Så oppsiktsvekkende er det kanskje ikke at et idrettslag noterer seg for et minus på 400.000 kroner, men det er oppsiktsvekkende at det skjer i Fart, mønsterklubben foran alle andre på Hedmarken.

Det er første gang nåværende leder i klubben, Trond Kristensen, har vært med på å presentere et underskudd for medlemmene. Han har vært nær klubben i mange år. De siste som styremedlem.

- Det var ikke med noen god følelse vi presenterte tallene for sist sesong, men vi er godt i gang med å få alt på skinner igjen nå, sier lokføreren fra Øvre Vang.

Likevel står klubben overfor store utfordringer. I styret er bare fire av sju plasser besatt. Sportslig leder sa opp jobben før jul. Daglig leder sa opp jobben i slutten av januar. Likviditeten er svak, og klubben kom gjennom vinteren takket være velvilje fra samarbeidspartnere og kreditorer.

Sponsorsvikt

Årsaken til at fjoråret endte med røde tall, ligger ifølge Kristensen, i sponsorsvikt. Budsjettene ble fulgt og kostnadskontrollen var god. Budsjettunderskuddet ble oppdaget utpå høsten i fjor, og da var det for sent å sette inn tiltak.

- Sein høst- og vintermånedene er dårlige måneder for oss når det gjelder likviditet, men vi tok en skikkelig oppgjør med oss selv og er på veg ut av knipa.

Det haster med å få ting på plass, første og fremst et fulltallig styre, men også daglig leder må på plass for å ivareta et tipp topp stadionanlegg og de 600 medlemmene klubben har. Så langt har styreleder Kristensen, styremedlemmer og underkomiteer gjort jobben, men lederen er klar på at slik kan det ikke fortsette.

- Vi kan ikke drifte klubben ved hjelp av frivillighet. Til det er det for mye arbeid og for mange oppgaver å ivareta. Vi håper å ha styret på plass på ekstraordinært årsmøte først i mai, og vi er også nødt til få ansatt en daglig leder ganske snart. Vedkommende vil bli ansatt i 80 prosent stilling.

Sliter i 1. divisjon

Ved siden av problemene med å få på plass et lederskap i klubben, sliter også Fart sportslig. 1. divisjonslaget har i flere år vært klubbens flaggskip. Det er dette laget som drar inn sponsorkronene til Fart.

- Sånn sett er det viktig at damelaget holder seg i 1. divisjon og er med i toppen i norsk fotball. Skulle laget rykke ned, vil det slett ikke være noen lykkelig situasjon for oss, mener Kristensen som trøster seg med at alt rundt yngres avdeling er på plass.

Fart har vært kjent som dugnadsklubben framfor noen. De har et imponerende stadionanlegg som er bygget opp med stor hjelp av egne medlemmer. Fortsatt er det slik at en gruppe pensjonister er bautaer i klubben i form av den dugnadsjobben de legger ned hvert eneste år. Uten disse stopper Fart. Det er mer enn en floskel. Dugnadsviljen blant de yngre er ikke lenger som den var.

- Det er ikke like lett å få folk til å stille på frivillig arbeid lenger. Vi må prøve å komme tilbake til den gamle dugnadsånden, sier Trond Kristensen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00