FIS har valgt å ta saken videre. Det betyr at forbundet ikke er tilfredse med den 13 måneder lange utestengelsen. Johaug selv, Antidoping Norge og Den internasjonale olympiske komité (IOC) har ikke villet anke saken.

– Det er en totalvurdering rundt forutsigbarhet. Vi har gjort dette slik at hun kan konsentrere seg om idretten og legge saken bak seg, sa Johaug-advokat Christian B. Hjort til NTB.

Den muligheten får langrennsstjernen ikke med det første, nå som FIS har valgt å legge på ytterligere saksbehandling rundt dopingdommen.

Overrasket

Therese Johaugs manager Jørn Ernst er meget overrasket over at FIS anker straffeutmålingen i dopingsaken mot den norske langrennsløperen. Johaug tar det tungt.

– Therese var selvfølgelig veldig skuffet over beskjeden. Vi hadde håpet at vi kunne sette en strek over denne saken. Det var også derfor vi ikke valgte å anke, for å legge det bak oss og å gå videre, sier Ernst til NTB.

– Nå må vi bare akseptere situasjonen og avvente hva som skjer videre. Vi følger den planen vi har lagt med tanke på trening og samlinger opp mot neste sesong.

Johaug er ute på en reise, og hun fikk den nedslående beskjeden fra sine støttespillere grytidlig tirsdag.

Den skal ha blitt følt som et hammerslag for henne.

Klar

FIS-president Gian Franco Kasper var tidlig ute med sitt syn på saken. – Jeg har ikke bevisene foran meg, så de må nordmennene vise fram. Men normalt, om hun er skyldig, er det helt klart at hun burde få fire år (utelukkelse). Det er det ikke noe spørsmål om, sa Kasper til Dagbladet i fjor høst.

Grunnløs anke

Therese Johaugs advokat Christian B. Hjort sier Johaug er skuffet, og at det ikke var noen grunn til at FIS skulle anke dopingutestengelsen på 13 måneder.

– Det var ingen grunn til at FIS skulle anke denne dommen. Domsutvalgets avgjørelse er streng, og den er strengere enn CAS' rettspraksis. Derfor ser jeg ingen grunn til at de skulle anke. Therese er skuffet, sier Hjort til VG.

Det ble tirsdag morgen klart at det internasjonale skiforbundet har anket dommen til CAS, den internasjonale voldgiftsdomstolen for idrettssaker.

Kan komme tilbake 18. november

Domsutvalget reduserte Påtalenemnda i ADNs opprinnelige innstilling om 14 måneders utestengelse med én måned. Therese Johaug testet positivt for det ulovlige stoffet clostebol, som hun fikk hun i seg ved bruk av kremen Trofodermin på en solbrent leppe under et høydeopphold i Livigno, i september 2016.

Utestengelsen gjelder fra 18. oktober i fjor. Det betyr at Johaug kan konkurrere igjen fra 18. november i år, dersom dommen fortsatt skulle bli stående. Hun har i så fall god tid på seg før OL i Pyeongchang i 2018. Med ytterligere behandlingstid kan Johaug i ytterste konsekvens gå glipp av OL sesongen etter at VM i Lahti røk.

Skuffet NSF

Norges Skiforbund (NSF) er skuffet etter utviklingen i Therese Johaug-saken. 

Dette skriver NSF i en pressemelding tirsdag: "Norges Skiforbund er informert om at FIS har besluttet å anke Therese Johaugs 13 måneder lange dopingutestengelse. FIS har benyttet sin mulighet til å anke Johaug inn til CAS (Idrettens internasjonale voldgiftsrett). Skiforbundet føler med Therese og at hun må leve med at fremtiden fortsatt ikke er avklart."

"Dette er en svært krevende prosess, først og fremst for Therese, men også for andre som er berørte av denne saken. Skiforbundet forstår at hun hadde håpet at dommen ikke hadde blitt anket med tanke på alle fakta i saken og konklusjonene i dommen. Vi er skuffet og føler med Therese som må leve i fortsatt uvisshet. Samtidig respekterer vi reglene og systemet der FIS og WADA står fritt til å anke", sier skipresident Erik Røste.

