Saken om Jimmy Andersson og hans feilaktige forsøk på å bli norsk statsborger har pågått lenge, og nå er det flere som mener klubben bør la svensken få spille kamper igjen, og at man legger saken død og begravet.

HA-sporten har fått bekreftet at Andersson i begynnelsen av juni leverte søknad om fraskrivelse av sitt svenske personnummer til det svenske konsulatet. Andersson selv hevder han misforsto detaljer rundt prosessen, og at den enkeltsøknaden ville sette i gang prosessen rundt søknad om norsk statsborgerskap.

Sportssjef Sjur Rakstad-Larsen bekrefter at klubben visste at Andersson hadde levert en slik søknad, men han mener også at svensken tidlig i prosessen fikk beskjed om at en søknad om fraskrivelse ikke var nok for å sette i gang søknadsprosessen.

Da det ble avslørt at Andersson likevel ikke hadde søkt, etter å ha fått beskjed om at det var mangler i søknadsprosessen, valgte han å tie stille, og han bestemte seg samtidig for at han likevel ikke ville bli norsk. Det resulterte i at klubben besluttet at han ville være å regne som 8. utlending, og ikke spille kamper, så lenge de sju andre var skadefrie.

Åpner for Jimmy

Nå åpner også Rakstad-Larsen opp for å se på endring av vedtaket om å sette Andersson på tribunen.

– Nå har vi 15 dager til neste match, så jeg skal ikke si at det ikke kan skje noe. Men vi har blitt enige om en ting, og hvis trenerne ønsker at Jimmy skal spille, så henvender de seg vel til meg. Jeg har ikke hørt noe ennå, sier Rakstad-Larsen.

– Så det kan bli aktuelt?

– Ja, hvis det blir spørsmål fra spillergruppa eller trenerne, så gjør vi selvsagt det. Det er ikke noe prestisje for meg at Jimmy ikke skal spille. Han er mer enn god nok, forklarer han.

Lang behandlingstid

HA-sporten har fått vite at gjennomsnittlig behandlingstid på en søknad om å bli norsk statsborger, var på rundt åtte måneder i fjor. Det betyr at Andersson i verste fall ikke hadde vært å regne som norsk før i februar, og at klubben i mellomtiden måtte ha rullert på hvilke av importspillerne som skulle ha spilt kamper fram til da. Det er noe Rakstad-Larsen bekrefter, men han forteller også at utgangspunktet var at Andersson skulle søke i mars i fjor, og da ville en søknad være ferdigbehandlet ved nyttår.

– Vi visste at det i verste fall kunne gå inn i seriestart, men at vi uansett til jul hadde vært fulltallige. Da måtte vi ha rullert, hvis det hadde kommet en skade, så det hadde ikke vært noe problem fram til jul, forteller han.

Tar en dag av gangen

Andersson forteller at han er fullt klar over at han har gjort noe dumt, men at han nå helst vil spille mer hockey enn per i dag.

– Det er kult om jeg får spille mer, helt klart. Men jeg får nok heller ta en dag av gangen. Det er nok ikke noe poeng for meg å håpe på for mye, og så blir det ikke noe ut av det, forteller han.

– Hvorfor søkte du ikke i mars?

– Det var i sluttspillet, så jeg ville helst gjøre det etter sesongen var ferdig, som var i slutten på april. Jeg skulle til USA på ferie, så jeg var først usikker, for jeg ville ikke ha noe kluss rundt reisen. Deretter fikk jeg vite at det tok lang tid med søknaden, og da utsatte jeg det. Jeg fikk først vite litt senere at jeg ikke ble uten pass, selv om jeg skulle til USA midt i en søknadsprosess, forklarer Andersson til HA-sporten.

– Hvordan er forholdet mellom deg og lagkameratene nå?

– Jeg synes det går fint. Jeg tror både jeg og spillerne ser bort fra saken.

– Du føler det selv?

– Jeg tror ikke de tenker så mye på det. Det blir litt tanker rundt kamper, og det er vanskelig for meg å vite hva de andre tenker. Men det føles som de vil se framover, samme som meg.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.