Det var onsdag at Brumunddal Fotball på sine hjemmesider kunne melde at A-lagsstallen var komplett, med signeringene av engelskmennene Nathan Chibueze Okoye og Bobby Ray Vaughan.

Nyheten vakte oppsikt, ikke på bakgrunn av det sportslige, men fordi det ble beskrevet at det er spillernes agent Philip Mbah som skal stå for lønna. Brumunddal har i utgangspunktet innført overgangsstopp, som en følge av klubbens dårlige økonomi.

Nå viser det seg at engelskmennene ikke har skrevet under noen papirer.

venter på svar

Sportslig leder Hans Ødegård vedgår at informasjonen på klubbens hjemmesider kunne vært mer presis, men at de jobber med å få de to på plass.

Det er usikkerhet rundt modellen hvor agenten skal betale lønna som gjør at klubben avventer.

- Etter hva vi har blitt fortalt, har denne agenten hatt denne typen avtale med andre klubber tidligere. Vi har bedt om å få se dette avtaleverket, og det er det vi venter på, sier Ødegård til HA-sporten.

Planen er at spillerne skal tegne amatørkontrakt med Brumunddal, og ikke utføre arbeid utover det å spille fotball. Det betyr at det daglige brød skal betales av Mbah, som representerer og er grunnlegger av Toplevel Sport&Academy, hvor spillerne kommer fra.

Det er denne delen av avtalen det er viktig at det bringes klarhet i.

- Jeg har bedt agenten gjøre rede for avtalen han har med spillerne. Det ligger et forbehold her om at avtaleverket er i orden i forhold til å få spilleberettigelse i Norge, sier Ødegård, og presiserer at ingen papirer er underskrevet ennå. 

Han bekrefter også at Brumunddal vil ha utgifter knyttet til spillernes bopel.

- Vi har et spillerkostnadsbudsjett, som vi legger dette under, og vi holder oss til gjeldende budsjett. Det er snakk om en leilighet de skal dele i åtte måneder, sier han, og legger til at styret har godkjent planene.

uvanlig praksis

Erfarne norske spilleragenter HA-sporten har vært i kontakt med, er forundret og skeptiske til en ordning hvor agenten betaler lønna til spillerne.

De stiller spørsmål både ved det juridiske, og det sportslige, og forteller at dette ikke er vanlig praksis.

 - Dette er uvanlig, jeg har ikke hørt om dette før, sier Per A. Flod, som har blant annet har vært John Carews agent gjennom karrieren.

 Han sliter med å forstå hvorfor en agent vil betale for å ha to spillere i norsk 2.divisjon.

 - Jeg skjønner ikke helt dette. Det høres ut som det sitter en agent et sted, som ikke vet så mye om norsk fotball, sier fotballagenten og advokaten.

Han tror at om agenten forventer avkastning på investeringen, må han vente noen år.

 - Det er neppe utviklende for spillerne å spille i norsk 2.divisjon. Gjør man det godt der, kan man kanskje plukkes opp av en Tippeligaklubb. Så må han gjøre det godt der over tid, før man eventuelt kan selges utenlands. Det blir en periode på 3-4 år, legger Flod til.

MULIG INTERESSEKONFLIKT

Tidligere HamKam-spiller og agent Kent Karlsen, synes det også høres ut som en interessekonflikt at en agent skal inn og betale lønn til spillere i Brumunddal.

 - Dette har jeg aldri hørt om. Vanlig praksis på dette nivået er jo at klubben skaffer spilleren en jobb på siden, eller for eksempel gir ham minimumslønn iforhold til proffkontrakt. Det høres rart ut at en agent på en måte skal putte penger i en klubb, sier Karlsen.

Kristian Skjennum, fagansvarlig for overganger i NFF, vil ikke uttale seg før han har mottatt papirene fra Brumunddal.

 - Vi har per dags dato ikke mottatt verken kontrakter eller overgangsdokumenter fra Brumunddal – og har derfor ikke grunnlag til å kommentere saken utover dette, skriver han i en e-post til HA-sporten.

Som amatørspiller har spilleren jamfør NFFs standardkontrakt i utgangspunktet ikke lov til å motta godtgjørelser, utover kostnadsrefusjoner.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.