Ordknapp WADA

Verdens antidopingbyrå (WADA) kan også anke dommen.

WADA har til gode å si noe om når beslutningen deres rundt en mulig anke i Therese Johaug-saken skal foreligge. WADA har tre uker mer tid på seg enn Det internasjonale skiforbundet (FIS).

– WADAs ankefrist er 21 dager lenger enn FIS' ifølge punkt 13.2.3 i regelverket, skrev informasjonskoordinator Maggie Durand kortfattet til NTB forrige uke på spørsmål om når WADA så for seg å komme med sin beslutning.

Må endres

Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner mener FIS-anken i Johaug-saken viser at tiden er moden for å endre det gjeldende regelverket i dopingsaker.

– Norge har to styremedlemmer i WADA. De er absolutt i posisjon til å påvirke en regelutvikling som er mer i samsvar med blant annet paragrafen i Den europeiske menneskerettskonvensjon om at man skal være uskyldig inntil det motsatte er bevist, sier han i en kommentar til NTB etter at det tirsdag morgen ble kjent at Det internasjonale skiforbundet (FIS) anker Therese Johaug-dommen.

De to er kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) som er visepresident og tidligere kulturminister Thorhild Widvey som er styremedlem i Det internasjonale antidopingbyrået (WADA).

– Så ille som det går an

Kjenner understreker at de som er for rettssikkerhet for utøvere, ikke må bli oppfattet dit hen at de er for doping.

– Jeg skal gjerne være med på å livstidsutelukke utøvere hvis man tar de rette og det ikke medfører at uskyldige blir dømt. I dag har vi den omvendte bevisbyrden som er umulig å oppfylle. Det medfører at utøvere som Therese Johaug ville ha gått fri i en vanlig rettssak, men nå blir dømt og stigmatisert som misbruker. Det er så ufortjent som det går an, sier han.

Idrettsjuristen er ikke i tvil om hvilken innvirkning dette får for Johaug.

– Det er helt utvilsomt at dette er meget sterkt forstyrrende for en utøver i en oppkjøring i en OL-sesong. I tillegg er det en uvisshet om hun i det hele tatt får lov til å konkurrere. Dette er så ille som det går an.

IOC anker ikke

IOC har bestemt seg for å ikke anke Therese Johaugs dopingdom, skriver VG.

– For noen dager siden fikk vi epost om at IOC (Den internasjonale olympiske komité) ikke kommer til å anke, sier Jørn Ernst, Johaugs manager, til avisen.

Verdens Antidopingbyrå (WADA) har foreløpig ikke offentliggjort noen avgjørelse rundt en eventuell anke.

Ankegangen

* Både partene og Verdens antidopingbyrå (WADA), Den internasjonale olympiske komité (IOC) og Det internasjonale skiforbundet (FIS) har ankerett. Den som anker kan velge om anken over domsutvalgets avgjørelse skal gå til Norges Idrettsforbunds (NIF) appellutvalg eller rett til Idrettens voldgiftsrett (CAS) uten å gå via appellutvalget.

* Ankefristen til NIFS appellutvalg er 14 dager etter at vedkommende har blitt kjent med avgjørelsen. Anken fremsettes for NIFS domsutvalg og sendes av domsutvalget sammen med sakens dokumenter til NIFS appellutvalg. Anken gir ikke utsatt iverksettelse med mindre ankeinstansen bestemmer det annerledes.

* Fristen for å anke til CAS er 21 dager fra mottak av avgjørelsen. For WADA, IOC og FIS gjelder det imidlertid egne frister.

* Senest 15 dager fra mottak av avgjørelsen har IOC og FIS rett til å anmode om kopi av saksdokumentene fra domsutvalget. Dersom anmodningen fra IOC eller FIS er gjort innenfor fristen på 15 dager, har disse en frist på 21 dager til CAS fra mottak av saksdokumentene.

* WADA kan anke inntil 21 dager etter at de har mottatt saksdokumentene, eller inntil 21 dager etter at ankefristen til partene, IOC og FIS har utløpt.

* 7. mars velger FIS velger å anke saken inn for CAS.

Kilde: NIF.

(©NTB)

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.