• BLE ET EVENTYR: Njål Berge (i midten) innrømmer at det var mange tøffe tak fram til de sju finalekampene.FOTO: Fredrik Hubred Hagen

La oss starte med begynnelsen. Da investorgjengen Fattige fettere gikk inn i en svært fattig hockeyklubb.

– Det var ved påsketider, og ut fra det som ble lagt fram skulle det være tre millioner kroner i minus. I slutten av juni viste det seg at det var seks millioner. Da kastet alle kortene, sier Njål Berge.

Plukket dem opp igjen

De plukket opp igjen hele kortstokken dagen etter.

– Da bestemte vi oss for å prøve, og jeg ble daglig leder.

Han forteller om en reise med mye usikkerhet.

– Det var veldig usikkert før seriestart, og det var mørkt etter 1-9-tapet i seriekampen i Stavanger.

Men så gikk det oppover for Storhamar. Dagene ble lysere.

– Et slags klimaks var romjulskampen med 7.109 tilskuere mot Vålerenga. Det at vi kom til finalene, og selve finalekampene, var et eventyr.

– Hvis noen hadde sagt til deg i fjor sommer at det ville bli finalespill. Hva ville du sagt da?

– Jeg trodde aldri at det ville skje. Jeg var ikke sikker på at vi levde fram til sluttspillet en gang. Først var det de tunge tidene i sommer, og så fryktet jeg igjen at vi ville være tomme for penger 1. januar. Det var andre gangen jeg fryktet konkurs.

Angret flere ganger

Berge innrømmer at han ikke visste 100 prosent hva han gikk til.

– Jeg angret flere ganger på at jeg tok på meg jobben. Det har vært veldig tøft mentalt. Vi skulle håndtere økonomi, frustrasjon og forventninger. Men etter hvert utviklet det seg til et eventyr, sier den daglige leder.

Berge skryter av den jobben mange har gjort på dugnad, og han er utrolig imponert over trener Smirnov, spillergruppa og støtteapparatet.

– Alle i og rundt laget har gjort en kjempejobb. Vi presset Stavanger til en sjuende og avgjørende finalekamp. Det har ikke skjedd siden 2004, da Storhamar stakk av med gullet.

Njål Berge kommenterer oppmøte på torget i Hamar natt til søndag på denne måten:

– Oppmøtet og stemningen der viste at vi har gjort mye riktig. Vi har gjort noe for Hamar og Hedmarken, sier Njål Berge.

Tre på kontrakt

I fjor sommer var det tre spillere på kontrakt: Mads Hansen, Christian Larrivée og Lars Løkken Østli.

Lederen i eliteutvalget, Sjur Rakstad-Larsen, ble forespeilet et lønnsbudsjett for spillerne på mellom 2 og 2,5 millioner kroner.

– Jeg husker at jeg sa: Det går ikke. Da er det bedre med konkurs. Men så kom det et lys, vi fikk et nytt budsjett, og skrev intensjonsavtaler med utrolig lojale spillere. På grunn av situasjonen måtte vi vente til 1. juli med å hente spillere. Det var utfordrende. Jeg må innrømme at det føles godt at vi traff så bra med utlendingene. Sesongen ble en stor opptur, sier Sjur Rakstad-Larsen.

- Et eventyr

Aleksander Smirnov trodde det ville ta to-tre år å bygge opp et slagkraftig lag. Det tok en sesong.

– Jeg er veldig godt fornøyd med at vi har fått til så mye på så kort tid. Den snuoperasjonen som er blitt gjort i klubben er fantastisk. Det har vært et eventyr, sier Storhamar-treneren.

Han vil takke alle som har bidratt, og russeren er veldig godt fornøyd med at hele 14 spillere er klare for neste sesong.

– Det betyr at vi kan starte opp sommertreninga tidligere. Rundt 20. august starter Champions Hockey League. Det betyr at vi må på is om lag en måned før det.

Før sesongen tenkte Smirnov at en 4. eller 5. plass i serien ville være bra, og målet for sluttspillet kunne være en semifinaleplass.

– Jeg var litt usikker. Men etter hvert som spillerne kom inn ble jeg mer og mer optimistisk. Det endte med at vi kjempet om gull, sier Aleksander Smirnov.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.