Therese Johaug trenger ikke tvile på formen. Hun er i knallslag. Det beviste hun på dagens 10 kilometer i NM der hun knuste konkurrentene.

Hun slo Marit Bjørgen med hele 36,6 sekunder. På tredjeplass endte Heidi Weng. Kort sagt - verdens beste skijenter dominerte også i NM, men det var Dalsbygda-jenta som ga konkurrentene et skremmeskudd.

26-åringen fra Dalsbygda var knusende overlegen og slo sølvvinner Marit Bjørgen med formidable 36,6 sekunder. Heidi Weng tok bronsemedaljen.

– Det er vanvittig stort å kunne innfri her på hjemmebane og ta gull. Jeg har kjent meg bra på trening i det siste, og hardøktene har fungert bra, sa Johaug til NRK etter målgang.

– At dette var et løp i internasjonal toppklasse, tror jeg absolutt. Det er godt å få denne bekreftelsen før vi skal på høydesamling til Seiser Alm, tilføyde hun.

Marit Bjørgen innrømmet at dagen ikke var den beste.

– Det var en tyngre dag på jobben i dag. Dette er den første økta etter Tour de Ski hvor det har buttet imot. Jeg er inne i en tøff treningsperiode og sånn sett er dette kanskje normalt, sa hun etter målgang.

10-kilometeren i bergstaden Røros ble aldri den duellen mellom Johaug og Bjørgen som mange hadde regnet med. Etter to kilometer skilte det riktignok gullfavorittene bare to tideler, men deretter handlet alt om Johaug.

Etter halvgått løp hadde 26-åringen fra Dalsbygda et snaut halvminutts forsprang til nærmeste konkurrent og inn til mål økte avstanden ytterligere. Heidi Weng gikk et meget godt løp og kjempet en intens kamp mot Bjørgen om sølvmedaljen. Til slutt skilte det drøye fem sekunder dem imellom – i Bjørgens favør.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nummer fire, mens Kristin Størmer Steira viste formstigning med femteplass.

Testet formen

Therese Johaug (26) har hatt konkurransefri siden kraftanstrengelsen Tour de Ski. I NM i dag skulle hun teste formen.

Det er godt over to uker siden Johaug nok en gang var raskest i monsterbakken i Val di Fiemme. Siden den gang har Dalsbygda-jenta vært i Italia, Oslo og hjemme i Dalsbygda for å restituere og samle overskudd.

– Etter Tour de Ski var jeg noen dager i Seiser Alm og koblet godt av. Deretter dro jeg hjem til Oslo hvor jeg trente veldig bra i én uke. Det var flere rolige skiturer, men lite hardt, sier Johaug til NTB.

De siste få dagene før hennes ene konkurranse i NM, 10 kilometer fri teknikk, har hun brukt hjemme i Dalsbygda, kun to mil unna NM-stadion i Røros.

– Jeg har gått litt i løypene her i Røros og føler jeg har overskudd. Da jeg så på verdenscupen fra Rybinsk i helga, kjente jeg at jeg gleder meg til få et startnummer på brystet igjen. Det blir veldig morsomt, spesielt siden det er hjemmebane.

Går for VM-plass

Simen Sveen går for VM-plass under NM. Landslagsplassen tror han sjøl at han ligger godt an til å beholde.

Landslagssjefen forteller at de ferske landslagsløperne får en ny hverdag med større slitasje, og større totalbelastning.

– Den første sesongen på landslaget kan være en utfordring. 

Løfshus mener Simen Sveen har hatt en sesong på det jevne så langt.

– Det positive er at han har stabilisert seg på et høyere nivå. Det er ikke noe poeng å svartmale situasjonen. Han ligger bra an til fornyet landslagsplass, men det kommer sterke utfordrere bak, sier Vidar Løfshus.

Må på pallen

Når det gjelder VM-billett er landslagssjefen klar:

– Simen må opp et hakk fra det han presterte i Russland. Han må på pallen, og slå de riktige løperne for å være i VM-diskusjonen. Det er mange løpere som har gått fort denne sesongen.

Slik det ser ut nå tar Løfshus & co. ut 12 herreløpere til VM i Falun, inkludert sprintere.

Landslagstrener Trond Nystad kommenterer utviklingen til Simen Sveen slik:

– Vi er enige om at han skal jobbe med å få ut et bra verdenscupnivå, heve snittet. Så kan vi jobbe med enkeltrenn og toppresultater. Det handler om å ta utgangspunkt i hvor løperne har vært. En løper må modnes, og det er ikke noe som går rett til himmels. Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00