En hockeygarderobe er full av ritualer og overtro. Klær skal ikke vaskes, hår skal ikke kuttes og utstyr skal på i en bestemt rekkefølge, gjerne til en bestemt tid. Alt for å få hockeygudene med på laget.
HAMAR: Spillerne har mange ritualer og egne måter å forberede seg til kamper på. Nå i disse sluttspilltider, forsterkes de ytterligere.
- Når det er sluttspill lever man nesten bare for å vinne kampene. Da blir det ekstra fokus på alt, sier Pål Johnsen.
Og mens det på isen terpes på viktige ting som over- og undertallsspill, er det minst like viktig hva som skjer før spillerne går på banen i kamper.
To av gutta skiller seg ut når det kommer til å ha flest ritualer.
Etter det ble tap i den første kvartfinalen mot Lørenskog, nektet Joakim Jensen å fortsette å bruke reiseantrekket.
Han gikk i stedet tilbake til full dress fra sluttspillet i 2008. Den kan selvfølgelig ikke rengjøres midt i sluttspillet.
- Du vasker ikke klær du vinner i. Jeg har hatt et uhell med brun saus, men det får bare gå.
Han har også fått et par kunstløpskøyter i julegave, fordi noen mente han spiller hockey på et lite maskulint vis.
- De henger alltid på plassen min. På bortekamper ligger de i bagen, og jeg henger dem opp i garderoben.
- Tør ikke endre vanene
Jensen følger det samme løpet hver dag, fra han står opp til han legger seg.
- Jeg spiser for eksempel pasta til lunsj hver dag. Lages det ikke på iskroa, ordner jeg det sjøl. Før hver kamp ser jeg alltid på en video av Patrick Yetmans 42 scoringer på 42 kamper i Storhamar.
Han er også tilhenger av tradisjonen med sluttspillskjegg. Håret i ansiktet skal gro fra siste seriekamp til sluttspillet er over for lagets del.
- Det er ikke et eneste hår på kroppen som skal kuttes. Det får damene bare tåle, sier Jensen.
Han har ingen god forklaring på hvorfor han er opptatt av disse tingene.
- Men det blir litt sånn at du føler at noe er feil hvis det ikke gjøres. Spesielt i sluttspillet med så mye fokus på hockey. Da blir det til at man ikke tør å bytte om på vanene.
Ruben Smith forteller at det er mer når det gjelder Jensen:
- Hvis vi leder før 3. periode, sier han alltid «twenty miles, twenty smiles» i garderoben. Eller «overtime is Dragons-time» før sudden, gliser Smith, som er enig i at Oslo-gutten nok er litt preget av årene i canadisk hockey.
Respekterer ritualene
Martin Blakseth Huse hevder han ikke har så mange egne ritualer, foruten en fast joggetur og en spesiell plass i rekka ut av dragen før kamp.
- Men alle de andre da, hva skjer hvis du eller noen andre prøver å tulle med lagkameratenes ritualer?
- Ritualene må respekteres. Du skal ikke kødde med hockeygudene, sier 20-åringen.
Det er veteranen Pål Johnsen enig i.
- Jeg har vel gjort de samme tingene før kamp i 700 matcher. Det handler om rutiner. Utstyret skal settes på helt likt. Ett år brukte jeg faktisk den samme boxershortsen hele sluttspillet. Kjerringa ble forbanna, men det er ikke snakk om å bytte eller vaske den så lenge vi vinner.
- Det er ikke sånn at jeg klikker hvis det ikke blir som vanlig, men du blir litt rar i hue av det. Kanskje er det litt nerdete når du er 34 år gammel, men er du hockeynerd, så er du hockeynerd, smiler Pål Johnsen.
- Ingen rører kølla mi
Han går alltid først ut på oppvarmingen, og skal være nummer to bak Ruben Smith ut fra dragen.
Og ingen får røre utstyret.
- Teddy prøvde å ta på kølla mi en gang. Han fikk ei skyllebøtte av en annen verden. Ingen rører kølla mi. I hvert fall ikke backer.
I år følger også Pål sluttspillskjegg-tradisjonen.
- Jeg har bestemt meg for å prøve i år, men som du ser har jeg nesten ikke skjeggvekst. Derfor er det litt flaut, når til og med juniorspillerne har mer skjegg enn meg, smiler Johnsen.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.