Tirsdag skal Johaugs sak høres i voldgiftsretten i sveitsiske Lausanne. Den norske langrennsstjernen håper å få dopingdommen på 13 måneders utestengelse redusert eller i beste fall bli frikjent, men det motsatte kan også bli utfallet. Straffen kan bli også forlenget.

Johaug har hele tiden hevdet at hun gjorde det man kunne forvente av henne da hun forhørte seg med landslagslege Fredrik Bendiksen om det var trygt å bruke leppekremen Trofodermin.

Ifølge den svenske CAS-dommeren Lars Nilsson ligger imidlertid ansvaret på utøveren.

– Ellers risikerer vi å få et system med såkalte «foul guys», og da kan vi legge ned hele idretten, sier han i et intervju med det svenske nyhetsbyrået TT.

De finske CAS-dommeren Olli Raustevil ikke uttale seg om Johaug-saken når den nå har nådd CAS, men i en skriftlig uttalelse til TT bemerker han at idrettsutøvere «må snu hver stein» for å se om et legemiddel inneholder noe ulovlig. Det holder ikke å spørre landslagslegen.

Strengt ansvar

Svenske Nilsson er av samme oppfatning.

– Innen hestesporten sies det iblant at det har forekommet såkalte «foul guys», stallansatte som mot betaling tok på seg skylden for at hestene har fått i seg forbudte stoffer. Hvis man får et lignende system innen den vanlige idretten, føles det som om vi kunne legge ned idretten i stedet, sier han.

– Det er kjempeviktig at utøveren har et strengt ansvar. Dernest kan det finnes situasjoner der man kan se mildere på det, men utgangspunktet er at utøveren må være svært nøye, tilføyer CAS-dommeren.

Nilsson vil i likhet med Rauste ikke uttale seg om Johaug-saken spesifikt. Han sier samtidig at utgangspunktet for en dopingsak lik den Johaug er rammet av, er to års utestengelse.

– Samtidig kan man finne grunner som tilsier at den bør være kortere. I Norge kom man fram til 13 måneder, det er en ganske lang bit ned fra 24 måneder. Om det er riktig eller feil har jeg ingen oppfatning om, men det er i hvert fall et kraftig steg ned fra det intellektuelle utgangspunktet, sier Nilsson.

Svar i løpet av uker

Therese Johaug håper å ha sonet utestengelsen ferdig slik at hun kan delta under OL i Pyeongchang neste vinter. Nylig sa hun i et intervju med NTB at smertegrensen for å rekke vinterlekene i Sør-Korea er at straffen ikke overstiger 15 måneder.

Det er ventet at Johaugs støttespillere vil be om at en kjennelse fra CAS foreligger så raskt som overhodet mulig.

– Normalt innebærer det at selve avgjørelsen kan meddeles i løpet av noen uker etter høringen. Den fullstendige dommen, med begrunnelse, kan drøye i to-tre måneder, sier Nilsson.

(©NTB)Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.