• GULLGUTTA: Tom Erik Olsen (t.v.) og Ole Eskild Dahlstrøm er blitt boende i Hamar - og stortrives.FOTO: Andreas Nielsen
  • 17. sesongen: Eirik Skadsdammen (35) er inne i sin 17. sesong på A-laget til Storhamar.FOTO: Fredrik Olastuen
  • BLE BOENDE: Tommy Larsen (51) spilte 11 sesonger for Storhamar. Nå er han driftssjef i ishallene og trener for U20-laget.FOTO: Terje Midttun

Joakim Jensen er inne i sin 10. sesong som Storhamar-spiller. 29-åringen stortrives på alle måter, og det er mange som han. Spillere som har kommet til Storhamar, nordmenn og svensker, for å spille en sesong eller kanskje to. Mange av dem bor her fortsatt, og har ingen planer om å flytte.

Joakim Jensen kom til Storhamar fra canadisk juniorhockey som 19-åring.

– Jeg hadde god kontakt med Petter Salsten, og de var interesserte i å få meg hjem til Norge. Storhamar var en av de beste klubbene i Norge, og jeg fikk tidlig inntrykk av at de var interesserte i å gi meg sjansen til å spille og utvikle meg, sier Jensen, og fortsetter:

– Jeg ble tatt utrolig godt imot da jeg kom. Jeg satte veldig stor pris på det, husker jeg, sier 29-åringen.

Overveldet Tenute

Storhamars nye stjerneskudd, canadiske Joey Tenute, har spilt i flere storklubber i gode ligaer. En av de første tingene han fortalte Joakim Jensen var dette:

– Han fortalte at han aldri hadde blitt tatt så godt imot noe sted. Det forteller mye, og jeg tror det er en av de viktigste grunnene til at spillere blir værende her. Miljøet i byen, menneskene i klubben og miljøet i garderoben gjør at du stortrives. Det er en stor familie, Storhamar-familien. Alle bryr seg.

29-åringen, som tok de første skøyteskjærene i Manglerudhallen, fant også kjærligheten på hjemmebane i Hamar. Nå er han og Charlotte foreldre til lille Noah. De bor på Ridabu.

– Det er mange som har fått kjæreste i Hamar. Det har også bidratt til at mange er blitt boende her selvfølgelig. Når du stifter familie er Hamar helt perfekt. Det er trygt og rolig, og byen har mange aktivitetstilbud både sommer og vinter.

Jensen tror flere av spillerne som er blitt boende føler at de vil gi noe tilbake til klubben.

– Hockey er naturlig nok et møtested for flere. Du får venner for livet, og mange av dem blir omgangskretsen din når du legger opp som spiller. Flere har fått jobb hos samarbeidspartnere, og føler at de er blitt tatt godt vare på – på alle områder.

Stortrives på landet

Ole Eskild Dahlstrøm (46), som spilte 12 sesonger for de gule og blå, er Furuset-gutt, og ble imponert da hele Storhamar-styret kom til Oslo for å snakke med ham i 1992.

– De var proffe. Jeg må innrømme at det føltes som å flytte på landet for en Oslo-gutt, men Storhamar hadde det beste opplegget og det beste laget, så det var ingen tvil. Det viste seg at Hamar passet meg veldig bra. Det er ikke noe stress og mas, og det er mange utrolig hyggelige mennesker her, ikke bare i klubben, men også supportere og ildsjeler. Når du får barn er det i hvert fall ingen tvil. Da flytter du ikke fra Hamar, sier Ole Eskild Dahlstrøm, som jobber som idrettskonsulent i Løten kommune, i tillegg at han er hockeyekspert på TV2.

Som en storfamilie

Dahlstrøm spilte i rekke med Tom Erik Olsen (46) i Storhamar i mange sesonger. De var hockeyens Knoll og Tott, stinne av finter, scoringer og herlige meldinger. Olsen spilte i Frisk Asker, men så begynte Frisk-skipet å få slagside.

– Jeg dro til Hamar og Storhamar, og ble tatt veldig godt imot. Jeg husker at representanter fra styret sto på togstasjonen da jeg kom. I starten trivdes jeg ikke. Det ble litt stille for en litt rastløs 18-åring, men det gikk seg til etter hvert som det sportslige ble bedre. Hockey er fellesskap.

46-åringen roser miljøet i og rundt klubben, og han er blitt glad i byen.

– Det er korte avstander til alt, helt fantastisk. At ungene mine kan vokse opp i Hamar er helt perfekt. Det går ikke an å få det tryggere og bedre, sier Olsen, og legger til:

– Samlingspunktet for meg og mine kamerater er fortsatt ishallen. Flere har unger som spiller hockey, og noen er med som trenere i yngres avdeling. Vi er som en storfamilie, sier Tom Erik Olsen.

Fra islagt vann til OL-anlegg

Eirik Skadsdammen (35) startet sin hockeykarriere på islagt vann på Lundersæter utenfor Kongsvinger. Etter et par A-lagssesonger på Kongsvinger tok han avgjørelsen.

Han flyttet til Hamar for å spille i Storhamar. Nå er han i gang med sin 17. sesong i gult og blått.

– Det var naturlig for meg å gå til Storhamar. Det var nærmest geografisk, og klubben satset. For meg var det aldri aktuelt å flytte til Oslo. Jeg ble tatt veldig godt imot, og det var naturligvis en opptur da jeg, som regnet med spill på juniorlaget, ble flyttet opp i A-stallen ganske tidlig. Jeg hadde følelsen av at hele klubben stilte opp for meg, sier 35-åringen.

Skadsdammen forteller at han aldri har vurdert andre klubber.

– For meg har Hamar og Storhamar vært perfekt fra første dag. Jeg tror mange som er blitt boende her føler det samme. Hamar er utrolig fin by å bo i, spesielt når du får barn, avslutter Storhamar-veteranen Eirik Skadsdammen.

Les også
SPORT HATV NÅ: Vi presenterer Storhamar-spillerne.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00