HAMAR: Erik Wettermark er opptatt av spillerutvikling og samarbeid på tvers av klubbgrensene for å skape bedre fotballspillere. Han tror distriktets fotballtrenere kan utvikle både seg selv og spillerne ved blant annet å opprette et trenerforum.
- Det prates for lite fotball over klubbgrensene. Det er mange som har mye å by på, men det er viktig at det blir diskutert, og vi kan lære mye av hverandre, mener Wettermark.

- Må få nivået som passer

- Jeg savner en større åpenhet og et større samarbeid også på spillersiden, sier Wettermark. Han ser for seg en friere flyt av spillere:
- Det er sikkert flere gode spillere i Brumunddal og Elverum som kunne ta et nivå høyere uten å dumme seg ut. På samme måte er det flere spillere i 3. divisjon som kunne ha gått inn på Brumunddal - forutsatt at spilleren ønsker det selv. Det er her snakk om noen få spillere og man skal ikke tømme et lag. Det er ikke så enorme skritt mellom hver divisjon lenger, mener Wettermark.
Han synes en viktig del av spillerutvikling er at spillere kan få være på riktig nivå både i trening og i kamp, og understreker viktigheten av at de kan få vist seg fram på ulike nivåer. Gjerne via hospitering.

- Må ikke stenge for spillere

Wettermark mener det er påkrevet at hvert enkelt lag og hver enkelt trener ikke sitter på sin lille tue og stenger for spillere som vil utvikle seg på nye nivåer.
- Jeg mener det er en viktig del av jobben som trener å være åpen og bevisst på å støtte opp om en spillers ambisjoner og muligheter, også utenfor sin egen klubb.
- Det svekker ikke et lag å ha åpninger i begge ender, sier Dala-treneren.
Han ønsker ikke å være konkret, men har i årenes løp opplevd at det har vært vanskelig å få til spillerutveksling på Hedmarken.
Dala-treneren er opptatt av at alle gode krefter skal gå sammen for å utvikle spillere - og dermed spillet.

Peter Engelbrektsson

- Jeg forstår ikke alltid det som skjer regionalt, og jeg setter et stort spørsmålstegn ved det som skjer av spillerutvikling. Alle snakker om det, men alle trenere har fortsatt en stor jobb å gjøre på området. Jeg jobbet sammen med Peter Engelbrektsson i HamKam for 15 år siden, og han var veldig opptatt av spillerutvikling. Jeg husker at han veldig ofte spurte meg først om hvilke enkeltspillere som utmerket seg på juniorlaget jeg hadde, når vi spilte kamper. SÅ spurte han om resultatet...
-I de senere år har det blitt altfor mye lagstenking og resultatfokus under seniorlag generelt. Det er altfor lite individuell trening, og det samme sa vi for 15 år siden.
- Det spilles også for mange kamper i yngres, og det går ut over treningsarbeidet. Dessverre er man altfor opptatt av lag og resultater, i hvert fall i forhold til tid til enkeltspilleren. Spillerne er fullstendig mette som juniorer, og jeg skjønner at de gir seg. Det er jo åpenbart at grunnlaget for individuell oppfølging og fokus på ferdigheter må legges før man kommer opp på senior.
Wettermark antar at det er ulik praksis fra sted til sted, men mener at fotballen har mye å gå på når det gjelder differensiering i treningsarbeidet.
- I mitt hode bør det for eksempel være en noenlunde lik spillestil på junior- og guttelag som på A-laget. Deretter må det til en klargjøring av roller i samråd med spiller, oppdelt i isolert ferdighetstrening.
- Vi har prøvd på rolletrening med Brumunddal i 2. divisjon, og hatt bra utbytte av det. Men det kreves også mye egentrening, sier Wettermark og synes det er gjort mye riktig i Dala i årenes løp.
- Det er ikke mange 2. divisjonslag med sju, åtte spillere i startelleveren fra egen stall, som vi har hatt de to siste årene. Det kan vi være stolte av, sier Wettermark foran dagens kamp mot Jevnaker på Sveum. Hans siste med Brumunddal. I hvert fall i denne omgang...
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00