trenere.

– I en klubb som Brumunddal har vi felles inntekter og kostnader. Det er ingen øremerkede midler.

– Skjønner du at foreldre reagerer på at treningsavgiften de betaler for sin håpefulle går med til lønninger til en A-lagsspiller, og ikke til å betale baneleie?

– Dette er en diskusjon som har vært tidligere og som helt sikkert kommer igjen. Det er bra å få en debatt rundt dette, men vi driver en helhetlig fotballklubb. I en fotballklubb vil det alltid være stor variasjon på inntekter fra periode til periode, sier Johnsen.

Ifølge Johnsen er dette også grunnen til at de ikke har betalt baneleie siden nyttår. Han sier det blir enklere å gjøre opp disse regningene når sponsorkronene kommer inn etter hvert.

– Klubben må stå samlet

Parallelt med at de økonomiske problemene har hopet seg opp i klubben, har Brumunddal siden i høst hentet flere nye spillere.

– Er dette riktig prioritering når klubben sliter og man ikke har hatt midler til å betale baneleien?

– Det er riktig at vi har hentet nye spillere. Mange av dem har vi rekruttert selv og to har kommet fra Sverige. Vi har et ansvar for at vi har et lag i 2. divisjon, sier Johnsen.

– Men hva er viktigst: De 700 barna, eller A-lagstroppen?

– Begge deler er viktig. Det er balansen mellom A-laget, som er flaggskipet vårt utad, og breddeklubben, som er så bra og som vi må bevare.

Johnsen, som tidligere har lang erfaring som finansminister i Norge, har troen på at de skal få orden på økonomien i klubbem, men vedgår at de har utfordrende tider:

– Det er to utfordringer som tegner seg nå: Vi har fått en gjeld som har fått utvikle seg over tid og det går en tid før vi får inn inntekter. Dette kommer etter hvert som sponsorpenger, sier Johnsen, som bekrefter at han som styreleder har måttet gå i banken for å be om kassekreditt for å møte økonomiske forpliktelser.

– Er det fare på fære for den videre driften av klubben?

– Det viktige nå er at alle som er glade i klubben står samlet. Det å drive en fotballklubb er ikke lett, spesielt når man ikke har en rik onkel, men vi skal jobbe godt for å få orden på likviditeten igjen. En av våre utfordringer er å skaffe oss tryggere inntekter som er mer forutsigbare.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00