Storhamar sjokkerte samtlige hockeyinteresserte da de spaserte gjennom gruppespillet i Champions Hockey League (CHL) tidligere denne sesongen. I kveld ventet en ny tøff oppgave for Aleksander Smirnovs iskrigere, og de gjennomførte med stil i bortemøtet med Red Bull Salzburg.

Pål Johnsen har sett mange gode keepere i Storhamar, men han har aldri sett bedre keeperspill enn det han så i kveld.

- Dette er den største keeperprestasjonen jeg har sett. Oskar redder oss flere ganger, og det var helt vilt å se på ham, sier Johnsen.

Målløs 1. periode

Hjemmelaget gikk ut i hundre fra start, men Storhamar holdt unna i åpningsminuttene og kjempet seg inn i kampen.

Nærmest scoring de første ti minuttene var vertenes Ben Walter. Løperen ble spilt helt alene med Oskar Östlund, men den svenske målvakten viste tidlig at han skulle bli vond å score på da han stoppet Walter med en god redning.

Så fulgte to store Storhamar-sjanser. Først ved Jimmy Andersson som fyrte av et skudd fra blålinja. Red Bull-keeper Fabian Weinhandl hadde dårlig sikt til pucken som smalt i stolpen og ut.

Med drøye åtte minutter igjen av åpningsperioden fikk Jacob Berglund en strøken pasning fra rekkekamerat Hampus Gustafsson. Men Berglund misbrukte den gedigne muligheten alene med Weinhandl.

Dermed gikk lagene målløse av isen etter 1. periode.

- Vi gjør en veldig god førsteperiode. Vi har mange sjanser til å score, men pucken vil ikke inn, sier Johnsen.

Scoret i undertall

Red Bull trykket til fra start også i 2. periode og kom til flere gode muligheter. Heldigvis for Storhamar fortsatte Oskar Östlund sitt storspill fra gruppespillet i CHL og holdt de gulkledde inne i kampen.

Da Jimmy Andersson måtte sette seg i utvisningsboksen for hekting åtte minutter ut i perioden så det ikke lyst ut for Storhamar. Men duoen Gustafsson-Berglund ville det annerledes. Førstnevnte vant pucken i egen sone før han flippet Berglund alene med keeper for andre gang i kampen. Denne gangen var svensken sikker og satte pucken mellom beina til Weinhandl. 

Storhamar kom mer med i kampen etter ledermålet, og da de fikk sjansen i spill fem mot fire med to minutter igjen av 2. periode fornektet de seg ikke. Kaptein Christian Larrivée fikk pucken på blålinja og dundret til. Pucken satt klistret oppe i lengste kryss.

Lagene gikk dermed til pause etter to perioder med 2-0-ledelsen til Storhamar. Red Bull trykket gjestene tilbake store deler av perioden og vant skuddstatistikken 18-7, men gikk nok en gang målløse av isen.

- Storhamar har vært effektive, det er Red Bull som har skapt mest, men det er lov å være effektive i ishockey, sa Vidar Wold.

Östlund sto på hodet

Red Bull måtte fram fra start i 3. periode og satte Storhamar under press umiddelbart. Storhamar forsvarte seg godt og holdt hjemmelaget unna de aller største sjansene i starten av perioden.

Men etter åtte minutter og 30 sekunders spill av 3. periode kom scoringen for Salzburg. Kyle Beach mottok pucken ute på blålinja og la den blindt inn på mål. Med to-tre mann i skuddlinja så ikke Östlund noen ting og pucken snek seg inn bak svensken. 1-2 med elleve og et halvt minutt igjen.

Östlund sto på huet i Storhamar-målet utover i perioden og Red Bull-spillerne ble mer og mer frustrerte. Storhamar, som brukte store deler av perioden til å forsvare seg, kom på en sjelden overgang med drøye tre minutter igjen på klokka. Jimmy Andersson fant Alexander Reichenberg foran mål. Lillehammer-gutten styrte inn 3-1-scoringen til ellevill jubel fra de om lag 50 tilreisende Storhamar-supporterne. 

Med god hjelp fra sin svenske målvakt kunne Aleksander Smirnovs gutter juble for en ny sensasjonell bortetriumf i Europa.

Nå håper Pål Johnsen at laget kan ta med seg den gode prestasjonen inn i eliteserien.

- Vi må prøve å holde på det nivået her. Det er lettere å spille i Europa, for her er det vi som kan gå på kontringer. I Norge må vi styre kampene, og det har vi slitt med så langt, sier Pål Johnsen.

Storhamar stilte med følgende lag:

Målvakt: Oskar Östlund (Robert Hestmann).

1.  rekke: Scott Hotham, Jimmy Andersson - Joakim Jensen, Christian Larrivée, Eirik Skadsdammen.

2. rekke: Erik de la Rose, Christian Bull - Hampus Gustafsson, Jacob Berglund, Alexander Reichenberg.

3. rekke: Lars Løkken Østli, Magnus Eikrem Haugen - Lars Erik Hesbråten, Mikael Zettergren, Martin Rønnild.

4. rekke: Patrik Bäärnhielm - Martin Gran, Jørgen Langdalen, Anders Gulliksen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00