Northug tok fire gull og ble den ubestridte VM-kongen i Falun. På VMs siste dag spurtet han fra alle konkurrentene og tok seieren på femmila.

Det bidro sterkt til at Norge som nasjon gjorde tidenes gullfangst i et ski-VM.

NTB har spurt fire sportspersonligheter om hvem de mener er årets norske idrettsutøver. Tre av dem er helt klare på at det en 29-åring fra Mosvik.

Femmila avgjørende

– Fire gull i ski-VM henger høyt for meg. Det er vår nasjonalidrett, sier Arne Scheie til NTB, og nevner Marit Bjørgen, Aleksander Kristoff og Rune Velta som hederlige kandidater.

Bjørgen tok to gull og ett sølv i Falun-VM. Aleksander Kristoff ble mestvinnende syklist i verden med totalt 20 etappeseirer. Det var mye takket være en fantastisk vårsesong. I Tour de France og VM gikk det ikke helt veien.

Skihopper Rune Velta fikk med seg hele fire medaljer fra Falun. To av dem var gull.

Idrettshistoriker Tom A. Schanke mener også Northugs prestasjoner er størst.

– Petter Northug er en opplagt kandidat. Når du tar gull på sprint og på femmila, er man en komplett skiløper. Det er helt enkelt grunnen, svarer Schanke.

I tillegg til sprinten og femmila, vant Northug gull på lagsprint og stafett.

Øyeblikket

– Det er mange parametere, men jeg har sansen for øyeblikket. Og da velger jeg Petter Northug på grunn av femmila, sier sportsleder i Dagsavisen og leder i Norske Sportsjournalisters forbund, Reidar Sollie.

Northug lå bak i feltet nesten samtlige kilometer, men gjorde det ulidelig spennende da han tok innpå teten de siste par hundre meterne inn på stadion i Falun.

På oppløpet staket han seg forbi Johan Olsson, Maksim Vylegzjanin og Lukas Bauer. Gullet gjorde at det ble hans beste VM noensinne.

– Epler mot pærer

En slik kåring har tidligere vært gjenstand for diskusjoner. I vinter var sykkelekspert Johan Kaggestad mildt sagt overrasket over at Aleksander Kristoff ikke var å finne på nominasjonslisten til årets mannlige utøver på Idrettsgallaen.

– Det er umulig. Det er som å måle epler mot pærer. Det blir subjektivt, sier Kaggestad når NTB spør om hvem han mener er årets norske idrettsutøver.

– Marit Bjørgen. Hun er god når det gjelder. Hun var god i Falun. Hun har vært sentral i å bygge opp kvinnelandslaget i langrenn. Så da ble det epler i år, ler Kaggestad.

Idrettspresident Tom Tvedt ønsker foreløpig ikke å avsløre hvem han holder en knapp på.

– Svaret er at jeg skal dele ut en pris på Idrettsgallaen. Så dere får vite det da, sier Tvedt. (©NTB)

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.