La det være klinkende klart: Sparta hadde aldri vunnet denne kampen uten den enorme hjemmedømmingen vi fikk i store deler av kampen. En periode var det ikke til å tro. Alt - absolutt alt -gikk sarpingenes vei når dommerne blåste - eller de valgte å la være å blåse.

God start ble ødelagt

Storhamar fikk en kanonstart på kampen med to raske mål, og Sparta så helt rådville ut. Helt til dommerne gjorde flere grove feil, i tillegg til at de tvilsomme situasjonene – nesten uten unntak – gikk i hjemmelagets favør. Det som så ut som en Sparta-utvisning ble vinket videre, mens veien til utvisningsboksen virket veldig kort for Storhamar-spillerne.

Det siste er slik vi kan se i mange kamper – og må leve med innimellom.

Det norsk ishockey ikke kan leve med, er dommere som så til de grader unnlater å beskytte spillerne mot de verste skadene. De skal og må forebygge med utvisningsminutter og disiplinærstraffer når spillerne går over streken.

De må beskytte artistene mot busene.

Vi har sett tendensen i de to første kampene mot Sparta også, at Lenny Erikssons lag bevisst spiller på kanten av regelverket. Det er naturlig når de har de spillerne de har. 

Didrik Nøkleby Svendsen er ingen lirare, men han vet hvordan han skal sette de ubehagelige smellene. I denne kampen senket han Andreas Øksnes bak mål i første periode. Helt unødvendig selvsagt. Og han fikk to minutter for det. Han burde nok hatt mer, men han burde også forstå at slike taklinger kan ødelegge karrieren til Øksnes. 

Men hva skal vi vente når forbundet i forkant av kampen sier de ikke synes det er verdt å straffe slike taklinger utover det dommerne gir der og da? Nøkleby Svendsen hadde jo akkurat blitt frikjent for utterligere straff. Og da tror jo han og Sparta at dette er linjen forbundet vil ha.

Sheriffer neste

Da har jeg mer sans for justisen i NHL. Der får du skikkelig juling av motstanderlagets sheriff hvis du prøver deg på slikt griseri. Og hvis ikke disiplinærutvalget kommer opp i ringa nå snart, er det der vi havner.

At lagene må hente sine egne sheriffer.

Så langt har i hvert fall Storhamar prioritert å hente hockeyspillere.

Eirik Skadsdammen og Joakim Jensen er begge ute av sluttspillet – i hvert fall foreløpig – etter smeller mot Sparta. Skadsdammen sin var uheldig, men den Jensen fikk av Marius Hagberg var så stygg at Hagberg selvsagt måtte på tribunen.

Tar vi med at Didrik Nøkleby Svendsen også satte standarden med å dra fingeren over strupen mot Eirik Skadsdammen, uten at forbundet hadde noen innvendinger mot det heller, så kan vi i hvert fall glemme å snakke om flotte rollemodeller.

Blakseth Huses tur

Men tilbake til sirkuset i Sparta Amfi.

Etter å ha ledet 2–0 på det som så ut til å bli nok en dårlig dag for Tommy Johansen, snudde det helt. Martin Blakseth Huse var nestemann som gikk groggy av isen - uten at dommerne gjorde noe for å straffe Spartas Victor Panelin-Borg for det som var en nok en klokkeklar utvisning.

Når jeg skriver disse linjene, aner jeg ikke noe om hvordan det går med Blakseth Huse. Jeg får bare håpe han kommer bra fra hodesmellen som rystet han ved vantet foran spillerboksen. At det er fire dommere som ikke får med seg noen ting, er mer enn merkelig. 

At Storhamar nå kan ha mistet enda en spiller på grunn av stygt spill, er trist. Hvis dommerne mener de har gjort jobben sin er det enda verre.

Da har norsk hockey et mye større problem enn jeg kunne se for meg. 

Da snakker vi om en sport foreldrene må tenke seg om både en og to ganger om før de sender ungene sine til. For uten dommernes beskyttelse er ishockey en høyrisikosport.

Tonen er satt

Hjemmedømmingen vi var vitne til i Sparta Amfi her, ødela selvsagt matchen for Storhamar, men får oss også til å lure på om kamplederne ikke ser det vi andre ser? Om de er for trege? Om de ikke forstår spillet? Eller om de bare lar seg påvirke av hjemmepublikumet?

At Storhamar til slutt ble grinete og ga igjen er forståelig. Da var kampen for lengst ødelagt.

Så må gjerne Sparta-spillerne, Lenny Eriksson og sarpingene juble for seieren. Innerst inne tror jeg godt de vet hva de holder på med.

Torsdag er det ny kamp i Hamar OL-Amfi.

Tonen er satt.

Godt akkompagnert av dommerne og Norges Ishockeyforbund.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.