HAMAR: Fart-keeper Lisabet Johansen tok på seg skylda for et slikt mål da Fart tapte 0-1 for Klepp på La Manga. Det løse skuddet fra 20 meter føk over hodet på en feilplassert Johansen.

- Jeg så kampen og Lisabet var feilposisjonert. Men hun er ikke alene om å slippe inn slike skudd. Det er litt for mange skudd som går inn over hodet på keeperne - også i Toppserien. Vi ser det også her nede på La Manga. Jeg ser det på både treninger og kamper, sier Stinessen.
Men nå tar NFF tak i utviklingen og keepertreningen. Forbundstrener Stinessen er ansatt i en nyopprettet stilling som fagansvarlig for keeperutviklingen i Norge.

Nok oppgaver
- Det er nok oppgaver å ta tak i. Det er naturlig å starte på La Manga. Her har Toppserielagene med egne keepertrenere. Jeg samler trenerne og keeperne, diskuterer og drøfter tiltak. Vi utveksler erfaringer på hva som gjøres i de ulike klubbene, sier Stinessen.

- Hvor trykker skoen?
- Damekeeperne må bli bedre i posisjonsspillet. De må forflytte seg raskere og smartere ved å øve opp sin evne til å lese spillet. Vi må øve keeperne i valg og teknikk når det gjelder forflytning. Altfor mange mål går inn fordi keeperen har for dårlig timing. Norske damekeepere må også trene mer på offensiv igangsetting. Keeperne må få mye mer trening i å vurdere når de skal ut og møte på gjennomspill og når de skal stå. Trenerne må bli bedre til å legge inn betingelser i spilløvelsene slik at keeperne får trent på dette, mener Stinessen.

Kjenner seg igjen
Fart-keeperne Meike Heide, Lisabet Johansen og Marianne Jacobsen kjenner seg igjen i Stinessens oppsummering.

- La meg umiddelbart få si at vi har en god keepertrener i Farts John Bennett og at målvakttreningen prioriteres, men jeg fikk ingen egen keepertrening før jeg var seniorspiller. Det er generelt for liten kompetanse på keepertrening rundt i klubbene. Og klubbene må ta tak i keeperutviklingen i yngres avdeling, mener Heide.
Dette er Stinessen helt enig i:
- Tenk deg en utespiller som ikke får spesiell ferdighetstrening før 16-årsalderen. Hun blir aldri noen god fotballspiller, mener keepersjefen i NFF.
Fart-keeperne mener klubbene må samle sine keepere minst en gang i uka for spesialtrening.
- Vi kan ikke kreve at alle lag i en klubb har egen keepertrener, mener Heide.

Skuddstoppere
På La Manga øvde Fart-keeperne mye på timing på høye skudd og innlegg i boksen. Keepertrener Bennett trener en drøy halvtime med sine målvakter før keeperne blir med på spilløkter med resten av laget.

- Det er viktig at keeperne får mye trening individuelt, men også i samhandling med resten av gruppa. Isolerer vi keepertreningen for mye, kan vi ende opp med gode skuddstoppere. Men derfra til det og bli en god keeper er det langt, mener Stinessen.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00