I kveld er det klart for det første Hedmark-oppgjøret i eliteserien i ishockey i Hamar noen gang. Det beste Kongsvinger kan gjøre, er å suge til seg hele atmosfæren, for her er det mye å lære.

2.500 tilskuere vil heie fram Dragons til seier mot lillebror fra sørfylket.

Men ingen må tro at dette er et klassisk lokaloppgjør - Hamar mot Kongsvinger - som vi har sett mange ganger før på Briskeby og Gjemselund.

Forskjellen her er at Storhamar Dragons spiller med hele distriktet i ryggen.

Trenerassistent fra Romedal

Slik har det vært i mange år nå. Siden vi bare har en hockeyklubb i distriktet har Dragons etter hvert blitt klubben for alle.

Mens fotballforeldre lurer på om de skal sende ungene til HamKam eller Storhamar, Fart eller Ridabu, Ringsaker eller Nes, Ottestad eller Stange, Moelven eller Brumunddal, Løten eller Nordbygda, så sender alle hockeyforeldre ungene med skøyter og kølle til Hamar vest og Storhamar Dragons.

Mens det sitter langt inne for brumunddølene å støtte HamKam, jubler de mer enn gjerne for Dragons.

Det er ingen tvil om at Storhamar Dragons har en stor fordel i år være alene på markedet, men samtidig har de også vært flinke til å bygge bruer ut i distriktene.

Aleksander Smirnovs assistent, Anders Kolbuholen, er fra Romedal. Og han er bare et av flere eksempler på at hockey er noe som fenger bygdeungdommen like mye som de som holder til i byene.

Der hvor det snakkes nedsettende eller i en irritert tone om HamKam, klapper alle hverandre på skuldrene og jubler sammen når Dragons knuser Lillehammer eller Vålerenga.

Det er selvsagt ingen ulempe at OL-Amfi'n ligger i gangavstand til Hamars desidert mest folkerike bydel, heller.

Kultur og action

Og etter hvert som flere og flere får unger som spiller hockey, har stadig flere også lært mer hockey. Det har tatt tid å bygge kulturen, men det er ingen tvil om at den har satt seg nå.

Det er selvsagt en del som faller for den actionpregete sporten som utøves av gladiatorlignende atleter på ei intim isflate, mens musikkanlegget brummer ut fengende låter mens publikum glefser i seg varme pølser på tørre og komfortable seter.

Alt ligger til rette for å få til hockeyen i Dragons nå, men det hadde ikke sett så bra ut akkurat nå heller, om ikke de nye lederne hadde gjort de grepene de gjorde.

Det blir fortsatt spennende å se hvor lenge de klarer å holde på linjen med mer eller mindre ulønnete ledere, men det er ingen tvil om at dugnadsånden sprer mer entusiasme i en klubb som har vært på randen av konkurs enn lederskap i millionklassen.

Satsingen på egne juniorspillere skaper også entusiasme, selv om klubben ikke hadde noe valg der. Når det er sagt, var de også helt avhengig av å treffe bedre på importene enn tidligere.

Grepet med å ansette Aleksander Smirnov som hovedtrener ser også ut til å betale seg. Selv om forklaringene virker enkle i tv-intervjuene, er det en stor hockeyhjerne som deler av sine enorme kompetanse når spillerne bygges opp til kamp.

Og selv om Storhamar Dragons ikke vinner alle kampene, er de akkurat gode nok nå til at de aldri kan avskrives.

Publikum som møter til kamp, vet at hvis gutta har dagen og pucken vipper deres veg, blir det tre poeng. Det gjør det litt lettere å ta turen til hallen det også.

Og når vi først er i hallen finner vi dem alle: Fra de hardbarkete supporterne bak målet, parene som pleier forholdet med en felles grei, vip'ene, familiene som bruker sparepengene på billetter, kompisene som melder til spillerne på isen og til de helt unge som løper litt rundt, men som først og fremst er der for å følge forbildene.

Sammen er de hockeyfamilien i Hamar.

Og den blir bare større.

Les også
SPORT Rundspilte Kongsvinger fra første dropp.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00