Utgangspunktet for debatten er lørdagens Iron Man-konkurranse i Oslo. Grønvold, som er Storhamar-supporter, stusset over at favorittklubben hans ble nest sist i lagkonkurransen. Spillerne måtte gjennom åtte tester: 3.000 meter, 40 meter, spenst, knebøy, benkpress, brutalbenk, chins og kasse.

Grønvold forteller at han ikke kjenner enkeltresultater, kun totalen.

Sette krav

– Resultatene gir et bilde av den allmenne fysiske tilstanden. Å vinne Iron Man er kanskje ikke det viktigste for et hockeylag, men jeg mener det gir en pekepinn på det fysiske, sier den tidligere toppalpinisten, som vil presisere at han ikke er ute etter å «sage» noen, men han mener temaet er viktig, spesielt for yngre utøvere.

– Det handler om å skape en kultur, en kultur for å være godt trent. Det å trene mye for å kunne prestere så godt som mulig på isen. Jeg tror det er viktig at klubben setter krav, sier Audun Grønvold, og fortsetter med noe fra alpinmiljøet.

– Lov å sikte høyt

– Alpint fikk litt motgang, men mye var på stell. Det var gode trenere, bra fasiliteter og bra nok utstyr. Talentene var også der. Men det manglet en del på den fysiske biten. De fant øvelser som var mer spesifikke for alpint, og satte krav. Det var minimumskrav for å komme på lag. Jeg tror det er viktig å våge og sette krav. Nå er ikke fysikken noen begrensning for utøverne på alpinlandslaget lenger, sier Audun Grønvold.

Det å skape en god treningskultur er ekstra viktig for yngre utøvere, mener Grønvold.

– Det er spesielt i alderen 18 til 25 år de legger grunnlaget. Eirik Skadsdammen la grunnlaget for lenge siden. Nå er Wang Toppidrett etablert i Hamar. Der handler det også om å skape en god treningskultur. Utholdenhet, stabiliserende styrke og generell styrke er viktig i ungdommen, og dette må bygges på mer og mer. Det er viktig å få det inn tidlig. Det er lov å sikte høyt i treningsarbeidet. Det skal være kult å være godt trent, og tester skal brukes som verktøy og motivasjon.

Tore Neby har hatt ansvaret for utholdenhetstreningen til Storhamar-gutta siden mai. Neby, som har vært på et veldig høyt nivå med piggsko og joggesko på beina, er enig i alt Grønvold sier.

– Resultatene fra Iron Man gir et godt bilde av grunnfysikken, og vi kan ikke være fornøyde med nest siste-plass i lagkonkurransen. Vi har en del å gå på når det gjelder det fysiske. Jeg tror også det er viktig med en tydelig standard. Hva vi krever for å få en plass på laget, og så må alle erkjenne at det må jobbes hardt. Det finnes ingen snarveger. De som presterer best setter standarden for arbeidskravene, sier Tore Neby, og fortsetter:

– Jakter forbedringer

– Det er mange faktorer som spiller inn i ishockey, og det overordnede er fysisk prestasjonsfaktor. Det vil si evnen til å gjennomføre høyintensive kraftintervaller i minst 3 x 20 minutter, sier Tore Neby.

Han har et klart inntrykk av at klubben er på rett veg.

– Det trenes bra. Vi jakter hele tida forbedringer, vi skal klatre på Iron Man-lista år for år, og i mai neste år skal vi starte barmarkssesongen på et høyere nivå enn i år, sier Neby, og legger til at det handler om å være i best form i de viktigste kampene i en lang sesong.

– Vi skal trene godt gjennom hele sesongen.

Trener Sjur Robert Nilsen sa dette etter Iron Man-konkurransen lørdag:

– Jeg har respekt for disse testene, og det gir et riktig bilde av tingenes tilstand per 6. august. Resultatene viser at vi har noe å jobbe med som lag.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.