Styreleder Sigbjørn Johnsen snakket om den vanskelige økonomiske situasjonen klubben er i i innledningstalen sin.

Rett før årsmøtet i Brumunddal Allinseidrettslag for ei drøy uke siden kom det nemlig fram at Brumunddal Fotball er i økonomisk uføre, og klarer ikke å betale regningene sine. Det hele startet for alvor i fjor da klubben sluttet å betale baneleie til Brumunddal allianseidrettslag, som eier og driver Sveum.

Gjelden hopet seg opp utover 2015 og endte opp med et avtale og et gjeldsbrev på 850.000 kroner som skal betales rentefritt over 10 år.

– Vi har ikke mottatt penger på mange, mange måneder, sa Morten Engebakken, som er leder i allianseidrettslaget til Hamar Arbeiderblad da han ble konfrontert med saken.

På årsmøtet i kveld ble det også lagt fram et underskudd på nærmere 1,1 millioner i fjor, og A-laget sto for nærmere 400.000 kroner av det totale underskuddet.

I regnskapet for 2015 ser vi at lønningene i klubben har økt kraftig fra 2014 til 2015. Med bonuser, arbeidsgiveravgift og pensjonskostnader ble denne utgiftsposten faktisk økt med nesten 1,6 millioner kroner.

- 2015 var en økonomisk nedtur, men jeg tror det blir viktig å se framover. Heldigvis er det en positiv kraft til å gjøre det, sa Sigbjørn Johnsen til årsmøtet.

Før han fortsatte:

- Brumunddal er ikke den eneste som har vært i en slik situasjon. Vi trenger ikke reise langt heller for å finne tilsvarende. Og jammen skal vi klare dette også, sier Johnsen som skryter av det gode oppmøtet i kveld.

Det meldes også at det er 36 stemmeberettigede som har møtt opp i kveld. Totalantallet i lokalet er trolig over det dobbelte.

Økonomien

Sigbjørn Johnsen  snakket videre konkret om årsresultatet på over en million kroner i underskudd.

- Det ble lavere inntekter enn forventet i 2015. Først og fremst skyldes det lavere sponsorinntekter, sier Johnsen.

Han snakker også om andre utfordringer.

- Vi har brukt mye tid på å komme til bunns i kontrakter. Blant annet reiseutgifter som har blitt større enn budsjettert, men det er altså manglende inntekter som har skapt problemene, sier Johnsen.

 Sigbjørn Johnsen skrøt av at Brumunddal Allianseidrettslag kom med et konstruktiv forslag om å gjøre om manglende betaling for baneleia ble gjort om til et gjeldsbrev som skal betales over ti år.

Leder i allianseidrettslaget, Morten Engebakken, tok ordet og sa litt om hvordan han ser på saken.

- Vi ser på oss sjøl som både den gode fe og den store stygge ulven, sier Engebakken, som mener han har sett antydninger om svakere økonomi i fotballen i flere år. Faktisk helt tilbake i 2012 mener han å ha sett at det begynte å bli problematisk. Før det eskalerte i 2014.

- Ved årslutt i 2014 var fordringen på godt over 700.000 kroner til Brumunddal Allianseidrettslag. Fordringen økte til 1.036.000 kroner i 2015. Da kunne vi ikke vente lenger, sa Engebakken.

Han oppfordret nå at fotballklubben tar signalene på alvor.

- 2014 og 2015 har vært veldig negative. Jeg tror at vi alle må ta i et tak alle for å komme i mål. Og dere må nok gjøre noen budsjettsalderinger for at vi skal slippe å skrive ut et nytt gjeldsbrev i 2016, sa Engebakken til årsmøtet.

Sigbjørn Johnsen tok deretter ordet og snakket om hvordan klubben skal tjene mer penger. Aksjonen «Folkesponsor – med hjerte i Dala» er et slikt tiltak. Målet er å selge 2.000 andeler hvert år til 500 kroner pr. stk. Det skal i så fall gi en million kroner.

