HAMAR: I fjor spilte Pål Johnsen og Christian Larrivée mye i undertall for Storhamar.
Det tappet de kreative, offensive spillerne for krefter, ikke minst til viktige avslutningsminutter av kampene.
Da Nathan Martz ankom Storhamar rett før seriestart, satte Michael Smithurst en tanke han hadde lekt med ut i livet: Å gi Storhamars egne unggutter hovedansvaret i undertall.

Lojalitet

I de siste kampene har Martin Blakseth Huse, Eirik Børresen, Trygve Hillestad og mer rutinerte Eirik Skadsdammen, sammen med backene, hindret scoringer imot når Storhamar har hatt en utvist.
Spesielt mot Vålerenga var det helt matchavgjørende. Oslo-laget hadde ti mål i overtall i år, men endte med ingen torsdag.
- Unggutta viser en utrolig glød i den jobben de gjør. Martin Blakseth Huse viste allerede i fjor at han er en av de beste, og det at en spiller som Trygve Hillestad i 4. rekka kommer inn i alle undertall og gjør en kjempejobb vitner om en lojalitet overfor laget som er imponerende, sier Michael Smithurst.

- Bedre jobb enn meg

Gjennom ungt ansvar i undertall har han frigjort energi til å skape mer framover på banen.
Etter hver utvisning kan han dytte inn uthvilte spillere, for eksempel Christian Larrivée.
Kanadieren spilte mye undertall i fjor, men elsker situasjonen i år.
- Ikke noe problem for meg. Jeg kunne uansett ikke gjort en like god jobb i undertall som de unge gutta gjør nå, det har vært utrolig bra, sier 29-åringen, og legger til:
- Hockey handler ikke bare om å lage mål, den jobben de gjør er minst like viktig.

Må få ned antallet

Samtidig er Larrivée sikker på at han kan legge mer press på motstanderen når han er tilbake på isen.
- Det gir meg mer energi når vi har overtall også, og rekka vår har scoret i overtall i alle kampene hittil. Det har gitt oss en god trygghet i powerplay.
Michael Smithurst ser bare en utfordring så langt i sesongen, og det er at Storhamar er for mye utvist, noe som ødelegger rytmen for enkelte spillere.
- Hvis vi kommer til å sitte like mye i utvisningsboksen må jeg vurdere å bruke noen av de beste i undertall innimellom, slik at de ikke blir kalde på benken.

Ydmyk bedriftsleder

Smithurst har høstet mye ros fra spillergruppa etter at han overtok som hovedtrener i sommer. Ikke minst for måten han snakker med hver enkelt spiller i forhold til oppgaver og motivasjon.
40-åringen kjenner sine egne styrker og svakheter:
- Det finnes flere inne i garderoben her som kan mer hockey enn meg, ler Storhamar-treneren og peker inn i spillergarderoben.
- Jeg har forsøkt å ta hovedansvaret for samfunnet Storhamar, litt som en bedriftsleder, og har et mål om at alle skal ha en rolle de kan være trygg i. Til lagets beste.
PS! Lørdag ettermiddag møter Storhamar Frisk Asker i Askerhallen. Med torsdagens innsats blir det seier.
 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00