Kristian «Kakken» Finborud

var mannen som dro i gang hockeysporten i Storhamar. Kakken var opptatt av at klubbens fotballspillere også skulle ha en idrett om vinteren, og i 1955 var ungguttene i Storhamar i gang på skøyter med kølle og puck.

Kafé Ramseth

var det historiske stedet for det konstituerende møtet for hockeygruppa. Det skjedde 18. mars i 1957, og det aller første styret besto av Kristian Finborud (formann), Frithjof Kjendlie (kasserer), Roar Johansen (sekretær), Svenn Rakstad-Larsen (oppmann), Knut Melbye, Svein E. Pedersen og Bjørn Rakstad-Larsen (styremedlemmer).

Høvik

var arrangør og motstander da Storhamar spilte sin aller første ishockeykamp noensinne. Den første hjemmekampen var mot Vålerengens Idrettsforening, men historien forteller ingen ting om resultatet i de første kampene.

Kampen mot Vålerengen

ble spilt med lave vant, men Storhamar hadde fått et tilbud på vant fra Brødrene Severinsen til den nette sum av kroner 8.040. NEBBs anbud på lysanlegg var 7.220 kroner.

19. august 1957

møttes styremedlemmene på Kafé Ramseth der spørsmålet om drakter sto på agendaen. Det var ikke snakk om ta noen økonomiske sjanser den gangen, og i møteprotokollen slås det fast at alle pengene må gå til banen for å få den i god stand. «Laget har dessverre ikke nok spillere over 17 år til å stille lag i serien, noe som Lillehammer skal gjøre», står det i styreprotokollen. Omsetningen den første sesongen var på 600 kroner.

Den første våren

med ishockey i Storhamar Idrettslag ble ikke sesongavslutningen slik de hadde planlagt. Isen var for bløt til skøytegåing, og i stedet ble det arrangert sparkkonkurranse som Svenn Rakstad-Larsen gikk seirende ut av.

Per E. Kristiansen

(faren til Mester Erik), var en av ildsjelene i Storhamar. Med egen lastebil kjørte han lass på lass med vann da isen skulle legges. På ei helg kjørte han 40 tanker a 4.400 liter, men alt vannet rant ned i fyllinga og ned på jernbanelinja. Senere ble isen sprøytet med Vinmonopolets vannslange.

Frithjof Kjendlie,

Kakken Finborud, Arvid Johansen, Kjell Karlsen, Arvid P. Johansen, Gunnar Larsen og Per E. Kristiansen er navn på nøkkelpersoner som går igjen som svært viktige personer for Storhamars ishockeygruppe i startfasen.

Johansen-familien

kommer en ikke utenom i Storhamars historiebøker. Arvid Johansen var med fra starten av, sønnen Steinar var klubbens første gutte- og juniorlandslagsspiller og spilte på A-laget i 27 sesonger fram til han var 40 år gammel. Da ble han i 1983 Hans Westbergs hjelpetrener i Storhamar. Storebror, Per Arne spilte A-lagshockey, har hatt ulike styreverv i klubben i over 45 år og er fortsatt med. Han var hockeyformann sammenhengende i 12 år.

Roar Johansen

er en annen kar med etternavnet Johansen som går igjen i Storhamar-historien. Roar var med i ishockeygruppas første styre, han var SILs første målvakt, og han var klubbens første toppseriedommer. Roar var så glad i klubben sin at han meldte overgang til Elverum, slik at Storhamar skulle slippe de dyre dommerutgiftene. Som Elverum-dommer dømte han Storhamar litt strengere enn de andre, men mye billigere.

Kristiansen

er også et veldig ærefullt Storhamar-navn som går igjen i klubbens historiebøker. Per E. la ned utrolig mange dugnadstimer for klubben sin, og etter hvert kom sønnene Steinar, Per Arne, Erik og Ketil til å markere seg for de gule og blå. Erik var den store profilen på Storhamars lag i 1980- og 1990-årene.

Per Arne Kristiansen

er første Storhamar-spiller som ble uttatt på det norske A-landslaget. Per Arne fikk sin debut da Storhamar Ishall ble innviet i 1981. Den offisielle debuten kom i B-VM i Tokyo i 1983. Da var også broder Erik og Åge Ellingsen med i landslagsstroppen.

Erik Kristiansen

er tidenes Storhamar-spiller med fire seriemesterskap og tre NM-titler. Mester Erik spilte 97 OL/VM-kamper og deltok i fire OL og ti VM. Erik har også målrekorden i Storhamar. Gjennom 20 sesonger spilte han 649 kamper og står med 915 målpoeng (rekord) etter 509 mål (rekord) og 406 målgivende pasninger.

Erik Kristiansen

og Erik Kristiansen er ikke i slekt, mens Mester Erik har preget Storhamar ute på isen, har Røde Erik vært styreleder i flere år, og hadde tatt over etter Per Magnar Klomstad da klubben vant sin første konegpokal.

