Det er ikke uvanlig at du ser Christoffer Heier Solbakken være sint som et lemen ute på gressmatta.

Det er omtrent like vanlig som en tannpuss før du legger deg om kvelden.

Og det er nettopp slik han selv ønsker å bli oppfattet. Som en person med et glødende engasjement. Det er slik han selv føler han kan prestere opp mot sitt aller beste nivå.

Men det er ikke kun fotball som opptar gutten, som har et bankende hjerte for Brumunddal fotball.

Han er også veldig samfunnsengasjert. Kanskje litt over snittet enn resten av sine lagkamerater.

Som han selv betegner det:

– Jeg ser mye fotball, tenker mye fotball, men jeg håper ikke alt handler om fotball. For det er andre ting i livet som spiller inn. Jeg er forholdsvis samfunnsengasjert.

I hvert fall ikke FrP

Og der har han rett. Dersom du følger Solbakken i sosiale medier, har du nok fått med deg at han er opptatt av politiske spørsmål, uten at han ønsker å flagge hvilket politisk standpunkt han har tatt, foruten at det i alle fall ikke er Frp. Han er opptatt av at man i det politiske liv ikke er redd for å si ifra hvis man er uenig i noe.

– Alle skal få si det de mener, men det skal være en grense for hva som blir tolerert. Og det er jo et ganske vanskelig spørsmål. Hva er det som er innafor og ikke innenfor?

Solbakken mener at Norge skal være et sekulært og tolerant samfunn.

– Jeg tenker at Norge skal være et trygt sted for alle, at alle skal ha de samme mulighetene, sier han.

Han er opptatt av at alle i samfunnet skal ha like forutsetninger, og han trekker paralleller med fotballen.

Han mener at man i samfunnet, som i fotballen, kan dyrke fram enere, men like fullt ta vare på mengden og bredden. I et større perspektiv er det viktigere enn å få fram én spiller.

Solbakken framstår som en reflektert person. Og en som med stort engasjement snakker om de temaene som opptar ham til daglig.

Men det er nok ikke sikkert alle lagkameratene hans mener han framstår så reflektert ute på fotballbanen hele tiden. Men det håper han selv.

Han blir lattermildt på spørsmål om hvor han henter villdyret fra ute på banen. Han mener det kommer helt av seg selv. Og han føler selv han har blitt bedre på å balansere temperament med sunn fornuft på banen.

– Jeg håper lagkameratene mine ser at jeg viser glød, og er en som vil noe.

– Hva håper du motspillerne mener om deg, da?

– At jeg er en drittsekk. Der og da håper jeg det, men når vi er ferdig med kampen, eller før kampen, så håper jeg de synes jeg er en ålreit kar.

Tenker på trenerkarriere

Han har også en plan og tanke om hvordan andre skal få nyte godt av hans glødende engasjement etter karrieren. Solbakken ser for seg trenerkarriere.

Et par av lagkameratene hans har fortalt at de er sikre på at Solbakken kommer til å nå lenger som trener enn som fotballspiller.

– Jeg skal ha B-trenerkurset nå, og har meldt meg på et. Så får vi se hvor lenge jeg spiller selv.

Han mener trenerjobben er veldig spennende. Og kanskje et sted hvor han kan få ut alle tanker han har om sporten han er så glad i.

– Som spiller blir du mer individuell enn når du er trener. Selv om jeg har en tanke rundt laget i dag, selv om jeg er spiller, så kan jeg ikke drive dokketeater og styre alle rundt utpå der. Jeg må ha fokus på egen prestasjon, forteller han.

Solbakken føler seg trygg på at han kan gjøre en god jobb som trener. Han mener han har gode tanker og ideer rundt fotball om hvordan det skal trenes. For han mener treningshverdagen må være mest mulig likt sånn det er i kampene. Og denne hverdagen føler han selv at han har i Dala nå.

Knappen-exit samlet spillerne

Selv om mange tror Dala må ha litt flyt for å overleve i 2. divisjon i år, er Solbakken trygg på at de skal klare det.

– På en god dag er jeg helt sikker på at vi kan slå hvem som helst. Målet vårt er å gjøre en god sesong.

Litt som forrige sesong. Da imponerte Dala stort. Spesielt etter at Kevin Knappen valgte å forlate trenerjobben i klubben til fordel for Kamma.

Det gjorde at spillerne i Dala ble mer samlet, og virkelig ville vise hva de var gode for, forteller Solbakken.

Når temaet i intervjuet blir Kevin Knappen, blir Solbakken ukomfortabel. Ansiktsuttrykket hans går fra å være blid, til å bli mer alvorlig.

– Jeg skulle få det spørsmålet, ja? Jeg trodde vi var ferdige med det, jeg? spør Solbakken litt lattermildt.

På spørsmål om hvor sint og oppgitt han var da han fikk vite at Knappen skulle til HamKam, svarer han:

– Du sa det jo egentlig med dine ord nå. Det var en skikkelig skuffelse. Men samtidig ga det HamKam muligheten til å få en god trener.

– Forstår du valget hans i dag?

Etter en lang tenkepause svarer han:

– På en måte hadde han en kontrakt å følge som han hadde skrevet under på. Men så var det fristende å gå til en klubb som HamKam, og da valgte han det. Jeg ble lei meg. Jeg synes han er en god trener, avslutter Solbakken.

Glødende engasjert.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00