Johnsen fortsetter sine tanker om hvordan økonomien skal bedres.

- Vi Skulle gjerne hatt noen flere store sponsorer. Det skal vi se på nå om vi kan jobbe med. Det er noen muligheter i Brumunddal, sier Johnsen som tidligere på årsmøtet snakket om at Brumunddal Fotball skal være en åpen klubb, men når han ikke får noen anerkjennende nikk fra sentrale personer på årsmøtet så velger han ikke å røpe hvem det jobbes med.

Johnsen blir spurt om jobbingen med sponsorer i 2016.

- Vi kom for seint i gang med sponsorer for 2016. Det skyldes at daglig leder ble sjukmeldt og at styret har måttet jobbe med regnskapet for å få oversikt. Vi har ikke hatt overskudd fordi vi har måttet jobbe for å få årsregnskapet på plass. Nå må vi bygge en organisasjon som skal jobbe kontinuerlig med spons, sier Johnsen.

Sliter med å motivere

En trener i yngres avdeling sier han vil slite med å motivere for dugnad når de opplever at innbetalte penger for baneleie tydeligvis ikke har gått til å betale baneleien.

- Jeg har forsøkt å forsvare dugnader og skal motivere i 2016 også, men jeg tror jeg vil slite med det. Jeg lurer også på om sponsorbudsjettet blir satt for høyt for å skape balanse i regnskapet?

Sigbjørn Johnsen forsøker å svare så godt han kan.

- Det er alltid et usikkerhetsmoment når det gjelder spons. Jeg mener at budsjettet for 2016 er realistisk. Når det gjelder det andre er det feil å si at senioravdelingen stjeler pengene fra yngre, for det er ikke noe øremerking av pengene som kommer inn, sier Johnsen.

En annen årsmøtedeltaker misliker sterkt at penger fra yngres går til å lønne en A-lagsspiller som bor på Byflaten og som bare trener halvannen time om dagen.

Johnsen svarer at så lenge klubben er organisert som den er nå, så går alle pengene som kommer inn inn i en pott.

Det blir enighet om at det skal kommes tilbake til slike spørsmål, for nå skal det diskuterese om det skal settes opp et nytt klubbhus på Sveum.

Nytt klubbhus

Morten Engebakken i Brumunddal Allianseidrettslag ber om årsmøtets godkjennelse til å bygge nytt klubbhus. Samtidig advarer han veldig mot å skille yngres og senior.

Sigbjørn Johnsen redegjør for at styret i Brumunddal Fotball er for byggingen. Det kommer ingen innsigelser fra årsmøtet.

- Da har vi gjort vedtaket om at årsmøtet i Brumunddal Fotball vedtar å støtte byggingen av et nytt klubbhus på Sveum, sier Sigbjørn Johnsen.

En ny treningsmodell ble også vedtatt uten innsigelser.

Budsjettet 2016

Sigbjørn Johnsens gjennomgang av budsjettet for 2016 viser at det blant annet er satt av rundt 600.000 kroner til lønn og kjøregodtgjørelse for trenerteamet og nesten 1,1 millioner kroner til lønn, kjøring og bolig for spillerne.

Det snakkes ellers nå om at målet for sesongen må være å bli blant de sju beste lagene som beholder plassen i divisjonen. Trener Kevin Knappen bekrefter at det må våre målet, selv om han kunne tenkt seg en enda bredere tropp.

Helt til slutt på årsmøtet ble styret valgt. Sigbjørn Johnsen fortsetter som leder og får med seg Gustav Torsrud (nestleder), Harald Etnestad (leder yngres), Per Olav Holmen (leder senior damer) og Hans Ødegaard (leder senior herrer).

- Jeg må takke for at så mange møtte opp på årsmøtet. Nå skal vi skape eierskap og klubbfølelse for alle, avsluttet Sigbjørn Johnsen.


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.