Garderobeforholdene

var ikke de aller beste i starten. Gjestende lag skiftet i garderoben, men dusjingen var det ikke så enkelt å få til. I kjelleren var det ikke annet enn et sluk som fungerte, og det var da Kjell Karlsen løste problemet. Han hentet lunket vann på 50 liters melkespann på slakteriet, og helte vannet rett fra spannet over en gjeng nakne spillere. «Ålreit dusj, men kanskje litt grove stråler, var kommentaren fra Skeid-spilleren Bjørn Elvenes.

2. divisjon

var et faktum etter at Storhamar rykket opp våren 1963. Sesongens eneste serietap kom mot Høvik. Opprykk til 1. divisjon, som dagens eliteserie het, kom i 1977. Per Ragnar Pettersen var klubbens første eliteserietrener. Sesongen endte med nedrykk, men etter den påfølgende sesongen var det igjen duket for opprykk. På grunn av hallbyggingen sa klubben fra seg plassen i eliteserien og spilte to sesonger på Børstadbana før Storhamar igjen var i toppserien i 1982.

Den første NM-tittelen

sikret Storhamar seg i 1969 guttelaget ble uoffisielle norgesmestere. Småguttelaget tapte året etter den uoffisielle NM-finalen mot Furuset, og mange av spillerne skulle senere bli sentrale iskrigere for klubbens A-lag. Blant spillerne finner vi blant annet Bjørn Stenberg, Ole-Roberth Holmen, Terje Kojedal, Finn Paulsen, Morten Rakstad-Larsen, Erik Svendby og Lorentz Holtet.

Den kunstfrosne banen

ble åpnet 4. november i 1977 med mange taler og Lambertseter som motstander. Fire år senere hadde isflata blitt innpakket med vegger og tak, og 12. august 1982 ble Storhamar Ishall åpnet. Hallen ble absolutt ingen økonomisk suksess, og i 1984 måtte Hamar kommune overta Storhamars forpliktelser.

Økonomien

har ikke alltid vært Storhamars sterkeste side, og i 1987 var hockeygruppa uhyggelig nær konkurs. Nok en gang ble Mester Erik Kristiansen Storhamars redning. Han og Åge Ellingsen ble solgt til svenske Bjõrklõven, og igjen var det penger på kontoen.

Utenlandske spillere

har det etter hvert blitt mange av i Storhamar. Douglas Osness fra Canada var klubbens aller første utenlandske spiller, som ikledde seg Storhamar-drakta sesongen 1979/80.

Samfunnsregnskapet

som Storhamar la fram etter 1993/94-sesongen viste at Storhamars hockeygruppe mottok 320.500 kroner i støtte av Hamar kommune. SILs daglige leder kunne samtidig slå i bordet med at Storhamar i 1993/94 hadde betalt 1.878.000 kroner i skatt og arbeidsgiveravgift, 1.208.000 i netto merverdiavgift og til HOA 1.3371.000. Til sammen 4.457.000 kroner. – Omgjort til sjukehjemsplasser vil det si at vi får tilskudd tilsvarende en sjukehjemsplass, mens vi gir tilbake 15, fastslo Løvås i 1995.

25. mars 1995

er en merkedag i Storhamar-historien. Da vant klubben for første gang kongepokalen, eller «bøtta» som den kalles i hockeykrets. Året før hadde Storhamar tapt finalen mot Lillehammer med tre tidligere Storhamar-spillere på laget: Øystein Tronrud, Arne og Lars Bergseng.

Gullpucken

ble innstiftet i 1959, og tildeles den norske spilleren som etter juryens mening har vært best på klubb- og landslag

i den aktuelle sesongen. Juryen oppnevnes av Norges Ishockeyforbunds styre. Foreløpig har fem Storhamar-spillere fått denne æresbevisningen: Øyvind Løsåmoen (1984), Erik Kristiansen (1985), Ole Eskild Dahlstrøm (1996), Petter Salsten (1997) og Pål Johnsen (2000).

Tre trøyer

henger oppunder taket i Hamar OL-Amfi. Erik Kristiansens trøye nummer 20 er fredet og kommer ikke på noen annens rygg, mens nummer 9 (Tom Erik Olsen) og 15 (Jonas Norgren) er hedrede trøyer.

Pål Johnsen (39)

debuterte for Storhamar. november 1992 mot Hasle/Løren, og hadde vært på banen i 15 sekunder da han scoret sitt første mål i eliteserien på sin første puckberøring. I sin Storhamar-karriere har Pål hatt 185 forskjellige lagkamerater, og han topper adelskalenderen med 957 kamper, 286 mål og 584 målgivende pasninger. Det siste er Storhamar-rekord.

Finn Paulsens navn

kommer en ikke utenom i Storhamars hockeyhistorie. Han gikk gradene som spiller helt til A-laget i klubben, men det er som sponsorsjef og daglig leder han har etterlatt seg de store sporene. I løpet av sine år i klubben skaffet han til veie mange, mange millioner i sponsormidler.

