• Beviset: Egil Danielsen mottar gullmedaljen av prins Axel av Danmark uten å ta av seg lua. Foto UPI / Scanpix
  • Mimrer: Egil Danielsen liker fortsatt å se i utklippsbøkene sine. Foto: Pål Jacobsen

83 år gamle Egil Danielsen tar imot oss med åpne armer hjemme i Røreks gate.

Vi spurte om alt som har skjedd i etterkant av det berømte kastet. Et kast som Egil selv mener formet livet hans.

– Jeg tror det gjorde noe med meg og de nærmeste rundt meg. Sjøl den dag i dag blir jeg stoppet på butikken og på gata. Folk er hyggelig og spør om både selve kastet og hvordan det går med meg. Folk i Hamar husker dette kastet og det synes jeg er hyggelig, sier Danielsen rolig.

Et pund om dagen

Et engelsk pund (12 norske kroner den gangen) fikk Egil Danielsen om dagen under OL. Det var det han fikk. De fikk ikke ta imot gaver eller noe annet. OL var for amatører, ikke noe annet.

– Jeg ble ikke rik på penger, men på minner. Det var en utrolig opplevelse.

Vi reiste ned til Melbourne med propellfly. Med mange mellomlandinger, brukte vi en hel uke på turen. Vi visste ikke om noe annet, så det var helt greit, sier Danielsen.

Før selve finalen var det mye som skjedde. Egil Danielsen var en av favorittene, noe ikke russerne likte særlig godt. Midt på natten ble han vekket av en bamse av en russer på hotellrommet. Danielsen fikk beskjed at russeren hadde kastet over 90 meter på trening og han trengte ikke tenke på gullet en gang.

Slike tilstander likte ikke Egil. Dagen etter fikk han og hinderløper Ernst Larsen flytte ut av hotellet og de flyttet langt ut i bushen.

Der bodde Danielsen og Larsen i ti dager før OL startet for dem.

– Vi gjorde det vi ville langt unna alt som het OL. Vi drømte oss nesten bort. Vi jaktet på dyr og hadde det helt topp, helt til Ernst Larsen gjorde det han ikke skulle. Larsen kom tilbake fra jakt med en kenguru hengende på ryggen. Han var stolt som en hane, helt til han skjønte han hadde skutt en tam kenguru. Etter det ble han bare kalt Kenguru-Larsen, humrer Danielsen. Begge to trivdes så godt at de nesten glemte OL. Dagen før spydkonkurransen skulle starte, ble de hentet og reiste tilbake til Melbourne.

Nervøs i finalen

Selv om Egil Danielsen var nervøs før finalen, gjorde han det han skulle. De seks beste gikk videre til finalen.

Dit kom Egil enkelt, selv om han ikke ledet.

I tredje finaleomgang kom kastet som skulle snu opp ned på livet hans. På den tiden målte de manuelt og desimalene kom først på tavla.

– Først kom 1-tallet, så kom det et sjutall. Det var ikke så viktig. Så kom femtallet og jeg regnet med at siste tallet ble sju. Det tenkte jeg var bra, for da hadde jeg fått bronse, men det kom et åttetall. 85,71 meter sto det på tavla. Jeg ropte til han som hadde ansvaret over tavlen at han hadde gjort en feil. Det skal stå 75,71 meter, ikke 85,71 meter, sa jeg. Det var en av få ganger jeg ble superglad for jeg tok feil og ikke han, sier gullmannen Danielsen.

Til og med på seierspallen hadde ikke nervøsiteten blitt mindre for den unge Hamar-mannen.

– Jeg skulle få gullmedaljen av prins Axel av Danmark. Jeg var i mine egne tanker og glemte å ta av meg lua (se bilde). Det var ikke bra. Det har jeg tenkt på mange ganger, sier Danielsen.

– Var nok doping da også

Egil Danielsen brenner for idretten, ikke bare spydkast.

Før i tiden tenkte jeg bare på spydkast, men det har endret seg. Nå sluker jeg all idrett. Jeg så på Kongsvinger mot Rosenborg i cupfinalen. Jeg drømte meg nesten bort. Klarer Kongsvinger det, så skal det være mulig for HamKam også, mener 83-åringen.

Vi måtte jo spørre Danielsen om det forekom doping på den tiden han var aktiv.

– Det forekom helt sikkert da også. Det var noen amerikanske utøvere som hadde noen utrolige muskler. Jeg tror ikke dem hadde fått den kroppen bare ved å spise kjøtt og riktig kosthold, sier Danielsen med et smil om munnen.

Av de fem som representerte Norge i friidretts-OL i 1956, er det kun Egil som lever den dag i dag.

– Det er litt trist, Men det er livets gang. Jeg håper jeg har mange år foran meg så jeg kan følge idretten like nært som jeg gjør i dag. Jeg har blitt dårlig til beins og jeg tror jeg kan skylde på idretten. Det er det beinet som fikk hardest medfart i alle kastene som gjør at jeg ikke løper veldig fort mer, sier Egil Danielsen.

Humøret hans, er det i alle fall ingen som kan ta ifra ham.

5.000 møtte opp

Da Egil kom tilbake til Hamar i desember med tog, ventet han nok noen som ville ta imot han på stasjonen, men han så bare noen få.

–Har jeg gjort noe gæli, tenkte jeg. Jeg gikk av toget og gikk i retning Festviteten ved Hamar stadion. Der var det et folkehav på rundt 5.000 personer, som ville hylle meg. Det var helt fantastisk og bli møtt av et slikt folkehav. Jeg ville takke alle som sto der, sier OL-mester Egil Danielsen.

– Vi er stolte av Egil

Andre mener det er de som har grunn til å takke spydkasteren. Leder i hovedlaget i Hamar IL Morten Aspeli, er stolt over å ha en slik personlighet i klubben som Egil Danielsen.

– Det Egil oppnådde i Melbourne er bare helt fantastisk. For min egen del topper det alt hva alle våre idrettshelter har oppnådd gjennom tidene. Det sier ikke så rent lite. Vi er rett og slett stolte av å ha Egil i klubben. Vi vil selvfølgelig gjøre litt stas på Egil lørdag 26. november. Jeg regner med at det både blir kaffe og noe å bite i til vår aller største stjerne gjennom klubbens lange historie, sier Morten Aspeli.

På h-a.no kan du også se en video av det legendariske spydkastet til Egil Danielsen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.