Fredag kommer Elton John til Hamar. Han har nok glemt at han for 35 år siden gjorde alt han kunne for å signere byens største fotballhelt – som den gang spilte for Vålerenga. For ved siden av å verdens største popartister, har han også alltid vært lidenskapelig opptatt av fotball.

Og spesielt Watford.

Elton John ble ikke skuffet over det han fikk se på banen denne kvelden i Oslo i 1982, men han skulle også lære at store bunker med pundsedler ikke var alt her i verden.

I hvert fall ikke for alle.

Tok over i 1976

Elton John tok over som styreformann i Watford i 1976. Nordvest i London holdt de til på Vicarage Road med et entusiastisk publikum. Elton John mente det var enormt potensial der da han kjøpte seg inn i klubben og tok over som styreleder. Han var overbevist om at han skulle ta Watford fra nivå fire og helt opp til øverste nivå.

I 1977 ansatte han Graham Taylor som manager. Fra da pekte pila bare oppover. Og i 1982 nådde altså popstjernen målet. Med spillere som Luther Blissett og John Barnes på laget ble det 2. plass i 2. divisjon.

Nå måtte han bare signere noen flere toppspillere for å gjøre laget enda bedre.

Elton John var heller ikke kjent for å kaste bort tiden, så allerede dagen etter at opprykket var sikret, dro han til Oslo.

Han hadde blitt tipset på forhånd om at i Vålerenga i Norge fantes det en spiss som skjøt hardere enn hester sparket. Med Englands tap mot Norge på Ullevaal 9. september året før friskt i minne, mente den entusiastiske eieren og styrelederen i Watford at denne spilleren kunne gjøre det mulig å konkurrere med Liverpool, Ipswich, Manchester United og Tottenham.

Midt i den hektiske serieinnspurten og i kampen om opprykket, hadde Elton John også gitt ut plata «Jump up». De mest kjente sporene var «Ball and chain», «Blue eyes» og ikke minst «Empty garden» (hey Johnny) som var en hyllest til Beatles-legenden John Lennon.

Denne plata hadde han også med seg til Oslo. Ferdig signert.

Som et lite trumfess når han skulle signere den norske goalgetteren.

Pål scoret tre mål

Men tilbake til det som skjedde på fotballbanen denne kvelden. Pål Jacobsen var i knallform. I kjent stil skjøt han på alt som dukket opp av sjanser. Tre ganger banket han ballen i mål, og Vålerenga vant 5–2 over sjanseløse Sogndal.

På tribunen var Elton John i ekstase.

– Han der må jeg ha til Watford. Dere må få han til hotellet mitt, ropte han på tribunen.

Beskjeden nådde helt fram til Pål Jacobsen.

Møttes på SAS-hotellet

Problemet var at Pål Jacobsen hadde ingen store ambisjoner om å forlate Vålerenga og Norge. Han hadde det bra som han hadde det – hjemmekjær som han var. Brukbart betalt hadde han også, selv om det var et tabubelagt tema i Fotball-Norge på den tiden. Ikke som proffene i England og Tyskland, men nok til at Pål sa nei til alt av tilbud som dukket opp.

Og dem ble det mange av etter hvert.

Høflig som han var, dro Pål likevel dagen etter til SAS-hotellet hvor Elton John oppholdt seg.

Det var ikke vanskelig å finne igjen popstjernen. Midt i folkemengden sto han med dress, hatt og rutete slips – godt bevoktet av en gjeng med digre bodyguarder.

– De var enormt svære, minnes Pål.

Pål husker godt møtet med Elton John, men han mener han aldri var i nærheten av å si ja til tilbudet. For tilbud fikk han.

– Han ville ha meg til Watford. Jeg fikk inntrykk av at jeg omtrent kunne bestemme lønnen selv, men jeg vurderte det nesten ikke i det hele tatt. Watford og Elton John gjorde ikke noe stort inntrykk på meg den gangen, sier Pål.

Tom fikk plata

Ikke var han spesielt musikkinteressert heller, så den signerte plata «Jump up», som Elton John hadde med seg til den norske målscoreren, ble tatt imot og bare gitt videre til den langt mer musikkinteresserte broren Tom Jacobsen.

I dag henger både plata og bildet som ble tatt av Pål Jacobsen og Elton John på Vinylbaren i Hamar.

Og Tom Jacobsen rister bare på hodet over avgjørelsen til broren den gangen.

– Det var helt håpløst. Det var jo jeg som burde fått det tilbudet. Jeg hadde bare forlangt å spille trommer på ei av låtene hans, så hadde jeg vært klar for Watford, gliser Tom.

Dropper konserten

Nå gleder både Tom og vennene hans på Vinylbaren seg til fredagens konsert med Elton John.

Pål på sin side har ingen planer om å dra på konserten.

For ham står Ridabu mot Fron i 4. divisjon på programmet den kvelden.

Om Elton John husker møtet i Oslo i 1982, er høyst usikkert, men Watford leverte uansett varene i sin første sesong i den engelske toppserien.

John Barnes slo gjennom for fullt og Luther Blissett banket inn hele 27 ligamål. Watford endte på en knallsterk 2. plass – 11 poeng bak det som kanskje var tidenes beste Liverpool-lag.

I 2002 skilte Watford og Elton John lag.

Som venner.

Det er ingen tvil om popstjernen, som inntar Hamar fredag, fortsatt har et hjerte som banker for de gule og røde på Vicarage Road.

Da klubben for noen få uker siden ansatte Marco Silva som ny manager, dediserte han låta «Candle in the wind» til portugiseren under konserten han holdt på Twickenham Stoop i London.

Den får vi helt sikkert høre i Hamar fredag også.

Og han får garantert med seg publikum.

Men han fikk ikke med seg Pål Jacobsen hjem til Watford i 1982.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.