Innstilling og indre motivasjon er viktig for mange – i mange sammenhenger i livet. Det handler om å legge ned nok innsats for å nå målene sine, og dytte bort alle tanker om å gi opp. Slik er det veldig ofte i idrett, og historien om 27-åringen Anders Ludvigsen fra Brumunddal viser at det går an å lykkes – selv om det kommer noen utfordringer, og at verden ikke alltid føles rettferdig.

Og starten på denne historien er røff. Spesielt for en aktiv femåring.

– Da jeg var fem år kom jeg hjem fra barnehagen en dag, og hadde veldig vondt i den venstre hofta. Dagen etter kom jeg ikke ned trappa hjemme, sier 27-åringen.

Spilte fotball på skolen

Så ble det legesjekk og mange undersøkelser. Konklusjonen var Calvé-Legg-Perthes sjukdom, som er en hoftesjukdom som vanligvis rammer unger mellom tre og ti år.

Han måtte bruke en skinne (se bildet) i nesten to år, og i utgangspunktet skulle han ha på skinna 24 timer i døgnet.

– Det var viktig at hofta ikke skulle komme ut av stilling. Ekspertene sa at det absolutt beste var å bruke krykker i tillegg, sier Anders Ludvigsen, og humrer.

Han syntes nok det ble vel mye ekstrautstyr å dra rundt på.

– Jeg spilte fotball i skolegården med skinna, og jeg husker at jeg tok den av noen ganger. Da kom lærerne kjapt. De hadde nok fått beskjed om å passe på.

Anders Ludvigsens far, Anstein, husker denne perioden godt.

– Vi var jo bekymret, men vi sa ikke det til Anders, naturlig nok. Han var veldig aktiv, og vi syntes synd på ham. Men han ga seg aldri, var fortsatt aktiv – og klaget lite. Jeg husker at han ble plassert i mål av de større gutta da de spilte løkkefotball, og han kom ofte hjem fra skolen møkkete, men fornøyd, sier Anstein Ludvigsen.

Som nevnt brukte 27-åringen skinna i nesten to år.

– Det skulle bare gå seg til, og jeg fikk beskjed om at det varierte veldig på hvor lang tid det gikk før ting var i orden.

Etter at skinna var kastet gikk det bra med Anders i flere år, men så kom det en reaksjon.

Skjevhet i ryggen

– Da jeg var 14 år fikk jeg en reaksjon. Det var snakk om en skjevhet i ryggen. Jeg bruker fortsatt en ekstra hæl i skoen for å utjevne skjevheten, sier Dala-spilleren.

Det viste seg etter hvert at den venstre hofta var svakere enn den høyre.

– Jeg har slitt en del med lysken, og trolig er det utfordringene med hofta som var årsaken til de problemene.

Kanskje var det som skjedde i barndomsårene – og følgene av det – med på å herde Anders Ludvigsen. Fakta er uansett at han har kjempet seg gjennom flere skadeperioder opp gjennom årene.

– Jeg spilte med smerter i lysken i 2008. Da viste det seg at det var bekkenbrudd.

– Har du aldri vurdert å gi opp fotballkarrieren?

– Nei, egentlig ikke. Men det var en skade som bekymret meg veldig. Jeg fikk en vridning i kneet på oppvarminga til en treningskamp i 2015. Jeg kunne løpe rett fram. Det var retningsforandringer som var det store problemet. Etter hvert fikk jeg time hos landslagslegen i fotball, men han fant ikke ut hva det var. Da jeg kjørte hjem fra Oslo var jeg helt tom, husker jeg, sier Brumunddal-spilleren, og fortsetter:

– Så ble jeg tipset om Olai Myklebust i Brumunddal. Han vred kneet mitt, og jeg hørte et knekk. Han sa at det var noe som var ute av ledd, men det rare var at ingen av bildene viste det. Det viktigste var uansett at jeg ble frisk.

Mer og mer tillit

Anders Ludvigsen slet med å få tillit på banen i noen sesonger, men han kjempet på, og det var en stor opptur da han fikk sin første sesong i A-stallen i 2012.

– Da kom Erik Wettermark tilbake som trener, og jeg fikk tillit. Det snudde mye for meg, og jeg er takknemlig for det. I 2013 spilte jeg mye.

Han mener forrige sesong er hans beste så langt.

– Da var jeg skadefri, og i vinter var jeg skadefri for første gang siden 2011. Det var så herlig, sier Anders Ludvigsen, som jobber fra ni til fem hver dag, før han kjører rett til trening på Sveum.

– Hvor mye betyr fotballen for deg?

– Den betyr mye. Det blir en livsstil. For meg som spiller må det være 100 prosent. Jeg legger mye i det, og jeg er glad i å trene. Jeg ser mye fotball på tv, altfor mye hvis du spør samboeren min. Jeg kan se kamper fra alle toppligaer i Europa, sier «Ludde», som er ihuga Manchester United-supporter.

– Hva med sesongen som kommer?

– Det er en spisset 2. divisjon, så det vil helt sikkert bli tøft, men vi har ikke noe dårligere lag på papiret nå sammenlignet med i fjor. Jeg tror det blir viktig å få med seg noe fra serieåpningen, for vi har tøffe kamper etter det. Vi har mange lokale spillere nå, og jeg håper folk kommer til Sveum for å se på oss, sier Anders Ludvigsen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.