Hamar OL-Amfi

ble i sin tid kalt en gave fra himmelen i Storhamar. Ove 6.000 tilskuere var til stede på åpningskampen mot Stjernen 6. desember 1992. Det var Stjernens Ørjan Løvdal som scoret kampens første mål før Petter Thoresen sto for Storhamars første og siste seriemål i en kamp Storhamar vant 8–4 i den nye hallen, som var ensbetydende med ei ny tid for Storhamar.

Martin Åhlberg

var en målsnik de årene han spilte i Storhamar. Han scoret de aller fleste målene fra kloss hold, og det var også Martin som åpnet scoringsballet i den avgjørende finalen i 1995 da Stjernen ble slått 6–1 foran 6.168 tilskuere i Hamar OL-Amfi.

Jim Marthinsen

var 38 år da han kom til Storhamar foran 1994/95-sesongen. Mange mente Jimmer’n hadde sett sine beste dager som målvakt, men den gang ei. Jimmer’n var en svært viktig brikke da Storhamar tok sin første NM-tittel, og med Jimmer’n i buret sikret Storhamar seg tre bøtter på rad.

Petter Salsten

var kaptein og en skikkelig gentleman da Storhamar vant den første kongepokalen i 1995. Da ishockeypresident Per A. Flod skulle overrekke «bøtta» til Storhamars kaptein, dro Salsten med seg Erik Kristiansen, og det har knapt vært høyere desibel i Hamar OL-Amfi enn da kongepokalen satt i klypene til Mester Erik. Salsten har også vært trener og daglig leder i Storhamar.

Petter Thoresen

er en av flere viktige personer i klubbens nyere historie. Thoresen brakte med seg vinnerkultur til Hamar etter at han kom foran 1991/92-sesongen. Thoresen avsluttet sin karriere som spiller og startet sin trenerkarriere i Storhamar. Mannen med fem OL-deltakelser var en suksess i Storhamar.

Patrick Thoresen

ble historisk 4. november 1999 da han som tidenes yngste spiller (15) scoret mål i den norske eliteserien. Alene med Vålerengas keeper Åke Liljlebjørn fintet han og satte pucken rolig opp i hjørnet. Samme Patrick er en av Norges mest meritterte hockeyspillere etter spill i både NHL og KHL.

Norgesmester

er Storhamars A-lag blitt seks ganger: 1995, 1996, 1997, 2000, 2004 og 2008. De har også vært tapende finalist seks ganger: 1994, 1998, 1999, 2002, 2003, 2007.

Michael Smithurst

ble matchvinner nest siste gang Storhamar ble norgesmester i 2004. Storhamar og Vålerenga hadde spilt i 450 minutter og 41 sekunder i kampen om kongepokalen da Smithurst ble matchvinner på sudden death. Da viste kampuret 81 minutter og 54 sekunder. Da Storhamar ble norgesmester i 2008, var det Eirik Skadsdammen som ble matchvinner. 

Seriemester

er klubben blitt sju ganger. Den aller første gangen i 1993 som eliteseriemester etter at det var spilt en eliteserie etter den vanlige serien. Senere er Storhamar blitt seriemester i 1994, 1990/95, 1996/97, 2000/01, 2003/04, 2005/06.

Yngres avdeling

har også gjort det bra i årenes løp. U20: Norgesmester i 2014, seriemester i 2013/14. Eldre junior: Norgesmester i 2000/01, seriemester i 2000/01, 2003/04. Yngre junior: Norgesmester i 2000/01, seriemester i 1999/00, 2000/01.

Fattige Fettere

har vist seg som noe av det rikeste Storhamar Ishockey har hatt. Da klubben i vår var på konkursens rand, tok en kameratgjeng med Njål Berge i spissen tak i klubben. Mange har bidratt i et sterkt i en dugnad og snuoperasjon som må være blant de virkelig store i norsk idrett.

Aleksander Smirnov

er blitt kåret som tidenes beste utlending i norsk ishockey. Sasja tilførte Storhamar solid kvalitet som spiller. På ni sesonger spilte den russiske landslagskapteinen og verdensmesteren 439 kamper og noterte seg for 316 målpoeng for Storhamar. Han er nå inne i sin andre periode som Storhamar-trener etter å ha vært fem år i russiske KHL.

RUINENE

er tilbake som hovedlogo for Storhamar Ishockey. Under Finn Paulsens ledelse ble Dragons født i 1998, og siden har klubben gått under navnet Storhamar Dragons. Nå har den nye ledelsen i klubben valgt å gå tilbake til ruinene som logo, slik det var på klubbens drakter fra 1967. Storhamar er tilbake til røttene.

2. påskedag

er det klart for den første finalen i best av sju mot Stavanger. Storhamars første hjemmekamp er onsdag 8. april.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.