I havgapet på Sunnmøre, en 45 minutter lang kjøretur unna nærmeste by, Ålesund, ligger Brattvåg. Med det mektige Atlanterhavet og høye, snødekte fjelltopper som sine nærmeste naboer bor om lag 2.500 mennesker. Mange av dem tjener til livets opphold på VARD-skipsverftet eller maskin- og vinsjefabrikken fra Rolls-Royce, som ligger side om side på kaia.

Det står ikke akkurat skrevet i stjernene at den avsidesliggende, lille bygda, som ble etablert som et rent industristed i 1911, skal ha et slagkraftig fotballag.

Men det har den.

– Klubben har blitt veldig viktig for bygda. Det er mange her i Brattvåg som er stolte av fotballaget sitt, forteller Olav André Austbø, som på Østlandet ville ha blitt kalt daglig leder, men som i Brattvåg bærer tittelen klubbadministrator.

Har satset i tre år

For tre år siden bestemte nemlig da snaue 70 år gamle Brattvåg IL seg for å satse på toppfotball. AaFK og Molde skulle utfordres. Finansiert med penger fra brattvågingene og næringslivspersonene Leif Arne Langøy og Arne Hernes, som heller vil bli omtalt som ildsjeler enn rike onkler, og de pengesterke sponsorene VARD og Rolls-Royce bygde Brattvåg IL opp et fotballag. Ledere ble ansatt, en hall og en kunstgressbane ble bygget, og både spillere og en hovedtrener ble hentet inn fra utlandet.

– Jeg kom hit for tre år siden, og da var ambisjonen å nå 2. divisjon før 2016. Det lyktes vi med, forteller klubbens trener, svenske Per Erik Gidlund, som med flere landsmenn på banen førte Brattvåg opp til nivå tre i fjor høst.

Etter opprykket har festen bare fortsatt. Brattvåg jager to poeng bak Elverum i toppen av tabellen etter kalasseiere over både Byåsen og Rosenborg 2. Onsdag ble 1.-divisjonslaget Hødd slått ut av cupen av et Brattvåg-lag som sparte spillere til dagens seriekamp mot Brumunddal.

– Vi er en sammensveiset gjeng med mange vinnerskaller, og vi har fått den åpninga vi ønsket oss, sier midtbanemotor Simon André Tomren, som ble hentet inn fra Kristiansund før fjorårssesongen.

– Jeg har aldri vært mer fornøyd med et valg jeg har tatt, enn jeg er med valget om å komme hit, stråler han.

Fra skepsis til hyllest

Da anlegg ble bygget, svensker ble hentet inn og penger ble brukt på fotball, var skepsisen stor i bygda.

– For tre år siden var det mange som var kritiske til Brattvåg IL. Når noe nytt skjer, er det alltid noen som lurer på om det er det riktige, mener trener Gidlund, som gjorde seg selv til brattvåging mens motargumentene florerte.

Nå har laget blitt en bærebjelke i det vesle samfunnet. Klubbens lønnede spillere jobber ukentlig som trenere på klubbens fritidstilbud til unge, som sørger for at nesten alle barne- og ungdomsskoleelevene i bygda spiller fotball. Der knyttes tette bånd mellom A-lagsspillere, framtidige A-lagsspillere og foreldre.

– Klubben ville satse og holdt sin linje steinhardt. Nå har mange i bygda endret holdning. Vi bygger ikke bare et lag; vi bygger et samfunn, sier Gidlund, som er trener for en ekte opprykkskandidat.

Les også
SPORT Brattvåg er klare for å knekke Knappens defensiv.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.